Psihologia cuplului: secretele relatiilor de lunga durata

Psihologia cuplului: secretele relatiilor de lunga durata

Redactor Alexa Galgau

Te-ai intrebat vreodata ce fac unii oameni de reusesc sa ramana impreuna pana la adanci batraneti? A intalni sufletul pereche este o mare sansa, insa asta nu inseamna ca relatia nu trebuie mereu ingrijita si hranita. Toate relatiile de succes presupun efort din partea ambelor parti, dar, pana la urma, este un efort pe care ajungi sa il iubesti. Exista cateva secrete ale fericirii pe care le invatam din psihologia cuplului si care ne ajuta sa pastram cea mai de pret comoara a noastra: iubirea la care am visat atat de mult timp.

Secretele fericirii si psihologia cuplului

Fericirea in cuplu nu exista pur si simplu, ci trebuie cultivata, asa ca citeste urmatoarele secrete dezvaluite de specialistii in relatii si de oamenii care au reusit sa ramana impreuna in ciuda tuturor dificultatilor:

1. Nu exista perfectiune. O relatie „perfecta” nu este nici pe departe fara cusur sau certuri, ci cuprinde numeroase diferente si dispute. Diferenta este ca acestea te ajuta sa cresti. Nu exista om pe aceasta lume cu care sa te potrivesti 100% in toate, pentru ca toti suntem unici in felul nostru. Atunci cand reusesti sa accepti pe cineva cu bune si cu rele si chiar sa ii iubesti defectele, stii ca esti intr-o relatie care poate dura toata viata. 

2. Accepta schimbarile. Sunteti la inceputul relatiei sau in faza lunii de miere si totul este ca in filme. Savurezi fiecare moment si romantismul este la cote maxime. Una dintre marile greseli pe care le facem in relatii este sa ne agatam de o anumita faza a acestora si apoi, cand lucrurile se schimba (nu neaparat in rau), suntem dezamagiti. Intocmai ca oamenii, si relatia se schimba, evolueaza, trece prin etape noi. O sa ai perioade mai bune si altele mai rele. Accepta-le si bucura-te de ele. Renunta la asteptari si vei putea sa apreciezi cu adevarat ceea ce ai. 

3. Nimeni nu trebuie sa insemne TOTUL pentru tine. Nici macar sufletul tau pereche nu trebuie sa fie intregul tau univers. Reteta dezastrului este sa ne sprijinim intreaga fericire intr-un singur stalp, care sigur ca va avea momente de fragilitate. In primul rand, iti datorezi tie insati o fericire mai extinsa, mai larga, care sa cuprinda lumea cat mai mult, nu doar un fragment mic din ea. In al doilea rand, este o povara grea sa pui pe umerii cuiva intreaga ta fericire. Invata sa te bucuri si singura de diverse aspecte ale vietii si fericirea in cuplu va veni natural. 

4. Vorbeste mai putin si asculta mai mult. Indiferent cat de groaznica ti se pare situatia, partenerul tau are dreptul sa vorbeasca si sa isi expuna punctul de vedere. Nu iti forma o opinie clara inainte de a-l asculta - doar nu vrei sa te transformi in cel mai aspru judecator din lume, nu? Atunci cand va certati (pentru ca va veni si acest moment, oricat de mult aspiri la perfectiune), nu iti pierde cumpatul si asculta-l pe partenerul tau. Acesta este unul dintre cele mai pretioase sfaturi desprinse din psihologia cuplului. Stiai ca unul dintre motivele pentru care barbatii si femeile insala este pentru ca nu se simt ascultati si intelesi de parteneri? Afla mai multe despre psihologia barbatului care insala.

5. Petreceti timp separat. E minunat ca impartiti aceleasi pasiuni, dar aveti nevoie de cateva hobby-uri si activitati individuale. Nu doar pentru dezvoltarea personala a fiecaruia, care va ajuta si relatia indirect, ci si pentru ca realmente innebunesti daca petreci fiecare clipa in prezenta cuiva. Nu este firesc, nici de dorit. 

6. Petreceti timp departe de copii. Atunci cand apar copiii in viata de cuplu, lucrurile se schimba radical. Cele mai multe schimbari sunt miraculoase, insa exista si cateva lucruri care va pot afecta relatia. De exemplu, faptul ca nu mai aveti pic de intimitate. Oricat de indragostiti sunteti de prichindelul vostru, luati-va o vacanta doar pentru voi doi. Nu uitati ca sunteti in acelasi timp iubit si iubita, nu doar parinti. Dupa ce creste familia, multe cupluri uita sa mai aiba momente romantice. Dupa cum am spus, relatia nu traieste de la sine, ci trebuie hranita si ingrijita, intocmai ca o fiinta vie. 

7. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Acest proverb ar trebui sa fie una dintre regulile de la care sa nu ne abatem in relatii. Iata o lista cu cateva lucruri care tie nu ti-ar placea sa ti se intample:

- sa se ridice tonul la tine;

- sa ti se aduca acuzatii nefondate;

- sa nu fii ascultat/a;

- sa iti fie verificate mesajele din telefon, e-mail sau chat;

- sa fii criticat/a constant;

- sa ti se spuna de zeci de ori acelasi lucru;

- sa nu ai libertatea sa iesi cu prietenele sau cu grupul de prieteni fara el/ea. 

Multe femei bifeaza toata lista cand vine vorba despre partenerii lor, pe care ii supun fara sa isi dea seama la toate aceste neplaceri. Inainte de a face sau a zice ceva, imagineaza-ti ca esti in locul celuilalt. 

Psihologia cuplului ne invata sa fim mai intelegatori, mai maleabili si mai orientati catre evolutie, in loc sa stagnam in relatie, ceea ce, in timp, provoaca o ruptura. 

Articolul urmator
Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta
Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.