Dieta oloproteică sau liposucția alimentară: uite cât slăbeşti cu acest regim

Dieta oloproteică sau liposucția alimentară: uite cât slăbeşti cu acest regim

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă în trecut curele de slăbire presupuneau chinuri groaznice, senzație de înfometare și efect yo-yo, în prezent nutriționiștii au descoperit formule de slăbit care funcționează în mod extraordinar fără ca tu să îți mai simți în permanență stomacul gol.

Și una dintre cele mai eficiente diete din ultima vreme este dieta oloproteică. Numit și dieta Blackburn sau „liposucția alimentară”, acest regim a fost inventat de un medic italian și făcut faimos în România de vedeta de televiziune Amalia Năstase, care a slăbit cu ajutorul său nu mai puțin de 12 kilograme. Află tot ce trebuie să știi despre dieta oloproteică și vezi câte kilograme poți da jos cu ajutorul său!

Ce este dieta oloproteică?

Dieta oloproteică sau Blackburn a fost descoperită de medicul italian Giuseppe Castaldo, un specialist de vază în medicina internă, cu pregătire în gastroenterologie și în nutriție și știința alimentară. Regimul are la bază principiul de a pierde în greutate în urma instalării cetozei, prin care organismul arde exclusiv grăsimi.

doctor

Astfel, dieta oloproteică este una lichidă, care constă în administrarea, pe parcursul a 21 de zile, a unor shake-uri ce înlocuiesc două mese. Prin urmare, lipsit de carbohidrați, organismul va trece direct în starea de „liposucție a alimentelor” (de unde provine și numele de „liposucția alimentară”), ceea ce înseamnă că vei diminua procentul de grăsime din zonele cu grad ridicat de adipozitate: nu numai că slăbești, dar arăți demențial.

Dieta oloproteică face parte din grupul mai mare al dietelor ketogenice și a fost lansată în România în clinica medicului estetician Constantin Stan.

Cât slăbești cu dieta oloproteică?

De fiecare dată când este vorba despre o dietă, întrebarea care ne frământă este: și cât slăbești cu ajutorul ei? În cazul dietei oloproteice, specialiștii indică faptul că poți scăpa de aproximativ 10% din greutatea corpului tău, cu condiția să respecți cu strictețe regimul de 21 de zile.

Dieta este considerată nu numai un regim care topește grăsimea, dar și un program nutrițional care resetează organismul. Deși presupune un consum scăzut de calorii, dieta e sățioasă și nu te va înfometa, aportul de proteine menținând vitalitatea și starea de bine a organismului. Cu alte cuvinte, slăbești fără să simți că pierzi orice dorință de a trăi!

Dieta oloproteică pe zile: meniu recomandat

Marele avantaj al dietei oloproteice este că îți permite să alegi dintr-o gamă mai variată de alimente decât multe alte regimuri. Principiul de funcționare constă în consumul meselor substitutive sau al shake-urilor proteice, care îți vor oferi necesarul de fibre, minerale și vitamine, cu un aport minim de calorii.

Dieta se desfășoară pe parcursul unui ciclu de 21 de zile și arată în felul următor:

  • 2 shake-uri pe bază de proteine din zer și apă, care înlocuiesc micul dejun, și încă o masă la alegere;
  • o masă pe zi (poți alege între prânz și cină) la care poți consuma proteine și fibre, cu aport minim de carbohidrați și lipide;
  • 2 gustări alcătuite din shake-uri cu fibre, minerale și vitamine.

Alimente permise și interzise în dieta oloproteică

Cum principiul de bază al dietei oloproteice este „proteinele sunt bune, grăsimile și carbohidrații trebuie limitate”, lista de alimente permise și interzise va fi concepută pornind de la aceste criterii. Iată ce poți mânca și de ce trebuie să te ferești!

Alimentele permise sunt:

  • Carne: piept de pui, piept de curcan, carne de vită;
  • Pește: știucă, plătică, lup de mare, calcan, biban de mare, sepie, ton, somon afumat, calamar, caracatiță, cod, crustacee;
  • Legume: sparanghel, spanac, salată, fenicul, sfeclă, anghinare, dovlecei, vinete, varză, ciuperci, țelină, cicoare, napi, ridichi, andive, rucola, castraveți;
  • Condimente: 2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin, lămâie, oțet (dar nu balsamic), usturoi, ceapă, oregano, sare și piper.

De partea cealaltă, este interzis să consumi în dieta oloproteică:

  • Pâine sau orez;
  • Legume: cartofi, roșii, morcovi, fasole, năut, mazăre, linte;
  • Orice fel de fructe;
  • Lactate;
  • Sucuri;
  • Alcool;
  • Dulciuri.

Ce faci după ce se sfârșesc cele 21 de zile ale dietei oloproteice? Vei reintroduce carbohidrații, dar progresiv, într-o dietă de întreținere. Este recomandată o abordare disociată, fiind interzis să combini carbohidrații și proteinele la aceeași masă sau să mănânci fructe între mese.

Când ai ajuns la greutatea dorită, pune accentul pe un stil de viață sănătos, cu un aport echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi, neapărat de calitate.

femeie canta

Dieta oloproteică: avantaje versus dezavantaje

Lăudată pentru faptul că presupune efecte de slăbire rapidă, dieta oloproteică nu se numără printre regimurile dezastruoase care îți aduc înapoi kilogramele pierdute. Fiind sănătoasă și sățioasă și oferind organismului necesarul de substanțe nutritive, dieta e cu siguranță una de încercat.

Un al atu? Dieta oloproteică presupune topirea grăsimilor exact în locurile unde acestea se află în exces, bazându-se pe abilitatea organismului de a le selecta inteligent.

Mai mult, nu suferi de foame, shake-urile fiind îndestulătoare, și te bucuri de energie și de vitalitate, putând să faci față fără probleme unui stil de viață agitat. Ce să mai spunem despre satisfacția că alegi tu ce să mănânci la o masă și că în rest te bazezi pe shake-uri proteice ușor de preparat?

În ceea ce privește dezavantajele, simptomele asociate primelor zile de regim sunt destul de deranjante, putându-te determina să renunți la regim. Poți suferi de slăbiciune sau oboseală, poți suporta cu greu migrenele și vei experimenta senzația de foame. Respirația urât mirositoare este de asemenea un potențial inconvenient. Explicația este că organismul, nemaiprimind zaharuri, folosește cetone pe post de sursă de energie. După această perioadă însă, vei reveni rapid la normal și nici nu te vei mai confrunta cu foamea.

Un alt punct negativ al dietei oloproteice este reprezentat de faptul că depinde în mare măsură de ambiția ta. Revenirea la stilul de viață de dinainte de dietă va distruge eforturile susținute și îți poate readuce kilogramele pierdute.

Nu în ultimul rând, dieta oloproteică este practic bazată pe shake-urile cu o concentrație de proteine ce trebuie calculată neapărat de un specialist, pe baza măsurătorilor pacientului. Astfel, regimul se poate dovedi destul de costisitor.

Dieta oloproteică reprezintă unul dintre cele mai apreciate regimuri ale ultimilor ani. Topind rapid grăsimile și prevenind reinstalarea lor, te poate aduce mai aproape de silueta visată cu un strop de ambiție și determinare.

Află și care este dieta Mihaelei Rădulescu!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (360 vizite)