Aceasta este dieta perfectă, conform specialiștilor de la Harvard

Aceasta este dieta perfectă, conform specialiștilor de la Harvard

Sorina Corneanu

Când vine vorba să scăpăm de câteva kilograme în plus, lucru care face parte din stilul de viață al femeii moderne, căutăm dieta perfectă care să facă minuni. Suntem bombardați cu informații din toate părțile și, în încercarea de a obține rezultatele dorite, recurgem imediat la tot ce ni se propune. Totuși, când rezultatele întârzie să apară, ne întrebăm unde am greșit și ce e de făcut!

În această situație, cei mai mulți oameni se simt copleșiți de aceste informații despre dieta perfectă și nu mai știu ce să facă. 

dieta

O greutate potrivită este un factor important pentru sănătate. Ceea ce mâncăm - și cât mâncăm - joacă un rol important în menținerea sănătății și, bineînțeles, în scăderea în greutate. De foarte mulți ani, dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost considerate cel mai bun mod de a pierde în greutate. Însă un număr tot mai mare de dovezi arată că dietele cu conținut scăzut de grăsimi deseori nu funcționează, într-o oarecare măsură pentru că aceste diete înlocuiesc de multe ori grăsimea cu carbohidrați.

Mult timp, nutriționiștii americani de la American Heart Association au recomandat o dietă ideală bazată pe un meniu care să conțină mai puțin de 300 de miligrame de grăsime pe zi. Totuși, deși prezentată ca fiind fabuloasă, această dietă s-a dovedit a fi înșelătoare, pentru că tot mai mulți americani s-au îngrășat vizibil. Totodată, dieta Atkins, bazată pe un conținut scăzut în carbohidrați, a iscat o altă problemă: cei mai mulți medici cardiologi au respins ideea, pe motiv că aceasta ar putea provoca atac de cord cauzat de cantitatea mare de grăsime consumată.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, publicat în revista Jama Internal Medicine, susține că, în 1965, Sugar Research Foundation i-a plătit pe oamenii de știință de la Harvard să ascundă dovezile că zahărul poate crește riscul bolilor de inimă. În schimb, industria și cercetătorii de la Harvard au dat vina în totalitate pe grăsimile saturate. „Nu există nicio indoială că, pentru a preveni problemele cardiovasculare, este necesară reducerea consumului de colesterol și grăsimi, zahărul neintrând în discuție”, au spus la momentul respectiv savanții.

Descoperă, în clipul alăturat, mai multe despre cum să scapi de kilogramele în plus, conform cercetătorilor de la Harvard.

Adevărul este, spun cercetătorii de la Școala Medicală Harvard, că aproape orice dietă va funcționa, dacă vă ajută să asimilați mai puține calorii, iar dietele fac acest lucru în două moduri:

- consumând alimentele considerate sănătoase și bune pentru sănătate și evitându-le pe cele despre care știm cu toții că sunt nocive;
- schimbând modul în care privim alimentele, mesele luate și felul în care simțim față de propriul corp. Psihologic vorbind, acestea sunt strâns legate și atitudinea susține sau nu procesul de slăbire.

prajituri

Potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii Universității Harvard, consumul de grăsimi esențiale Omega 6 scade riscul afecțiunilor de inimă. Cercetarea, publicată în august 2014, a fost realizată pe 300.000 de persoane, dintre care 12.479 cu antecedente serioase de natură cardiovasculară. Mai mult decât atât, dacă înlocuim carbohidrații din meniul zilnic cu Omega 6, riscul de infarct scade cu 15%, iar greutatea se menține în limite normale, fără a recurge la metode drastice care s-au dovedit a fi ineficiente.

Dieta ideală este aceea care „este bună pentru toate părțile corpului, de la creier până la degetele de la picioare, nu doar pentru talie”, susțin specialiștii de la Harvard. Cu alte cuvinte, dieta perfectă este cea care oferă diversitate meniului zilnic, elimină puține alimente și nu necesită o lista extinsă și costisitoare de alimente sau suplimente.

Dieta mediteraneeană, dieta perfectă

Dieta perfectă include: cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, cereale integrale, grăsimi sănătoase din nuci, semințe și ulei de măsline, proteine slabe din carne de pasăre, pește și fasole, cantități limitate de carne roșie, consum moderat de alcool. O dietă în stil mediteraneean este un model flexibil de alimentație. Persoanele care urmează astfel de diete sunt mai puțin predispuse la boli de inimă, diabet, demență și alte afecțiuni cronice, iar greutatea se menține optimă, în timp ce organismul primește, fără înfometare, tot ceea ce are nevoie pentru a fi sănătos și a funcționa corect.

dieta

„Rezultatele studiilor științifice sprijină în mod evident dieta bazată pe fructe, nuci, legume, fasole, pește, iaurt, uleiuri vegetale bogate în fenoli, dar și cereale integrale. Totodată,este descurajat consumul excesiv de zahăr și alimente procesate”, susțin cercetătorii de la Harvard. 

Foarte important, dieta de tip mediteraneean induce fericirea. În momentul în care creierului îi sunt satisfăcute, în mod echilibrat, toate poftele, senzația de înfometare dispare, iar fericirea devine o stare de spirit.

„O dietă sănătoasă poate îmbunătăți multiple aspecte ale stării generale de sănătate, inducând sentimentul fericirii”, a declarat Fran Grodstein, cercetător la Harvard. „Mănâncă mai multe nuci și fructe, în special de pădure, și cât mai puțini cartofi și carne. Vei fi mult mai fericit”, a spus cercetătorul Meir Stampfer.

Dieta mediteraneeană, supranumită și dieta perfectă, nu este atât de restrictivă, nu elimină din meniu alimente pe care în mod normal le-ar restricționa alte diete și, cel mai important, nu este drastică în privința grăsimilor. Din contră, aceasta le sprijină, însă în cantități potrivite și nu doar de natură animală. Dacă încă mai cauți dieta perfectă și crezi în înfometare, ești destul de departe de rezultat. Iată că, încă o dată, echilibrul dă tonul rezultatelor și este sursa incontestabilă a sănătății de invidiat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (355 vizite)