Istoria inelului de logodnă și importanța sa în zilele noastre

Istoria inelului de logodnă și importanța sa în zilele noastre

Lorena Teacă

Nu te-ai intrebat niciodata cum a reusit inelul sa devina simbolul logodnei si de ce acesta se poarta pe al patrulea deget de la mana stanga, asa zisul inelar? Pentru cei care nu stiau, inelul de logodna nu este un concept modern, ba dimpotriva. Traditia acestuia este inradacinata de sute de ani, traditie care inca se mai respecta cu strictete si in prezent.

Simbolistica inelului in perioada faraonilor

In acele timpuri, inelul era vazut drept un simbol al eternitatii. Abia in epoca romana inelul a primit o semnificatie mai complexa, fiind asociat cu angajamentul dintre doi soti. Aspectul sau era unul simplu, de baza, fiind confectionat din fier si avand forma unui cerc. Inelele cu design mai deosbit, din aur si cu diverse pietre pretioase au inceput sa apara in perioada medievala. La mare cautare era rubinul rosu, piatra care amintea de culoarea inimii, safirul albastru care se asocia cu infinitul cerului, insa cea mai ravnita piatra era desigur, pretiosul diamant.

Diamantul – piatra pretioasa cu puteri magice

Termenul „diamant” deriva din cuvantul de origine greaca „adamas”, care se traduce prin „necucerit”. De aici se trage si semnificatia dimanatelor care constituie o putere de neinvins, pietre ideale pentru legamantul logodnei sau promsiunea casatoriei. Stralucirea acestor pietre rare, despre care grecii credeau ca erau bucati fragile ale stelelor cazatoare, se datoreaza si puterii pe care o ofereau purtatorilor.

De pilda, in India, tara unde pentru prima data au fost gasite diamante, se considera ca dimantul ofera protectie impotriva fortelor raului. De asemenea, astrologii antici credeau ca purtarea unui dimant intretine focul iubirii si al pasiunii, tinand la distanta vrajile sau cosmarurile. Un semn al inocentei, cat si un simbol sexual si un mijloc de protectie contra raului, diamantul a devenit piatra cea mai ravnita.

Cand a devenit inelul cu diamant semnul logodnei?

In urma cu 500 de ani, atunci cand arhiducele de Austria i-a oferit iubitei sale, Maria de Burgundia un inel de logodna, el a devenit simbolul oficial al acestui legamant. Cat priveste degetul pe care se poarta inelul de logodna, respectiv verigheta, acesta a fost ales dintr-un motiv bine intemeiat, si anume faptul ca o vena din degetul inelar face legatura directa cu inima. Asadar, se considera ca purtarea inelului de logodna pe al patrulea deget de la mana stanga se face cu scopul de a mentine aprinsa iubirea dintre doua persoane, blocand instinctul de a mai cauta dragostea.

Inel pe deget

Traditia de oferire a inelului de logodna in cuplu a fost initiata si adoptata de catre Biserica Ortodoxa Greaca, in 1300. Totusi, interesul pentru acest obicei a inceput sa fie manifestat indeosebi dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, cand barbatii erau nevoiti sa isi paraseasca partenerele. Astfel, purtarea inelului de catre femeie era dovada ca aceasta apartine deja cuiva si ca asteapta ca cel drag sa se intoarca acasa.

Ce reprezinta in zilele noastre inelul cu diamant?

Odata cu trecerea vremii, inelul de logodna cu diamant a devenit un dar aparte, plin de semnificatii, la care viseaza fiecare reprezentanta feminina. Dincolo de insemnatatea sa spirituala, inelul cu diamant este fara indoiala una dintre cele mai pretioase bijuterii, care, la momentul actual, poate fi realizat in functie de preferintele fiecaruia.

Au apus de mult vremurile acelea in care inelul era realizat dintr-un singur aliaj si avea o forma simpla, intrucat in prezent fiecare detaliu conteaza si contribuie sa finisarea bijuteriei perfecte. De exemplu, la www.diamag.ro fiecare are posibilitatea sa creeze un inel unic, cu un design pe masura. Fiecare detaliu este ales, rand pe rand, astfel ca produsul final va fi unul orginal, care va corespunde in totalitate cu stilul si gustul purtatoarei.

Atunci cand ne referim la trendurile anului 2019, optiunile sunt destul de generoase. Mizeaza pe alegerea unui pietre centrale de o culoare impunatoare, intrucat dimanatul clasic nu are acelasi efect. Cat priveste tipul pietrei, diamantul ramane si in acest an un veritabil reper al calitatii si al elegantei supreme.

Un alt trend vizeaza stilul vintage al inelelor, fie ca e vorba de cele de logodna sau verighete. Vor fi dorite taieturile specifice, precum marquise sau emerald. Denota romantism si atrag ineosebi femeile care doresc sa puna amprenta stilului clasic asupra imaginii.

In cadrul paginii Diamag.ro se poate analiza lista lunga de optiuni, iar inelul dorit va putea fi conceput conform cu stilul purtatoarei. Asadar, va rezulta un inel personalizat, ce va deveni, alaturi de verigheta, accesoriile cele mai de pret ale femeii iubite.

Articolul urmator
11 lucruri cheie pe care bărbații adevărați le fac diferit de narcisiști
11 lucruri cheie pe care bărbații adevărați le fac diferit de narcisiști
Ce inel de logodna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce inel de logodna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.