10 tipuri de făină fără gluten pe care să le încerci

10 tipuri de făină fără gluten pe care să le încerci

Dana Ungureanu

Glutenul este un complex de proteine ce se găsește în patru tipuri de cereale cunoscute și consumate la scara largă, și anume grâu, ovăz, orz și secară. Persoanele care suferă de boală celiacă, dermatită herpetiformă sau cele care au alergie la grâu sau la gluten nu trebuie să consume alimente care conțin acest amestec de substanțe.

Dacă îți dorești să ai un stil de viață sănătos și să elimini din alimentație substanțele care nu aduc beneficii organismului, este recomandat să folosești făina fără gluten.

faina fara gluten in alimentatie

Nu trebuie să suferi de una dintre afecțiunile menționate mai sus ca să elimini glutenul din alimentație. O dietă fără acest complex de substanțe este recomandată și persoanelor sănătoase, care își doresc să prevină apariția unor probleme. Cu toate acestea, în ambele cazuri este indicat consultul unui medic specialist, care poate să ofere informații esențiale legate de planul alimentar, astfel încât organismul să asimileze toate substanțele nutritive de care are nevoie.

Dacă alegi să consumi făină fără gluten, este recomandat să elimini din alimentație și alte alimente care conțin acest complex de substanțe și să le înlocuieșți cu alte tipuri de cereale sau produse existente pe piață, special pentru un astfel de regim.

Este recomandat să cunoști produsele alimentare care contribuie la buna funcționare a organismului și să citești cu atenție etichetele din comerț, deoarece glutenul este folosit ca aditiv alimentar în foarte multe preparate, în special în sosuri, muștar sau alte produse care au o consistență vâscoasă.

În cazul în care te întrebi ce poți consuma în afară de făină fără gluten, află că legumele și fructele nu trebuie să îți lipsească din alimentație. Le poți consuma cu încredere și le poți adăuga în foarte multe rețete.

10 tipuri de făină fără gluten

O dietă fără acest complex de substanțe presupune folosirea altor tipuri de făină, care pot fi combinate și preparate în diferite moduri. Aceste tipuri sunt obținute din alimente precum migdale, nucă de cocos, fasole sau orez. În plus, ele conțin diferite substanțe nutritive și oferă un alt gust mâncărurilor. De exemplu, făina de migdale conține mai multe proteine decât alte tipuri de făină fără gluten.

Din moment ce tipurile de făină care nu conțin acest complex de substanțe cu potențial alergenic nu au aceeași textură precum făina albă, este necesar să ai mai multe informații despre cantitățile necesare și recomandate pentru fiecare rețetă în parte.   

Pentru a-ți fi mai ușor să urmezi o astfel de dietă, avem o descriere scurtă pentru majoritatea acestor tipuri de făină.

Făină de banane verzi

Făina de banane este o pudră obținută din banane verzi, folosită ca înlocuitor pentru făina de grâu (integrală sau albă). Este o importantă sursă de amidon rezistent, promovat de o serie de diete, care oferă o senzație de sațietate mai îndelungată. Pentru că este preparată din banane verzi, această făină are o ușoară aromă de banane. Deoarece este mai densă, dacă vrei să folosești făină de banane verzi la dulciuri preparate în casă, este necesar să adaugi o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru a ajuta aluatul să crească.

Făină de năut

Bogat în proteine și fibre, acest praf fără gluten poate fi adăugat în foarte multe mâncăruri savuroase. Datorită aromei de pământ dată de rădăcinile de năut, este recomandat să foloseșți alt tip de făină atunci când prepari chiftele sau burgeri pentru vegetarieni. Această făină este și o importantă sursă de vitamine și minerale - calciu, seleniu, fier, magneziu, potasiu și vitamina B. Alimentația fără gluten devine tot mai populară, un motiv în plus să adaugi în alimentație făină de năut.

faina de migdale in retete

Făină de migdale

Făina de migdale este prelucrată din migdale propriu-zise, are o textură fină și este o alternativă foarte bună pentru persoanele care au alergie la gluten. Totodată, aceasta este săracă în carbohidrați și conține acizi grași Omega-3.

Făina de migdale este foarte bună pentru a fi folosită în preparatele dulci. În plus, este o sursă importantă de calciu și magneziu, iar o dietă în care incluzi această pudră obținută din migdale îți va ajuta organismul să asimileze mai bine toate substanțele benefice.

Făină de alac

Alacul este o alternativă foarte bună pentru orez și grâu. Alacul este denumit și grâul cu bob îmbrăcat, este o cereală păioasă din familia gramineelor (grâului), dar cu mai puțin gluten. Ca atare, este o opțiune mai bună pentru persoanele care vor să elimine glutenul din dietă, dar care nu suferă de boala celiacă. Spre deosebire de făina fără gluten, aceasta oferă o textură consistentă și fibroasă aluaturilor, cum ar fi crusta de pizza.

Fiind bogată în proteine, vitamina B6, fosfor, luteină și potasiu, făina de alac este o alternativă sănătoasă la făina de grâu, motiv pentru care o poți folosi cu încredere în foarte multe rețete.

Făină de orez alb

Pudra obținută din orez alb este foarte apreciată în Asia de Sud, iar principala sa caracteristică este conținutul bogat de proteine. Acest tip de făină poate fi folosită la prepararea sosurilor și mâncărurilor mai dense, însă poate fi folosită și ca agent de îngroșare, la prepararea aluaturilor pentru diferite prăjituri de casă ori pentru găluște. Este important de reținut că făina de orez alb trebuie folosită în cantitățile indicate, deoarece oferă un gust puternic de orez și o textură lipicioasă.

Făină de hrișcă

Pudra este obținută din măcinarea boabelor de hrișcă și are foarte multe beneficii asupra sănătății întregului organism. Făina de hrișcă are o textură foarte fină și moale, iar culoarea acesteia este mai închisă. Este recomandată la prepararea dulciurilor de casă (biscuiți și prăjituri), însă se folosește întotdeauna în combinație cu amidon de porumb. Deoarece are o aromă ușoară de nucă, acest tip de făină poate schimba gustul unor mâncăruri, motiv pentru care este bine să știi pentru ce rețete este recomandată.

Făină de mei

Pudra obținută din măcinarea boabelor de mei este bogată în proteine, fibre, vitaminele B și E, minerale precum calciu, zinc, magneziu, fosfor, mangan și potasiu, aminoacizi esențiali și triptofan. Astfel, făina de mei are foarte multe beneficii asupra sănătății. Este recomandată pentru clătite sau tortilla și întotdeauna trebuie folosită în combinație cu alte sortimente de făină fără gluten. Acest tip de făină are un gust dulce și o textura untoasă.

faina de nuca de cocos

Făină de nucă de cocos

Pudra obținută din nuca de cocos are un gust dulce și delicat, iar cel mai frecvent este utilizată în rețetele de pâine, deoarece aluatul crește mai repede. Făina de nucă de cocos are un conținut bogat de fibre și proteine, ceea ce înseamnă că oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Dacă îți place să consumi smoothie-uri sănătoase sau alte băuturi preparate în casă, află că poți adăuga în ele acest tip de făină.

Făină de quinoa

Quinoa este un aliment cu foarte multe proprietăți deosebit de benefice pentru sănătatea organismului. Acest tip de făină conține toți aminoacizii esențiali ce se găsesc și în carne, este bogată în vitaminele A, B, C, și E, conține Omega-3, mangan, fier, cupru, magneziu, fosfor și calciu. În plus, este o sursă importantă de proteine și fibre. Este recomandată pentru prepararea dulciurilor de casă, dar și pentru prepararea pâinii sau budincilor.

Făină de soia

Pudra obținută din soia are un conținut mai scăzut de zaharuri și este un înlocuitor foarte bun pentru făina albă de grâu. Proteina din soia oferă corpului toți aminoacizii esențiali pentru o bună funcționare și este o sursă bogată de antioxidanți. Având o aromă specifică, este recomandat ca acest tip de făină să fie folosit împreună cu făina de orez sau de mălai. Sunt recomandate cantități mici.

Desigur, există și alte tipuri de făină fără gluten, însă noi ți-am prezentat doar zece dintre ele. Dacă vrei să elimini din alimentație făina tradițională cu gluten și să urmezi un regim alimentar sănătos, este recomandat să consulți medicul nutriționist, astfel încât să-i asiguri organismului tău tot ce are nevoie pentru o bună funcționare.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)