O tânără a slăbit 32 de kilograme în cursul unui an și jumătate: iată ce regim a urmat!

O tânără a slăbit 32 de kilograme în cursul unui an și jumătate: iată ce regim a urmat!

Simona Josan

Un accident minor, ”soldat” cu o fisură la picior, nunta unei cunoștințe și multă ambiție. Au fost ”ingredientele” din rețeta de slăbit a Ancuței Coman (27 de ani), o tânără din Timișoara specializată în Resurse Umane, care a reușit, în decurs de un an și jumătate,  ce multora dinte noi ni s-ar părea imposibil: să dea jos 32 de kilograme. Iubește mâncarea bună, neapărat acompaniată de cei dragi, a dus lupte grele să se obișnuiască cu un regim recomandat de nutriționist, dar și să spargă rutina și să facă și altceva: sport. Un stil de viață sănătos este principiul după care tânăra se ghidează acum, iar noi i-am aflat povestea inspirațională. Citește și tu, în rândurile de mai jos, ce dietă a urmat Ancuța, cum a izbutit să țină piept tentațiilor culinare și cât de mult i-a schimbat această experiență existența.

Divahair.ro: Cu ce te ocupi?

Ancuța Coman: Deși e o întrebare simplă, îmi este de multe ori greu să raspund la ea. De 5-6 ani lucrez în domeniul resurselor umane (recrutare, training, teambuilding și consultanță), dar pe lângă asta am și multe proiecte care mă pasionează și cărora le dedic timp, cum ar fi proiectul meu de suflet, „Copii și Zâne”, un ONG din Timișoara pentru care fac partea de fundraising, și blogul meu, ancutacoman.ro, pe care scriu de mai bine de 6 luni despre experiențele și trăirile mele.

Ce greutate ai avut cel mai mult?

Cel mai mult am avut 87 de kilograme la o înălțime de 1,59 metri, dar cred că am sărit de acest număr, numai că la un moment dat nu m-am mai cântărit.

Ancuta Coman, inainte de a slabi 34 de kilograme

Ce îți era cel mai greu să faci în viața de zi cu zi, când aveai această greutate?

Cel mai greu îmi era să trec prin fața oglinzii. Încercam să o evit pe cât posibil. Apoi, îmi era greu să îmi caut ceva de îmbrăcat. Ajunsese să fie o experiență rușinoasă, umilitoare pentru mine. Cumva, în acele momente ajungeam să conștientizez cât am pus pe mine.

Care a fost motivul luării în greutate?

Mi-a plăcut dintotdeauna mâncarea, senzația pe care o masă bună mi-o oferă. Așa am fost crescută, în acest spirit. Masa era o sărbătoare la noi în familie, un prilej de socializare, un mod de a petrece timp împreună. La un moment dat ajunge să fie greu să faci diferența între o masă copioasă alături de cei dragi și dragoste. În timp, cele două se contopesc și, pentru că mâncarea este asociată cu afectivitatea, ajungi să te consolezi mereu cu ea. Așa am ajuns și eu. Fie că era vremea mai mohorâtă, fie că eram supărată, stresată sau ceva mă deranja, mâncam. Acesta era refugiul meu și la un moment dat, asociat cu sedentarismul, devine greu de oprit. Deci aș spune că răspunsul este undeva între gurmandă și mâncat pe fond nervos.

Cand și de ce ai decis să slăbești?

Am decis să slăbesc chiar acum 2 ani, când mi-am fracturat piciorul. A fost, de fapt, o fisură, nu o fractură. Am stat cu piciorul imobilizat 3 săptămâni și alte 2 am făcut fizioterapie. Am conștientizat atunci câtă greutate am, cât de greu îmi este să mă susțin pe un singur picior și cât de mult poate să îmi afecteze sănătatea. Au fost o serie de evenimente atunci, printre care o nuntă la care urma să particip. A trebuit să trec din nou prin experiența de a-mi găsi ceva de îmbrăcat, de data aceea cu o pereche de cârje după mine și cu prietenul meu care încerca să mă ajute cât de mult putea la probă. Am căutat două săptămâni, aproape zi de zi. A fost umilitor și greu, din toate punctele de vedere. Atunci am decis că așa nu se mai poate. Cred că a fost câte puțin din toate, pur și simplu am simțit că nu mai pot continua așa și mi-am dat seama că înspre mai bine nu mă îndrept, din contră. Am simțit că trebuia să fac o schimbare majoră, că am nevoie să lucrez la mine. După fizioterapie, am întrebat medicul ce sport pot să fac până mă recuperez complet. Mi-a spus că cel mai indicat ar fi cycling, și așa am început.

Ancuta a urmat un regim strict de miscare

Cum ai reușit să dai jos kilogramele, la ce alimente a trebuit să renunți și cât de important a fost rolul nutriționistului în această poveste? 

La început mergeam la sală, chiar și de 5 ori pe săptămână, și scosesem din alimentație pâinea, carbohidrații de orice fel, mâncam doar carne de pui și pește, nu mai mâncam dulciuri și îmi disciplinasem mesele. Am slăbit așa 10-13 kilograme într-un an (oscilam destul de mult), dar era foarte greu, uneori simțeam că mă înfometez, trăgeam mult de mine, aveam multe excepții, pofteam la mâncăruri pe care mi le interzisesem și începeam din nou să pun kilograme pe mine. În concediul de iarnă, am pus 4 kilograme într-o săptămână. Am mâncat, ce-i drept, mult și caloric, dar aveam nevoie de o excepție, nu mai puteam așa! Organismul și răbdarea mea cedau.

Am dat jos cele 4 kilograme, dar după concediul de vară, când din nou am mai pus câteva kilograme, mi-am dat seama că nu va funcționa așa, sportul nu mai făcea diferența, timp să merg așa des la sală nu mai aveam, eram obosită de la atâtea diete încercate și am decis că e nevoie de o schimbare majoră, să îmi schimb efectiv stilul de viață și să trec dincolo de conceptul de dietă.

Tanara este fericita ca isi poate purta haine care il plac

Atunci am apelat la o nutriționistă. Sub îndrumarea ei am slăbit 20 de kilograme în ultimele 9 luni. Principiul a fost stil de viață pe grupă de sânge. Am exclus alimentele care nu se potrivesc grupei mele de sânge, mănânc 3 mese principale și două gustări, dorm 8-9 ore pe noapte, beau cel puțin 1,5 litri de apă/zi și merg la sală cam de două ori pe săptămână. Nu am luat niciun fel de praf, niciun fel de medicamente, ceaiuri-minune sau alte produse de slăbit, nu cred în ele și nu le recomand nimănui. Nu mai poftesc la alimente pe care le-am exclus, așa cum făceam înainte, nu-mi mai este foame, mă simt minunat, am ajuns de la XL la S și XS.

Înainte mă simțeam vinovată atunci când mâncam ceva care nu era OK pentru dieta mea, acum vinovăția s-a transformat într-un soi de teamă de a nu ajunge tot acolo. Fie că e teamă, fie că deja mi s-a schimbat gândirea, metabolismul, modul în care văd lucrurile, îmi este ușor acum, chiar m-am obișnuit și a devenit un stil de viață.

Pe lângă toate cele scrise mai sus, m-a ajutat foarte mult procesul meu psihoterapeutic prin care am reușit să mă uit la cauze, să înțeleg și să mă cunosc mai bine.

Ce mănânci acum? Cum arată meniul tău într-o zi obișnuită?

Meniul meu pe o zi poate fi următorul:
- Dimineața: iaurt cu ovăz, semințe și stafide/smoothie cu fructe și seminte;
- Gustare: 1-2 mere/1 pară/1 iaurt/10-15 migdale;
- Prânz: pui la grătar cu salată
- Gustare: 1-2 mere/1 pară/1 iaurt
- Cina: pește la grătar cu spanac/salată de pui/salată de legume.
Am și zile în care nu mănânc deloc carne. Flexibilitatea meniului este foarte mare, e important să nu mănânc carbohidrați mai mult de 3-4 ori pe săptămână și să am grijă cum combin alimentele, mai ales seara.

Câte kilograme ai acum și cum te menții?

Acum am 55 de kilograme. Nu fac nimic diferit față de ceea ce am făcut până acum, mănânc alimente potrivite pentru grupa mea de sânge, bineînțeles, pot să mai fac și unele excepții. De obicei, excepțiile sunt legate de ora de masă, nu de alimentele pe care le mănânc. Aici deja depinde de fiecare. Sunt persoane care fac excepții mai des și nu se depune niciun gram și persoane care doar respiră lângă prăjitură și se îngrașă :) Eu sunt în categoria a doua și am acceptat asta. E un adevăr, cel puțin acum, și ar fi frustrant dacă nu l-aș accepta așa cum e.

Ancuta Coman, inainte si dupa

Continui să faci sport? Ce tip de mișcare îți place cel mai mult?

Da, fac sport în continuare: mers, exerciții pe care le văd pe internet, bicicletă și uneori merg la sală și fac exerciții cu greutăți. Încerc să fac măcar 2-3 ore de sport în fiecare săptămână, exceptând mișcarea, unde încerc să am măcar 30 de minute de mers pe zi. De preferat fără întreruperi acest mers, dar nu întotdeauna îmi iese așa.

Cum ți-a schimbat viața faptul că ai slăbit?

Slăbitul m-a schimbat ca om, dincolo de corp. Mi-a arătat că pot, că dacă îmi doresc ceva cu adevărat voi reuși. M-a schimbat pe mine și pe familia mea. Omul care mi-a fost alături în acest proces și care m-a sprijinit necondiționat indiferent de formele și stările mele a slăbit și el 24 de kilograme, mâncând la fel ca mine, familia mea a adoptat acest stil de a mânca sănătos, mama mea mă așteaptă acasă cu prăjituri raw vegane și pui la cuptor, nu cu mese grele și prăjituri cu fel de fel de creme. Am simțit sprijinul lor, le mulțumesc enorm pentru asta și pentru că nu a trebuit să duc muncă de convingere pentru mâncărurile tradiționale refuzate de sărbători.

Tanara este fericita cu noua silueta

Îmi este ușor să îmi găsesc haine, acum stau să aleg cu ce să mă îmbrac, nu aleg în funcție de mărimea disponibilă în magazin, am făcut pace cu oglinda, urc scările mai ușor, nu mă mai dor genunchii, nu mă mai incomodează pantofii cu toc, dorm mai bine, mă simt ușoară, mă simt liberă și întinerită :)  

Am învățat că o sărbătoare este despre oameni, nu despre mâncare, că pot să mă bucur de o cafea bună fără o prăjitură alături, că în concediu nu am niciun motiv să scap în mâncare grea care să mă facă să mă simt groaznic după, că o salată, un piept de pui, fructe și legume găsesc oriunde în lumea asta și că, peste toate, less is enough.

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (96)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (24 vizite)