Fetisurile condimenteaza relatia sau o strica?

Fetisurile condimenteaza relatia sau o strica?

Stela Moisescu

 Ce bine ar fi daca am putea citi barbatii si comportamentul lor in pat chiar de la prima intalnire. In felul acesta nu am ramane surprinse cand el da play nu numai partidei de amor, ci si unui film porno. Noi femeile, laolalta cu barbatii avem fantezii, dorinte arzatoare... Cum stim insa cand avem de-a-face cu un fetis, nu doar cu o simpla preferinta intima? Si daca descoperi ca iubitul tau are un fetis, ce faci, mai ales in cazul in care nu i-l impartasesti?

Multa lume confunda sensul cuvantului "fetis" cu cel al sintagmei "preferinta intima". Daca iubitul te vrea in lenjerie neagra sau tie iti place sa te domine, nu inseamna musai ca aveti fetisuri. Preferintele pot fi insa folosite ca scuze de cei care au un fetis, asa ca e indicat sa faci diferenta dintre cele doua, mai ales daca vrei sa-ti cunosti iubitul, dar si pe tine mai bine!

pereche de pantofi si catuse

Sex depersonalizat vs. amor condimentat

Fetisismul reprezinta o fixatie asupra unui obiect sau a unei parti a corpului, fara de care nu poti obtine satisfactie intima. Actele din pat ale celor cu fetisuri se axeaza pe acel obiect/parte a corpului, fara sa tina cont de persoana cu care se intampla!

In plus, in lipsa obiectului respectiv nu se poate atinge climaxul, indiferent ce ar face partenerul. Asadar amorul este unul depersonalizat, obiectivizat.

In cazul preferintelor intime, partida este subiectivizata: conteaza partenerul in primul rand si ce face el... sau ce faci tu cu el! 

 In concluzie, e usor sa-ti dai seama daca viata voastra intima e condusa de fetisuri sau este pur si simplu “bine condimentata”. 

Daca intre voi doi nu exista spontaneitate, ci aveti o reteta clara, sa zicem: tu pe tocuri cui si el cu catuse, e posibil sa aveti fetisuri. Cum stiti sigur daca aveti? Renuntati la tocurile cui si la catuse si vedeti ce se intampla:

Improvizati cu frisca si capsuni sau va ganditi ca fara tocuri cui si catuse nu veti mai ajunge in veci la placere absoluta?

In primul caz, tocurile cui si catusele erau preferinte intime, in cel de-al doilea caz, ele sunt fetisuri!
Nu respira usurata, daca in timp ce improvizati cu frisca si capsuni, tu visezi la el cu catuse, iar el te imagineaza pe tocuri cui, tot fetis se numeste.  

Fetisurile si obiectele placerii 

Iata cele mai comune tipuri de fetisuri care se manifesta fata de:

  • Anumite materiale: matase, latex, cauciuc;
  • Obiecte vestimentare: lenjerie intima, pantofi, uniforme;
  • Parti ale corpului: degete, sani, gat, par, manichiura;
  • Obiecte de folosit in timpul partidelor de amor: catuse, funie, lanturi, tinte, bici, tigari;

femeie legata de maini la spate cu o funda rosie de cadou

 Obiectele placerii ale fetisistilor pot veni la set si cu anumite practici intime. Raportul “a domina- a fi dominat” cantareste mult aici.

Cei cu preferinta pentru catuse, lanturi, latex sau, la polul opus, codite impletite, uniforma de scolarita pot ascunde dorinta de a domina si respectiv de a fi dominat.

Depinde cine foloseste obiectele respective si cum.

Fetisismul - o dependenta intima!

Fetisismul reprezinta o dependenta intima (multi o numesc cea mai personala si complexa dependenta). De ce?

Pentru ca s-a creat o legatura intima puternica intre fetisist si obiect, obiect fara de care nu se poate atinge placerea suprema.

In termeni medicali, fetisismul este o deviatie sexuala (parafilie)- categorie din care fac parte si sado-masochismul, exhibitionismul, voyeurismul etc.

Fetisismul se manifesta in mai multe grade:
de la fantezii cu acel obiect, pana la a-l atinge, a-l folosi la autosatisfacere sau ca preludiu, cel mai intens grad fiind dependenta propriu-zisa.  

In ultima faza, relatia de cuplu se poate destrama deoarece dependenta neimpartasita duce la indepartarea emotionala si intima de partener.

Multe cupluri se despart din aceasta cauza, tocmai pentru ca fetisistul nu vrea sa isi recunoasca si sa-si trateze afectiunea.

De aceea trebuie sa faceti diferenta dintre o preferinta intima, una care va pipereaza partida de amor si un fetis- caz in care s-a dezvoltat deja o dependenta, o afectiune cronica.

Fetisism: cum il explici, cum il repari?

Exista mai multe teorii privind cauzele fetisismului: Fetisurile s-ar dezvolta din perioada copilariei, cand un anumit obiect a impresionat, a trezit instincte intime;

Altii sustin ca fetisurile ar avea legatura cu anii adolescentei si cu obiceiurile de masturbare deprinse. Ce faci cand descoperi ca tu sau iubitul tau aveti un fetis?

Teraupeut in probleme de cuplu, Barnaby Barratt conchide:

"Este necesar sa cautati ajutor profesionist daca fetisurile voastre ii afecteaza pe cei din jur - daca de exemplu, incalcati legea sau va provocati rani voua si altora. In schimb, daca practicile voastre nu provoaca niciun rau, in cazul acesta, bucurati-va!”  

In cazul in care nu aveti nici un fetis, folositi-va de fanteziile celor cu fetisuri pentru a va condimenta relatia! 

Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Decodifica gelozia: Iubeste-l liber

Comunicarea aduce armonia in cuplu?

Articolul urmator
Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă
Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă
Încredere sau trădări? Pe ce se bazează relaţia ta?
Incepe quiz
Încredere sau trădări? Pe ce se bazează relaţia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (336)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.