swipe

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Iubirea adevărată nu are nimic de-a face cu gelozia sau cu posesivitatea

Dragostea adevărată presupune să pui altă persoană înainte ta și a nevoilor tale, iar acest lucru nu ar trebui să fie o decizie conștientă, ci ar trebui să se întâmple în mod natural. 

În dragoste nu există loc pentru gelozie, posesivitate, egoism sau obsesia de a deține controlul. Nevoia de a controla o altă persoană se datorează stime de sine scăzute și nesiguranței. 

Dragostea adevărată înseamnă libertate. Un partener care te iubește cu adevărat nu te va obliga niciodată să renunți la prietenii tăi, să schimbi felul în care arăți sau să nu te mai vezi cu familia. Acesta este un semn distinctiv al unui partener posesiv, cu o obsesie incontrolabilă de a deține controlul. 

Gelozia și posesivitatea sunt două emoții negative care nu trebuie să facă parte din ecuația dragostei. Rețeta dragostei adevărate și a fericirii pe termen lung este o combinație între încredere și libertate.

Iubirea este, în principiu, absența fricii, deoarece frica este centrată în jurul nevoilor individuale, iar acestea dau naștere posesivității și geloziei.

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Dragostea adevărată înseamnă să poți accepta o persoană pentru cine este și ceea ce este

Un om care iubește cu adevărat nu va căuta niciodată să schimbe pe cineva, ci îl va accepta exact așa cum este el. 

Nu este nimic în neregulă dacă îți dorești să arăți bine pentru partenerul tău pentru a-l impresiona, dacă îți dorești o promovare la locul de muncă sau dacă vrei să ajuți un membru al familie. Partenerul tău ar trebui să fie mândru de tot ceea ce faci și este perfect normal să vrei să trezești sentimente de apreciere și mândrie în sufletul iubitului tău.

Atunci când o persoană încearcă să te schimbe, atât din punct de vedere fizic, cât comportamental, nu putem vorbi despre dragoste, ci despre mania controlului.

Când vorbim despre acceptarea unei persoane pentru cine este ea, vorbim, de fapt, despre empatie, o trăsătură care este fundamentală în toate relațiile umane, dar când vine vorba de dragoste, aceasta capătă o importanță aparte.

A accepta pe cineva pentru cine este înseamnă a recunoaște dreptul acelei persoane de a fi unice. Simțul individualității nu ar trebui niciodată contracarat.

O persoană care te iubește cu adevărat va înțelege că ai tot dreptul din lume să ai propriile gânduri, emoții și păreri. Partenerul tău nu ar trebui să se simtă amenințat de acest lucru sau să-l facă să se simtă nesigur sau gelos.

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Diferența dintre necesitate și dorință

Este foarte ușor să confunzi necesitatea cu dorința. Dacă vrei să fii cu partenerul tău 24/7, vorbim despre o nevoie personală sau despre o dorință?

A avea nevoie de cine este total diferit față de a dori să fii cu cineva. În cazul primei situații, vorbim despre o emoție negativă bazată pe frică și nesiguranță care poate duce la un comportament posesiv și sufocant pe măsură ce tendințele distructive cresc.

În studiul economiei, o necesitate este descrisă ca fiind esențială pentru supraviețuire, în timp ce dorința este se bazează pe ceva mult mai profund. Însă, dacă iubitul tău îți spune că are nevoie de tine, cuvintele sale nu trebuie să aibă neapărat o conotație negativă.  Probabil încearcă să îți demonstreze cât de mult te vrea și cât de importantă ești pentru el.

Cu alte cuvinte, nevoile sunt de obicei fiziologice, în timp ce dorințele sunt strâns legate de sentimente și emoții. 

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Faptele transmit mai multe lucruri decât cuvintele

Dragostea este despre ceea ce spui, dar, de cele mai multe ori, cuvintele pot fi înșelătoare. Sigur te-ai aflat, la un moment dat, într-o situație în care un bărbat ți-a promis un anumit lucru, dar nu s-a ținut de cuvânt. Cel mai probabil nu a fost niciodată lângă tine atunci când ai avut nevoie de el, nu ți-a inspirat încredere și te-a dezamăgit de fiecare dată, iar într-un final ai înțeles că una zice și alta face.

Iubirea necesită atenție și efort și trebuie să "hrănită" pentru a crește.  Acțiunile, fie ele mari sau simple, reprezintă mortarul care pune cărămizile laolaltă și construiește ceva solid și de durată.

A fi îndrăgostit este un mod de viață și implică punerea dorințelor și nevoilor altcuiva înaintea ta. Este vorba de a le avea seta ca priorități, nu de a le lua ca atare. Dragostea poate implica gesturi mărețe pentru că să fim serioși, cine nu s-ar bucura de o vacanță surpriză sau poate o mașină nouă. 

Dar, în esența ei, dragostea este despre gesturile mici, acele gesturi care îți demonstrează că persoana din fața ta are sentimentel reale pentru tine. Dragostea poate însemna să ții o ușă deschisă sau să gătești mâncarea preferată a partenerului tău. Dragostea poate lua diverse forme, așa că nu există un ghid al acțiunilor care denotă acest sentiment. Pur și simplu, știi că este vorba de dragoste adevărată atunci când o simți și o vezi în acțiunile partenerului tău.

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Dragostea adevărată poate avea diverse forme 

Unul dintre motivele pentru care conceptul de dragoste este atât de greu de definit este pentru că aceasta se manifestă în multe forme diferite. Dragostea a fost reprezentată ca fiind formată din cinci limbaje ale iubirii într-o carte intitulată, Cele cinci limbaje ale dragostei de Gary Chapman. El detaliază ceea ce consideră a fi cele cinci elemente cheie ale iubirii: 

  • Cuvinte
  • Fapte
  • Dorința de a face cadouri
  • Timpul petrecut împreună
  • Atingerea

Această listă s-ar putea aplica în egală măsură atât iubirii parentale și iubirii familiale, cât și iubirii romantice.

Mulți psihologi consideră că iubirea romantică este o invenție modernă. Concentrându-ne doar asupra acestui tip de iubirie, există pericolul de a pierde din vedere ceva mai profund și mai semnificativ. 

Potrivit lui Platon și Aristotel există mai multe tipuri de iubire. "Eros" este iubirea pasională sau sexuală, care este probabil cea mai apropiată de conceptul modern de a te îndrăgosti. Este descris ca un tip de nebunie. Apoi, mai există "philia" sau, în termeni simpli, prietenia și virtutea. Cea mai bună "philia" se naște din "eros", deci între doi îndrăgostiți există o legătură profundă de prietenie. Aceasta este ceea ce Platon susține a fi un etalon de aur, care operează la un nivel mai înalt decât pofta trupească și dorința.

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Dragostea adevărată te face să te simți bine, nu rău

Adevărata dragoste ar trebui să te facă să te simți apreciat, mulțumit, în siguranță, prețuit și mai presus de toate, iubit. Dragostea reală ar trebui să te facă să te simți tandru și să fii deschis față de alte persoane, nu doar de partenerul tău.

Dacă ceea ce trăiți este o iubire adevărată, te vei simți atent, tandru, blând și respectuos față de partener. Vei fi îngrijorat de bunăstarea lui și îi vei tolera defectele cu răbdare și îngăduință. Știai însă că iubirea adevărată te poate face să fii mai bun și mai sensibil față de cei din jur?

Se spune că dragostea pentru persoana potrivită te poate face să devii cea mai bună versiune a ta și aceasta este una dintre modalitățile finale de a testa profunzimea sentimentelor tale și dacă relația ta de dragoste este reală sau falsă.

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Dragostea adevărată este un proces biologic

Pentru toți cei care neagă existența iubirii adevărate, există într-adevăr un proces chimic care are loc în corpul uman pentru a sprijini această afirmație.

Atașamentul față de o altă ființă umană eliberează substanțe chimice în creier, cum ar fi serotonina, vasopresina, dopamina, oxitocina și norepinefrina. Acești hormoni sunt adevărați mesageri chimici și creează sentimentele fizice și emoționale care apar atunci când doi oameni se îndrăgostesc. Iată ce fac acești hormoni:

  • Serotonina - intensifică starea de spirit într-un mod similar cu drogurile
  • Vasopresina - acest hormon este responsabil pentru sentimentele de atașament și apartenență
  • Oxitocina - stă la baza reală a atracției fizice. Acest hormon este eliberat în timpul sărutării și alintării și întărește conexiunea și procesul de legătură între două persoane
  • Dopamina - se învârte în jurul recompensei și dorinței și se concentrează pe plăcerea resimțită în timpul interacțiunii în cadrul unei relații. Dopamina ar putea proveni din bunătate, atingere sau ieșire la o întâlnire specială
  • Norepinefrina sau noreadrenalina- acest hormon este responsabil pentru unele dintre manifestările fizice ale îndrăgostirii, inclusiv palmele transpirate, bătăi rapide ale inimii sau fluturași în stomac

Iubirea adevărată există? De ce îți este atât de greu să crezi că cineva chiar te poate iubi cu adevărat!

Dragostea adevărată înseamnă să fii acolo pentru partenerul tău, la bine și la rău

Jurămintele de nuntă vorbesc despre eternitatea iubirii la bine și la rău, iar un semn real al iubirii adevărate este atunci când ambii parteneri rămân împreună chiar și în vremurile grele. 

O persoană egoistă s-ar ridica și ar pleca dacă ar exista probleme financiare sau o problemă de sănătate. Este ușor să fii cu cineva când jjtoate merg bine, nu există presiuni sau probleme de muncă, nu există dificultăți în familie sau lipsă de bani. Însă adevăratul test al iubirii are loc când lucrurile nu sunt deloc roz.

Iubirea înseamnă să prețuiești acea persoană și să-ți pese mai mult de ea decât de tine însuți. Multe relații nu supraviețuiesc presiunii dificultăților. 

Adevărata dragoste înseamnă a pune nevoile partenerului tău înaintea ta, de a te concentra pe bunăstarea lui mai degrabă decât asupra vieții tale personale și de a nu lua în considerare nici măcar impactul pe care aceste dificultăți le-ar putea avea asupra ta. Nu trebuie să-ți treacă prin cap că există o ușă de ieșire în astfel de vremuri tulburi. 

‹ Vezi si