Beneficiile uimitoare ale laptelui cu turmeric

Beneficiile uimitoare ale laptelui cu turmeric

Adelina Ion

Turmericul, cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta aromatica originara din India si Orientul Mijlociu, frecvent folosita in bucatarie pentru a da gust mancarurilor. Considerata "regina mirodeniilor", aceasta radacina are un gust iute si piperat, asemanator ghimbirului. Gratie bogatiei de nutrienti din compozitia sa, turmericul este o adevarata binecuvantare pentru organism. In combinatie cu laptele, rezulta un aliment care face minuni in tratarea multor afectiuni, cu precadere in afectiunile specifice varstnicilor.

Sa aflam, in cele ce urmeaza, ce beneficii aduce turmericul sanatatii, in ce afectiuni este recomandat laptele cu turmeric si care sunt cele mai simple si mai eficiente retete cu turmeric!

Ce nutrimente contine turmericul

Turmericul este bogat in vitaminele B3, C, E si K si in minerale precum: sodiu, cupru, fier, zinc si magneziu. De asemenea, contine un procent ridicat de proteine si de fibre alimentare. Planta este considerata unul dintre cele mai puternice antioxidante naturale, in plus, are proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice si antimutagene. De toate aceste calitati ale turmericului se face "vinovata" substanta activa numita curcumina, care ii confera plantei culoarea portocalie.

Turmericul, benefic in afectiunile varstei a treia

Printre cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta oamenii in varsta, putem aminti osteoporoza, cancerul de prostata, artrita, bolile de inima si cele degenerative. Turmericul are efecte pozitive atat in tratarea acestor boli cat si in prevenirea lor. Pentru a fi mai bine absorbita de organism, pudra de turmeric se dizolva in lapte.

Iata cum actioneaza aceasta radacina-minune!

Intareste oasele: condimentul poate fi administrat atat in scopul prevenirii osteoporozei, cat si in caz de accidente soldate cu fracturi, ajutand la recuperarea mai rapida a oaselor.

Previne cancerul de prostata: aceasta radacina-minune poate fi administrata in scopul prevenirii cancerului de prostata, iar in cazul in care maladia deja s-a instalat, turmericul are proprietatea de a stopa cresterea numarului de celule canceroase si de a le distruge. Totodata, poate fi administrat si in scopul protejarii impotriva tumorilor induse de radiatii.

Amelioreaza artrita: datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, turmericul are efecte pozitive asupra osteoartritei si artritei reumatoide. Persoane care au suferit de artrita au confirmat faptul ca, in urma consumului regulat de lapte cu turmeric o perioada lunga de timp, au simtit o ameliorare semnificativa a durerilor si a inflamatiei.

Scade nivelul de colesterol: mentinerea colesterolului in limite normale este extrem de importanta pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare severe. Cercetarile au constatat faptul ca administrarea frecventa si regulata de turmeric, chiar si adaugat in mancare, ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale.

Previne aparitia bolii Alzheimer: turmericul asigura functionarea normala a creierului prin eliminarea placilor de amiloid de pe suprafata acestuia, imbunatatind astfel circulatia oxigenului. Totodata, trateaza inflamatia cerebrala, principala cauza a bolilor degenerative.

Boli frecvente in care se recomanda tratamentul pe baza de turmeric

Exista o serie de boli cu care fiecare dintre noi se poate confrunta indiferent de varsta, in cazul carora administrarea turmericului si-a dovedit eficienta. Iata care sunt acestea:

Diabetul: turmericul regleaza nivelul insulinei, iar administrat impreuna cu medicamentele prescrise in aceasta afectiune, le amplifica efectele si imbunatateste controlul glucozei din sange. Totodata, planta reduce rezistenta la insulina, ajutand in acest fel la prevenirea diabetului de tip 2.

Diareea si indigestia: in caz de diaree, turmericul se administreaza singur, si nu in combinatie cu laptele, intrucat grasimile din lapte pot duce la agravarea acesteia. Totodata, turmericul este un remediu extrem de eficient si in combaterea indigestiei.
 
Imunitate scazuta: gratie lipopolizaharidelor pe care le contine, care-i confera proprietati antivirale si antibacteriene, turmericul stimuleaza imunitatea, crescand astfel rezistenta organismului in fata virusurilor cauzatoare de raceli si gripe.

Diferite rani: gratie proprietatilor antiseptice si antibacteriale, turmericul este un bun dezinfectant pentru rani precum taieturi sau arsuri, fiind eficient chiar si in tratamentul psoriazisului. Un pahar de lapte cu turmeric zilnic este cel mai bun tratament pentru piele, pe care o vindeca si o regenereaza.

Obezitatea: utilizarea turmericului creste fluxul bilei, al carei rol este acela de a descompune grasimile alimentare. Persoanele care sufera de obezitate ar trebui sa bea zilnic un pahar de lapte cu turmeric.

Retete cu turmeric

Cea mai simpla reteta pe baza de turmeric este urmatoarea: se fierbe o bucata de radacina de planta in 250 ml lapte pentru 15 minute, dupa care radacina se scoate. Bautura trebuie lasata sa se raceasca, apoi poate fi consumata. 

Laptele cu turmeric poate fi preparat folosind si alte ingrediente: pune o lingurita de migdale sau de ulei de masline, un pahar cu lapte si un sfert de lingurita de pasta de turmeric intr-o cratita. Adu compozitia la fierbere, amestecand constant in ea. La sfarsit, adauga zahar si lasa-l sa se raceasca inainte de a-l consuma. 

Pasta de turmeric o poti obtine dupa reteta urmatoare: adauga un sfert de cana de pudra de turmeric in 3 cani de apa, amesteca bine si pune aceasta mixtura la fiert. Amesteca in compozitie pana devine o pasta. Pune pasta intr-un recipient care se inchide etans, apoi introdu-l in frigider, unde poate fi pastrata pana la o luna de zile.

 

Tu obisnuiesti sa consumi turmeric? Ai o reteta speciala in care integrezi acest condiment-minune?
Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)