Interviu cu Ligia Pop, raw food chef si promotoare a alimentatiei sanatoase

Interviu cu Ligia Pop, raw food chef si promotoare a alimentatiei sanatoase

Andreea Catrina

In ultimii ani, preocuparea pentru un stil de viata echilibrat a crescut considerabil si la noi in tara, din ce in ce mai multi oameni devenind interesati de tot ceea ce inseamna alimentatie sanatoasa. Dincolo de diete, de concepte precum "alimente bio" sau "legume eco", acum stim cu siguranta ca un stil de viata echilibrat presupune, printre altele, si introducerea in alimentatie a cat mai multor legume, fructe si seminte crude, mai exact a alimentelor vii.

Despre importanta acestora in viata noastra, dar si despre principiile alimentatiei pe baza de alimente crude, am vorbit cu Ligia Pop, raw food chef si autoarea cartii de bucate "Retete vegane fara foc".

Pe scurt, Ligia, ce inseamna raw food diet?

Raw food diet este un stil de alimentatie in care procentul de hrana cruda difera de la om la om si nimeni nu spune sa renunti la mancarea gatita. Marea majoritatea a raw foodistilor, consuma un procent de 75-80% crud si restul gatit vegetarian, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker la o temperatura sub 40C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural.

Ideea din spatele acestui tip de alimentatie este ca s-a dorit ca omul sa adauge in dieta zilnica chiar si langa mancarea gatita, cantitati mari de hrana vie, de origine vegetala, careia nimeni nu-i poate discredita calitatile nutritionale concentrate.

Totodata, este important de mentionat pentru aceia care vor sa se vindece de diverse afectiuni, ca institutele de sanatate precum Hippocrates Institute din Florida sau Institutul Gerson din Europa si USA, care au experienta de peste 60 de ani in tratarea diverselor forme de boala prin tratamente naturale, recomanda un regim suta la suta vegetal, obligatoriu, lipsit de orice forma de zahar, chiar si in forma cea naturala.

poza ligia pop, raw food chef

Ce te-a determinat sa aduci in viata ta dieta raw vegan, alimentatia fara foc?

Intotdeauna am fost preocupata de o alimentatie sanatoasa si eram convinsa ca alimentele in stare cruda au adevarate proprietati curative, insa niciodata nu mi-am putut imagina ce delicatese pot iesi din cateva combinatii simple. In 2008 am descoperit alimentatia raw vegan si pe parcurs ce aprofundam conceptul, realizam cat de importanta este cantiatea cat mai mare de hrana vie, vegetala pentru buna functionare a corpului omenesc.

Spune-mi, te rog, care au fost primele schimbari pe care le-ai observat odata ce ai inceput sa consumi o cantitate mai mare de hrana vie?

A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului.

Stiti ca pentru digestia mancarii gatite lipsita de enzime, vitamine si minerale, cat si de fibre, bogata in proteine animale coagulate, corpul depune un efort mare, consumand energie pretioasa care aduce de la sine acea stare de moleseala si chiar lipsa de energie. Atunci cand proportia de alimente vegane in stare cruda este mai mare, dar si cand acestea sunt combinate corect, digestia dureaza mult mai putin si nu ne este consumata energia, ci din contra, corpul primeste energie prin alimentele usoare si pline de nutrienti. Carnea nu contine fibre si aceasta ramane deseori blocata in intestine ani buni din viata noastra. Pe mine aceasta veste confirmata de medici m-a pus pe ganduri serios. Va dati seama ce ducem cu noi zi de zi, si ne mai intrebam noi ca femei, de ce suntem mereu balonate sau de ce avem burtica...

Sa va dau un exemplu, am tinut timp de o saptamana impreuna cu sora mea, un regim suta la suta din preparate raw vegan. Ea, de cand a nascut cele 3 fetite ale ei, a ramas cu o constipatie cronica, cat si o burtica de care parca nu mai scapa. Dupa cele 7 zile de raw vegan costipatia a disparut impreuna cu senzatia de balonare, dar si generoasa burtica s-a dus fiind acum inlocuita de un abdoment aproape plat. Nu ii venea sa creada cum poate fi posibil asa ceva. Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, cat si schimbari in ceea ce priveste textura pielii, claritatea ochilor ... De celulita nu mai spun, chiar de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este prin consumul mare de cruditati. De asemenea parul si unghiile devin mai sanatoase si mai stralucitoare. Eu una am scapat si de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carne, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca.   poza raw diet

Ne-am putea duce mai departe si povesti despre trasformarea care se localizeaza la nivel sufletesc, spiritual, cat si mental. Parca ai o alta viziune mai clara a vietii si mai ales cand vine vorba de rezolvarea unor dileme si probleme, esti in stare sa iei decizii mai bune si mai rapide. Te transformi intr-o persoana mai deschisa, mai intelegatoare si rabdatoare cu cei din familie sau din jurul tau. Multi au experimentat aceste transformari si exista forumurile raw veganilor, cat si multe alte siteuri in lumea online internationala care descriu starile prin care a trecut fiecare.

Pe langa toate acestea, ce alte beneficii mai aduce o alimentatie bazata in mare parte pe alimente crude?

Raw food este un cadou foarte sanatos oferit corpului nostru. Aceasta alimentatie ne mentine tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. In plus, cine nu si-ar dori sa arate ca o persoana de 40 de ani la varsta de 50, 60 ani?

poza tort raw
poza zacusca raw

Beneficiile mancarii raw vegane constau si in superioritatea ei nutritionala fata de mancarea gatita, in continutul ridicat de nutrienti regasiti in cruditati, ca si vitamine, minerale, proteine si enzime. In bucataria raw vegana, alimentele nu sunt pregatite peste 40C si asta inseamna ca enzimele din ele sunt intacte si gata sa ne ajute in orice reactie chimica din corp, cat si in protejarea si lupta impotriva bolilor, asa cum le este menirea. E important sa nu uitam ca toate cruditatile contin cei opt amino acizi esentiali pentru corpul nostru. Medicina spune ca rezervele corpului uman de enzime sunt foarte limitate, si in permanenta trebuie realimentate. Atunci cand nu mai avem enzime suntem considerati fara viata. Numai mancarea vie, si in special cea plina de clorofila, contine enzime vii, deoarece prin gatire se distruge orice enzima. Distrugerea enzimelor face din mancare doar o materie fara calitate, plina de calorii goale, straina corpului si greu de digerat, iar de aici vine dorinta omului de a manca mai mult pentru a se satura.

In retetele tale amintesti adesea despre sprouts (seminte germinate si transformate in vlastari). Ce-mi poti spune despre ei?

Sprouts inseamna orice samanta comestibila incoltita, si aici intra atat leguminoase cat si cereale. Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime, cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor.

Marea majoritate a semintelor comestibile pot incolti. De la semintele de floarea soarelui, care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai hranitoare superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, meiul, hrisca verzuie sau albicioasa, graul, orzul, ovazul, secara, amaranthul, midgalele, susanul, quinoa, schinduful (fenugreek), cele din familia fasolei, dar atentie ca nu toate soiurile sunt indicate, (decat urmatoarele - mung, fasolea adzuki, lintea, nautul), cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli etc.

Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat, proteinele se transforma astfel in amino acizi, grasimile in acizi grasi esentiali, deci in proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica chiar de la trei sute pana la o mie doua sute la suta. Iar anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate.

As vrea sa-mi mai spui, te rog, pentru cititoarele noastre care poate se gandesc sa adopte o astfel de alimentatie, daca este greu sau nu sa faci acest pas? Si ma refer aici atat la varietatea retetelor, cat si la costuri...

Principiile sunt foarte simple, deoarece se urmareste introducerea treptata a unur cantitati cat mai mari de cruditati, preparate in feluri cat mai ingenioase si pe gustul personal. Multi se vor speria de acest aspect, gandindu-se ca vor manca doar salata si morcovi, insa, daca ne-am uita la cuprinsul cartii mele de bucate "Retete vegane fara foc", am putea vedea ca exista o varietate mare de retete. Pornind de la vestitul lapte de migdale, branza, maioneza si paine, toate pregatite din ingrediente precum diverse feluri de nuci hidratate, cat si multe feluri de seminte incoltite, si pana la chiftele, supe, pizza, legume marinate, pateuri diverse, cat si torturile, prajiturile, inghetate si alte minunatii extrem de delicioase.

poza coperta retete vegane fara foc

Daca discutam de cheltuieli, nu sunt exagerate comparate cu hrana obisnuita. Aparatura se poate achizitioana pe parcurs, blenderul fiind robotul de baza, iar vorbind despre ingrediente, vom incerca sa tinem lista noastra de cumparaturi cat mai simpla, cumparand in mare parte legume si fructe de sezon, si cat mai putine ingrediente exotice.

Pe decursul unei saptamani de vara, cand consumam doar crud, cheltuim aproximativ 40-60 lei/persoana. In general daca faci combinatii interesante, mancarea cruda este foarte satioasa, si nu-ti permite sa consumi in exces, si asta din cauza folosirii unei cantitati mari de seminte incoltite, diverse feluri de nuci inmuiate care nu ingrasa, dar sunt foarte hranitoare, si legume radacinoase, vlastari plini de energie, etc. Iarna costurile nu se ridica la mai mult, adica ajung poate la 50-70 lei/persoana pe saptamana, deoarece vom investi intr-o diversitate de seminte de germinat, care vor suplimenta lipsa verdeturilor. Nu vom cumpara decat legumele de pe piata, nimic adus din afara, decat poate fructele exotice si vom consuma din conservele facute pe timp de vara. "Conservele" pregatite vara si toamna sunt foarte importante mai ales iarna, si o sa va explic pe scurt ce inseamna conserve fara foc. Pentru conserve, deshidratorul este extraordinar si mai ales pe timp de vara. Eu, spre exemplu, mi-am uscat vara aceasta in jur la 50 kg din urmatoarele - ardei, rosii, vinete, dovlecei, fructe diverse, legume diverse. Le-as prefera crude, insa pe timp de iarna decat sa cumpar legume din extrasezon exportate si crescute artificial, mai bine consum din rezervele mele. Doar le hidratez in putina apa si pot sa le adaug la orice, zacusca, pateuri, supite, orice am nevoie.

Daca stam sa analizam la rece, si daca am calcula cat cheltuim pe mancarea obisnuita, o sa vedeti ca este poate mai costisitor decat a manca mai sanatos. Ganditi-va cat costa un kilogram de carne de pui sau porc, mezelurile si semipreparatele, lactatele, ouala, painea, orezul, uleiul clasic etc.

Stiu ca promovezi alimentatia fara foc si prin intermediul unor demonstratii culinare, in diferite orase ale tarii. Sunt oamenii interesati de acest stil de viata?

Prin demonstratiile fara foc si in general toate evenimentele legate de raw food, cat si Campania "Mananca sanatos o zi pe saptamana", mi-am dorit nu sa gasesc noi adepti ai alimentatiei raw food, ci sa motivez pe toata lumea sa-si mareasca portia zilnica de cruditati, prin intermediul retetelor raw vegan (vegane fara foc), si sa reduca sau sa inlocuiasca cantitatea de dulciuri traditionale sau de patiserie, in special la copii, cu deserturi simple si sanatoase. Ce s-ar intampla daca atunci cand copilul va cere o bomboana, un cub de ciocolata, sau un suc, sa-i oferiti o bombonica de fructe imbracata in nuca de cocos, o ciocolata sanatoasa din pudra de roscove sau un suc de ghimbir? Lipsa extremismului a determinat pe multa lume sa fie mai receptiva si mare mi-a fost mirarea cand au ales sa consume preparate raw food nu numai o zi pe saptamana, ci chiar doua si chiar trei.


Referitor la demonstratii culinare, atunci cand esti la inceput de drum, orice demonstratie pe viu sau video iti este de mare ajutor si spun asta din proprie experienta. Nu este complicat sa combini cruditati, e vorba doar de proportii corecte care nu sunt la fel ca la mancare gatita.

Este alta cand vezi pe viu cum trebuie sa fie textura unei retete si mai ales ce gust trebuie sa aiba. Din acest motiv, tot timpul la demonstratii oamenii sunt foarte interesati si foarte receptivi. In toate orasele in care am fost, oamenii au fost minunati si foarte rabdatori sa incerce singuri aceste retete delicioase.  

Anul trecut, in octombrie, ai organizat primul targ raw vegan din Romania. A venit multa lume? Iti doresti sa faci din acest targ un eveniment anual?

Anul trecut ne-am bucurat de un numar frumos de vizitatori, peste 1000 de persoane de diverse varste si clase sociale, care au fost curiosi sa afle cat mai multe despre aceste gen de alimentatie. Alaturi de noi am avut pe parcursul targului si reporteri de la diferite televiziuni care au facut posibila mediatizarea evenimentului, iar ca o surpriza, anul acesta pe 27 martie se va desfasura la Rin Grand Hotel al doilea targ raw vegan, si am speranta ca aceste doua targuri vor deveni o traditie in tara noastra.

Care sunt planurile tale legate de promovarea unei vieti sanatoase, in viitorul apropiat?

Sunt cateva proiecte pe care le-am inceput, si care speram ca vor avea continuitate anul acesta. Show-ul "Ligia's Kitchen", cuprinde episoade saptamanale cu retete vegane fara foc, un alt proiect ar fi publicarea in decursul acestui an a unor noi carti de retete vegane fara foc sau legate de acest subiect, cat si targurile despre care am discutat, si nu in ultimul rand demonstratiile culinare fara foc in orasele principale ale tarii.

 

La final, as vrea sa le recomanzi cititoarelor noastre cateva retete. Care ar fi felurile tale preferate?

Este greu sa decid, insa va voi recomanda cateva retete video: salata de avocado si varza rosie, zacusca raw, tort de ciocolata si menta sau tort de frisca cu visine.

Ii multumim inca o data Ligiei pentru raspunsuri si asteptam parerile voastre legate de alimentatia raw vegan!

 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Top 10 cele mai sanatoase fructe
Dieta potrivita in functie de zodie
Foamea emotionala - Si tu ai o astfel de problema?

  Subiecte de pe forum:


Cum scap de burtica?
Cum am slabit eu!
Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fruct te reprezinta?
Incepe quiz
Ce fruct te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (58)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Cro (anonim)
    10 martie 2011 14:02

    Draga Ligia, protestez! Nu e corect sa faci numai in Bucuresti aceste targuri. Cum ramane cu orasele mari din tara? Cluj, Timisoara... Te asteptam cu demonstratii si aici, te asigur ca e multa lume interesata...

    Andreea.Catrina
    10 martie 2011 15:03

    Buna Cro, Ligia organizeaza demonstratii in orasele mari ale tarii. Pentru detalii, poti intra direct pe siteul ei.O zi frumoasa!

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)