Nesiguranta in relatie: cum se manifesta si cum sa scapi de ea

Nesiguranta in relatie: cum se manifesta si cum sa scapi de ea

Redactor Alexa Galgau

Nesiguranta in relatie poate sa fie trecuta cu vederea sau chiar apreciata la inceput, cand inca este asociata cu indragostirea. Insa atunci cand relatia evolueaza, nesiguranta poate deveni o adevarat otrava, transformand relatia cu partenerul intr-una toxica si cu putine sanse de supravietuire. Femeile par mai nesigure decat barbatii, dar acest lucru nu este neaparat adevarat, ci este mai degraba vorba despre faptul ca ele sunt obisnuite sa comunice deschis despre sentimentele lor.

Afla mai multe despre cum se manifesta nesiguranta in relatie si cum sa o elimini pentru a nu pune in pericol viata de cuplu!

Ce este nesiguranta in relatie

Nesiguranta in relatie apare de cele mai multe ori pe fondul unor probleme izvorate inca din copilarie, insa poate fi generata si de un eveniment marcant: de exemplu, daca persoana in cauza a fost inselata sau abandonata. Pe termen lung, nesiguranta unuia dintre parteneri ajunge sa transforme relatia intr-una toxica, destinata esecului. 

Iata care sunt principalele manifestari ale nesigurantei in relatie:

- gelozia excesiva;

- posesivitatea;

- teama de despartire;

- sufocarea partenerului;

- autovictimizarea;

- autocompatimirea;

- nevoia permanenta de a primi dovezi de iubire;

- neincrederea in partener.

Aceste sentimente se acumuleaza si devin tot mai puternice, creandu-se astfel tensiuni frecvente intre parteneri. Persoana nesigura va incerca in permanenta sa testeze daca partenerul o iubeste si va dori sa stie mereu unde este, cu cine si de ce si-a modificat programul obisnuit. Orice intamplare marunta poate deveni un motiv de suspiciune pentru un om nesigur, care isi va face scenarii negre in minte si va simti o gelozie intensa.

La inceput nu se manifesta prea mult, insa pe masura ce avanseaza relatia, persoana in cauza devine tot mai greu de suportat pentru celelalalt, care ajunge sa se simta amenintat, ca si cum ar calca mereu pe teren minat. Este clar ca nimeni nu poate fi fericit in asemenea conditii, motiv pentru care nesiguranta in relatie, netratata, este una dintre principalele cauze ale despartirii. Nesiguranta in relatie se afla in spatele multor motive de separare: gelozie, posesivitate, negativism, reprosuri si critica, secare emotionala. 

O persoana nesigura va avea din ce in ce mai putina intelege pentru partener si va ajunge sa nu mai manifeste empatie. Din cauza ca sufera foarte mult din motive complet imaginare, relatia devine un chin atat pentru ea, cat si pentru partener. 

Cum sa te lupti cu nesiguranta in relatie

Pentru ca este o problema care isi are radacinile in copilarie de cele mai multe ori, avand mult de-a face si cu stima de sine scazuta, nesiguranta in relatie ar trebui rezolvata cu ajutorul unui psihoterapeut. Daca din diverse motive nu poti sau nu vrei sa faci acest pas, iti recomandam sa urmezi aceste sfaturi:

1. Nu te mai gandi ca totul are legatura cu tine

Un om nesigur pe el este foarte egocentric si ia absolut totul personal. De exemplu, daca persoana de alaturi nu vrea sa iasa in oras sau nu are chef de vorba, acest comportament poate fi interpretat complet gresit de persoana nesigura, care va crede ca este un semn al „sfarsitului”. „Ceva s-a schimbat, ceva rau se intampla, trebuie sa aflu ce se petrece cu noi”, gandeste ea. Apoi incepe sa-si interogheze partenerul si nu mai e mult pana la cearta, pentru ca - sa fim sinceri - cui ii place sa mai fie si cicalit atunci cand nu are chef de mare lucru?

Ca sa scapi de nesiguranta in relatie, largeste-ti perspectiva si constientizeaza ca sunt atat de multe lucruri care pot influenta starea partenerului tau. Chiar daca iti place ideea ca numai tu existi in universul lui, aceasta este una dintre principalele cauze ale nefericirii tale, pentru ca este cu totul neadevarat. 

2. Refuza sa mai inventezi probleme

De cate ori nu ti-ai spus in gand „Intr-o zi se va satura de mine" sau „Cum ar putea sa ma iubeasca tocmai pe mine?" Daca iti repeti adesea aceste ganduri, iti furi singura caciula si creezi probleme care nu exista. Aceste ganduri sunt pure inventii ale mintii tale, insa tu le iei in serios si iti faci rau. Dar cum ar fi, de exemplu, sa nu iti mai iei atat de in serios orice scenariu negativ care iti rasare in minte? Chiar daca iti este teama de viitor, nu ai cum sa il anticipezi, iar astfel de ganduri nu te ajuta sa faci fata cu brio unei situatii dureroase. Asadar, lasa-le deoparte! Atunci cand incepi sa iti repeti aceste idei, adu-ti aminte ca detii controlul asupra propriei minti si lucreaza cu tine ca sa inlaturi aceste inventii ale imaginatiei. 

3. Exerseaza compasiunea

O problema foarte mare a unei persoane nesigure este ca ajunge sa nu mai aiba deloc intelegere pentru persoana de alaturi. Sa luam cel mai grav scenariu: iubitul tau te-a inselat. O persoana nesigura nu va face altceva decat sa se autovictimizeze si sa arunce cu acuzatii, fara a mai asculta si povestea „inculpatului”. Insa compasiunea ti-ar spune ca un om nu insala daca este fericit. Sunt putini barbatii care chiar nu rezista unei tentatii sexuale. Cei mai multi insala din cauza ca se simt singuri si nefericiti in relatie. Cu cat iti dezvolti mai mult compasiunea, cu atat vezi lucrurile mai nuantat, ceea ce te ajuta sa fii si mai putin prapastioasa, si o prietena adevarata pentru iubitul tau. Nu spunem sa accepti orice cu zambetul pe buze, dar incearca sa il intelegi pe cel drag inainte de a intinde acuzator degetul spre el. 

4. Nu ii mai invada intimitatea

Chiar daca sunteti intr-o relatie, asta nu inseamna ca nu aveti fiecare dreptul la intimitate. Nu ai dreptul sa ii invadezi spatiul ca sa te convingi ca nu te insala. Asadar, oricat de tentant ar fi, nu ii citi mesajele de pe telefon sau pe cele de pe Facebook si nu ii verifica apelurile. Acest comportament da dependenta si denota lipsa de respect. Iar atunci cand partenerul va afla ca il spionezi, se va simti foarte prost si foarte furios, pe buna dreptate. 

5. Iubeste-te pe tine

Nu vei gasi solutia pentru nesiguranta in relatie undeva in exterior, ci chiar in interiorul tau. Motivul pentru care esti atat de nesigura este ca ti-e teama ca vei ramane singura cu tine. Pentru ca nu te iubesti suficient, acest lucru ti se pare insuportabil si aici este principala ta problema. A avea cu cine sa imparti momentele frumoase este un lucru minunat, dar nu te vei putea bucura niciodata cu adevarat de o relatie daca nu vei scapa de teama de a fi tu cu tine. Atunci cand stii ca orice s-ar intampla, te ai pe tine, iar acest lucru te face sa te simti mai bine, esti gata sa ai parte de o relatie matura, bazata pe sentimente sincere, nu pe dependenta. 

Daca si tu prezinti „simptome” ale nesigurantei in relatie, este momentul sa te schimbi pe tine, ca sa poti sa fii fericita alaturi de omul pe care il iubesti!

Articolul urmator
8 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să ai o relație cu un bărbat mai în vârstă
8 lucruri pe care să le iei în considerare dacă vrei să ai o relație cu un bărbat mai în vârstă
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.