Cum sa mananci fara sa te ingrasi: Invata lista alimentelor cu putine calorii

Cum sa mananci fara sa te ingrasi: Invata lista alimentelor cu putine calorii

Alexandra Leonte

Pentru a slabi intr-un mod sanatos si fara efort, exista un principiu dupa care te poti ghida si care functioneaza de fiecare data: alimentatia sanatoasa asociata cu un program sustinut de sport. 

Saptamana trecuta am vorbit despre lista alimentelor care te ajuta sa arzi calorii iar astazi ne vom opri asupra alimentelor cu putine calorii.

Ce inseamna o alimentatie corecta?


O modalitate usoara prin care poti selecta alimentele pe care le cosumi zilnic este aceea a numarului de calorii pe care acestea le contin. Calculand indicele de masa corporala (IMC), o femeie aflata intre 20 si 25 de ani, de aproximativ 1.65 si cu 55 de kilograme are nevoie de maximum 1300 de calorii zilnic pentru a se mentine in fomra. Orice depaseste aceast numar si nu este consumat prin activitati fizice, se va transforma in depozite de grasime.

Iata cum calculezi IMC-ul:

1. Inaltimea x 2
2. Kilogramele se impart la cifra obtinuta la primul pas.

In functie de IMC-ul obtinut:

* sub 18 - subponderala
* intre 18,5 si 25 - greutatea este ideala
* intre 25 si 30 - supraponderala
* de la 30 in sus - incepe obezitatea
* peste 40 - obezitatea este grava
* peste 50 - super obezitatea morbida

  

Pentru a slabi, in mod evident, calorii vor trebui reduse. Constientizand faptul ai nevoie, sa zicem, de 1100 de calorii pentru a slabi 3 kg pe luna, vei opta pentru mese mai dese, alcatuite din alimente cu un aport mic de calorii.

De exemplu: in loc de covrigei poti manca un iaurt sanatos, in loc de dulciuri care contin zahar rafinat, poti alege fructe care contin zahar natural (fructoza).

Daca esti decisa sa incepi un regim hipocaloric, trebuie sa ai in evidenta urmatoarele alimente cu un continut scazut de calorii:

Fructele si legumele:

Consumate in mod corect, atat fructele, dar mai ales legumele sunt alimente sarace in calorii:

Brocoli


Aceasta leguma e colorata, e delicioasa si are foarte putine calorii. Mai mult decat atat, iti ofera senzatia de satietate mancand foarte putin. O suta de grame de broccoli este echivalentul a 34 calorii. La o portie sanatoasa, poti manca chiar si 300 de grame si o poti asorta la orice carne.

Propunere reteta: fierbi broccoli, apoi il scurgi, pui putin unt intr-o tigaie si il calesti cu sare, foarte putin piper si neaparat 2-3 catei de usturoi pentru gust. Ai grija sa nu se striveasca.

Rosii


Rosiile sunt si un miracol farmaceutic, datorita continutului extrem de bogat de substante benefice. A fost demonstrat faptul ca acestea au un puternic efect antioxidant, protejand organismul de cancer, boli cardiovasculare si tulburarile de metabolism. poza rosii
S-a demonstrat ca riscul aparitiei arsurilor solare a scazut cu 20% pentru subiectii unui studiu desfasurat in America, care au cosnumat, timp de doua sptamani, pasta de tomate. Acest lucru demonstreaza ca au scazut si sansele aparitiei cancerului de piele.

Despre aceste legume am putea scrie un intreg articol, insa ceea ce trebuie sa stii, este ca 100 de grame este echivalentul a 18 calorii. Folosind la o salata 3 rosii, potrivite ca dimensiune, te poti incadra in mai putin de 100 de calorii.

Castraveti


Castravetii sunt chiar recomandati in curele de slabire deoarece au un continut foarte ridicat de apa (90%), ceea ce ii face usor de digerat, hidratand organismul. Au cel mai mare continut de substante alcaline si minerale, ceea ce ajuta la mentinerea echilibrului organismului.

Vestea buna este ca au doar 15 calorii/100 gr.

Reteta recomandata: Castragetii, se spala si se taie rondele, se adauga peste ei marar tocat marunt, sare, piper dupa gust, un pic de ulei de masline si un pic de otet sau lamaie. Aceasta salata delicioasa este usor de realizat si poate fi asortata la o serie de mancaruri. Realizand o salata din 4 catraveti normali ca dimensiune, nu vei depasi mai mult de 100 de calorii.

Ardei


Ardeii de toate tipurile: grasi, capia, rosii, verzi, galbeni, portocalii, sunt gustosi si au o multime de vitamine, mai ales vitamina C care ajuta la mentinerea imunitatii. 100 de grame de ardei, asigura necesarul de Vitamina C pentru o zi. In plus, contin si alte subtante care ajuta in mentinerea sanatatii: ardeii verzi, sunt bogati in fibre alimentare si vitamina K, cei galbeni contin vitamina A, in timp ce ardeii rosii sau cu nuante de portocaliu sunt bogati in licopina, o substanta anticancerigena existenta si in compozitia rosiilor.

100 de grame de ardei reprezinta 25 de calorii, indiferent de sortiment.

Ei pot fi folositi in combinatie cu alte legume din care poti alcatui o salata perfecta pentru silueta si sanatatea ta.

Salata verde


Este un bun detoxifiant si are un aport crescut de apa. Un studiu desfasurat in America a scos la iveala faptul ca cei care consuma salata verde au un nivel crescut de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie care mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice.

Salata verde are doar 17 calorii pe 100 de grame. Cea mai sanatoasa modalitate prin care o poti consuma este cruda, in combinatie cu alte legume.

Fructele

poza mere si pere

In cazul fructelor avem mici exceptii, cum ar fi strugurii care au un continut crescut de fructoza. Atentie insa, fructele contin zahar si mancand sa zicem 5 pere pe zi, vei constata, in timp, ca nu ai slabit. Fructele reprezinta un rasfat, o gustare pe care o iei in timpul zilei.

Iata o scurta lista de fruncte care au sub 100 de calorii pe 100 de grame: merele contin in jur 50 calorii, in functie de sortiment, perele - 55 de calorii, caisele - 48 calorii, prunele - 46, piersicile - 39, pepenele rosu - 30, pepenele galben - 35 calorii.

Grepfruit


Un studiu realizat la Univeritatea San Diego, California, a aratat ca subiectii care au mancat o jumatate din acest fruct sau au baut sucul natural de la un fruct, de 3 ori pe zi, mentinandu-si dieta normala, au pierdut pana la 6 kilograme fara niciun fel de probleme, in doar 12 saptamani. Acest lucru este posibil datorita capacitatii grepfruit-ului de a reduce nivelul de insulina si a unei substante continute de acest fruct numita naringina, care impiedica depozitarea grasimii in organism.

Grepfruit-ul are 45 de calorii pe 100 de grame. Un Grepfruit normal are cam 200 de grame, ceea ce inseamna ca poti manca unul intreg si te vei incadra in cele 100 de calorii fara efort.

 

  

 

Ananas


Este considerat "fructul de aur": are multi antioxidanti, iti da senzatia de satietate, iti reduce pofta de dulce, contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric si macid malic, fosfor, potasiu, magneziu, iod, calciu, mangan, sulf, fier, glucoza, celuloza si bromelina. Bromelina calmeaza arsurile stomacale, stimuleaza circulatia sanguina. Este nutritiv, dezintoxicant, diuretic, intareste sistemul imunitar.

In stare proaspata are doar 45 de calorii pe suta de grame. Este recomandat sa il consumi in starea lui naturala si nu din conserva.

Pomelo


Iti vine sa crezi sau nu, si acesta este unul dintre cele mai bune fructe aflate pe piata. Ca si ananasul el se afla in topul clasamentelor in materie de vitamine si alte ingrediente benefice pentru organism fiind cel mai bun antioxidant. A fost supranumait "regele fructelor".

Acesta contine 38 de calorii pe suta de grame.

Alte citrice:


Portocale - 47 calorii pe 100 de grame, mandarinele -  53 calorii, minole - 64 de calorii.

Branzeturi si lactate:

poza lactate

Sunt o categorie de alimente delicioase, insa, din pacate nu sunt recomandate atunci cand suntem la dieta pentru ca ele contin foarte multe grasimi. Cu toate acestea, pentru ca ele sunt importante pentru o alimentatie echilibrata, le poti introduce in meniu, insa cu moderatie.

Laptele
are 65 de calorii pe 100 de ml. Un pahar normal sau o cana are aproximativ 250 de ml.

Branza 
slaba de vaca  are 90 de calorii. Restul branzeturilor au peste 120/ 100 grame.

Iaurt degresat: 65 de calorii la 100 de grame.

Iaurt cu fructe: 78 de calorii pe suta de grame.

Pentru o dieta diverisificata incearca retete sanatoase si ai grija sa alegi alimente cu un continut cat mai mic de calorii.

Tu cate kilograme vrei sa slabesti? 

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?
Incepe quiz
Ce spune lista ta de prieteni de pe facebook despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (430)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Diana (anonim)
    1 octombrie 2013 18:06

    si eu stiam ca IMC-u ii cu greutatea la patrat si ma tot gandeam cum de la 1.55 si 48 kg am un IMC de 15?:)) cica si la 70kg as fi normala cu greutatea x 2 :))))))

    Maricica Stanescu (anonim)
    17 februarie 2013 07:07

    TANTI !!! Baga-ti mintile in cap! In cadrul IMC, inaltimea NU SE DUBLEAZA, ci SE RIDICA LA PATRAT. Esti praf.

    dya (anonim)
    7 februarie 2012 21:09

    Ai dreptate Aura

    Teodora (anonim)
    6 februarie 2012 18:06

    Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea, exprimata in kg, la inaltime, exprimata in m, la patrat: IMC = m / (hxh). Draga Alexandra Leonte, inainte de a aborda un subiect, o tema, este OBLIGATORIU sa te pregatesti temeinic, sa te informezi. Facand o asemenea greseala si, mai ales, persistand in ea - vezi raspunsul dat Danei, ma determini sa pun la indoiala tot ce ai scris. Mare pacat caci articolul este structurat si prezentat bine. Subiectul este interesant si te astept sa-l dezvolti si in alte articole. Nu uita insa: informeaza-ne corect. Succes!

    h... (anonim)
    6 februarie 2012 10:10

    eu am 65 de kg si 1.63 h , facand al doi-lea calcul imi vine 19,94; ar trebui sa iau in considerare prima varianta al IMC-ului?as avea un dubiu k sunt in oerfecta forma dar....

    hggggg (anonim)
    4 februarie 2012 13:01

    lol... "la a doua" nu e acelasi lucru cu "ori doi" :)) cica matematica de clasa aV-a... :)))

    Ema (anonim)
    3 februarie 2012 20:08

    Cynthia, intr-adevar matematica de clasa a V-a, bat-o vina. Cum sa fie la fel??? Ex. eu am 1,78 m iar la a 2-a cum spunea Andreea, adica la patrat (1,78x1,78) este 3,1684 iar ori 2 (1,78 x2) este 3,56. Mie mi se pare ca rezultatul e diferit, nu? doh ... apropo IMC = greutatea / inaltimea (in m) la patrat NU X2!!!

    Cynthia Hartman
    3 februarie 2012 19:07

    andreea... e totuna :)) matematica, clasa V-a

    andreea (anonim)
    3 februarie 2012 15:03

    defapt imc-ul se calculeaza inaltimea( in centimetri ) la a 2-a(nu ori doi) impartit la greutate.

    delia (anonim)
    3 februarie 2012 15:03

    asta este propaganda la obezitate, dupa caluculele de aici sunt o rahitica si nu este deloc asa, am facut calculul si colegelor de birou si le-a iesit aceeasi porcarie .....

    Stef (anonim)
    3 februarie 2012 14:02

    Am tot cautat in ultima vreme cate calorii putem consuma zilnic fara sa ne ingrasam si pe majoritatea(sau chiar pe toate) site-urilor era spus ca o persoana are nevoie de 1300kcal , asta in cazul in care ea se afla in repaos total. E o prostie sa spuneti ca in cazul in care trecem de aceasta cifra ne vom ingrasa! Prin urmare, putem manca zilnic aproximativ 1800-2000 kcal.

    gabriela tania popescu (anonim)
    3 februarie 2012 14:02

    ELENA, ...Sper ca d-na pediatra te-a invatat si cum sa faci iaurtul si sper din tot sufletul sa nu te fi invatat sa il cumperi si sa-l dai ca si hrana copilului tau .Pentru o buna digestie nu amesteca grasimi cu glucide .

    Alessandra Leonte
    3 februarie 2012 12:12

    Buna Aura, Elena are dreptate. Intr-adevar, ma refeream la iaurtul simplu in care adaugi fructe. Iaurul cu fructe din comert are mai multe calorii datorita aditivilor si indulcitorilor. In acest moment, in comert nu mai exista nimic fara E-uri. Pana si despre apa imbuteliata se spune ca este nociva, din pacate. O zi minunata.

    Dana (anonim)
    3 februarie 2012 11:11

    Exemplu: Femeie – 1,70 si 62 de kg are greutatea ideala calculata astfel:62:2,89 (1,70×1,70=2,89)= 21,45Asa se calculeaza IMC-ul!!

    Alessandra Leonte
    3 februarie 2012 13:01

    Buna Dana, IMC-ul tau se calculeaza astfel: 1.70X2= 3.4 si 62 de kg: 3.4= 18.23

    Alessandra Leonte
    3 februarie 2012 13:01

    Buna Dana, IMC-ul tau se calculeaza astfel: 1.70X2= 3.4 si 62 de kg: 3.4= 18.23

    Elena (anonim)
    3 februarie 2012 09:09

    Cred ca se refereau la iaurtul simplu la care adaugi fructe in stare naturala. Pediatra, copiilor mei, mi-a recomandat o astfel de combinatie si nu iaurtul cu fructe din comert.

    Aura (anonim)
    3 februarie 2012 08:08

    Iaurturile cu fructe sunt unele din cele mai nocive alimente . Colorantii, aromele si alte ingrediente care imita gustul si culoarea fructelor , sunt printre cele mai nocive ingrediente care sunt adaugate in preparatele gata cumparate. Este o mare gresala sa te indopi cu asa ceva. Din lipsa de informare, multe mamici, dau copiilor multe iaurturi cu fructe, facandu-le mult rau ( in timp aceste E-uri, distrug atat ficatul cat si rinichii si chiar si glanda tiroida. Aceasta din urma odata dereglata...nimic nu o mai readuce in stare buna de functionare. Asadar, cine doreste un iaurt dulce, este bine sa isi puna intr-un iaurt simplu, o lingurita sau doua de gem sau dulceata facute in casa ( sau miere ). Atentie si la ce fel de iaurt consumati: unele nu mai au nici macar 10% ingrediente naturale. Sunt la randul lor facute din " prafuri " obtinute artificial. Dragi redactori: informati-va inainte sa dati sfaturi. Multa lume ar putea sa va urmeze indicatiile si sa isi faca rau cu buna credinta.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (388 vizite)