Ce este o dieta personalizata si cum sa urmezi una

Ce este o dieta personalizata si cum sa urmezi una

Redactor Alexa Galgau

Te-ai saturat de dietele care iti promit rezultate spectaculoase si parca mai rau te ingrasa? Adesea, atunci cand alegem un regim alimentar, ignoram un aspect deosebit de important: nu exista o solutie care sa se aplice tuturor. Dimpotriva, cu cat o dieta este mai adaptata nevoilor personale ale fiecarui om, cu atat sansele de reusita cresc. Ceea ce pentru prietena ta a functionat, tie s-ar putea sa iti dea organismul peste cap. Nu ar fi mai bine sa incerci sa iti faci o dieta personalizata?

Afla de unde sa incepi si cum sa urmezi un astfel de regim!

Dieta personalizata: adapteaza-te nevoilor tale

Toate bune si frumoase - mai mult ca sigur ca esti de acord ca o dieta personalizata este o idee buna. Trebuie sa te avertizam, insa, ca nu este deloc usor sa gasesti solutia optima, echilibrata si pe care sa o poti urma toata viata. Pentru ca, in fond, o dieta nu ar trebui sa insemne un efort enorm de cateva saptamani, ci unul moderat, dar constant, pentru toata viata ta. Scopul tau nu este doar sa slabesti, ci sa fii sanatoasa si plina de energie, ca sa te poti bucura de viata. 

Exista foarte multi factori de care trebuie sa tii cont atunci cand iti creezi o dieta personalizata: obiceiurile alimentare ale familiei (nu poti sa devii vegana intr-o familie de carnivori convinsi, nu-i asa?), programul de lucru, preferintele in materie de exercitii, viciile, starea ta de sanatate si, nu in ultimul rand, personalitatea ta.

Iata cateva intrebari esentiale la care trebuie sa raspunzi pentru a-ti crea propria dieta:

1. De cate ori pe zi preferi sa mananci? Iei toate cele trei mese obligatorii si gustari sau ai obiceiul de a sari peste ele? Ideal ar fi sa ai 3 mese pe zi si 2 gustari. Odata ce ai stabilit de cate ori pe zi vrei sa mananci, ramane sa iti imparti caloriile intre acele mese. 

2. Obisnuiesti sa aloci mult timp prepararii mancarii sau esti adepta solutiilor rapide? Daca timpul nu iti permite sau pur si simplu nu iti place sa gatesti, va trebui sa iti creezi o dieta bazata pe alimente proaspete sau foarte putin procesate.

3. In ce masura ai nevoie de sprijin emotional si ce tip de sustinere te ajuta cel mai mult? Studiile arata ca sustinerea celor dragi este esentiala in procesul de slabire, mai ales dupa ce entuziasmul initial incepe sa dispara si vechile pofte ies la suprafata. In primul rand, ai nevoie de sustinerea familiei, cu care va trebui sa discuti pe aceasta tema. Spune-le exact ce fel de sustinere sa iti ofere si roaga-i sa te ajute. Procedeaza la fel cu prietenii si nu uita ca exista comunitati intregi de oameni care vor sa slabeasca sau sa aiba o viata mai sanatoasa - acolo iti poti face noi prieteni cu aceleasi interese ca si tine. In orice caz, nu te astepta sa reusesti de una singura, pentru ca nimeni nu rezista unei provocari grele fara ajutor emotional. 

4. De obicei mananci in casa sau iti place sa iei masa in oras? Daca a doua varianta este cea adoptata de tine, va trebui sa te interesezi de continutul caloric al preparatelor din cadrul diverselor restaurante pe care le frecventezi. Tine cont de faptul ca mancarurile de restaurant sunt de obicei mult mai calorice decat cele facute in casa. 

5. Ai nevoie de o recompensa zilnica pentru a putea tine un regim? Nu este nimic gresit in a dori sa te rasfeti, in fond, o viata ai! Asadar, daca acesta este cazul, rezerva-ti 100 de calorii din totalul stabilit pentru o mica gustare "interzisa". Ai grija, insa, sa nu depasesti cantitatea!

6. In ce masura esti capabila/dispusa sa faci efort fizic? Stii si tu din diverse surse ca se recomanda sa faci cel putin 30 de minute de efort moderat in fiecare zi, dar poate nu vei reusi chiar de la inceput sa respecti aceasta regula. Daca ai probleme de sanatate, este obligatoriu sa te consulti cu medicul inainte de a deveni mai activa. 

7. Cat de dispciplinata esti si care sunt slabiciunile tale cele mai mari? Aceasta este partea cea mai dificila, pentru ca cei mai multi dintre noi nu am vrea sa admitem ca ne lipseste disciplina sau ca nu rezistam tentatiilor. Va trebui sa te cunosti foarte bine ca sa tii o dieta personalizata, ca sa poti sa eviti acele obiceiuri nesanatoase care iti pot da planurile peste cap. 

Reguli pe care sa le urmezi in dieta personalizata

Principiul de baza al dietei tale personalizate va fi acelasi ca al oricarei diete: vei reduce numarul de calorii si vei incerca sa devii mai activa. Schimbarea nu trebuie sa fie drastica: chiar si o scadere mica a caloriilor are rezultate bune.  Un om sanatos nu ar trebui sa dea jos mai mult de un kilogram pe saptamana. Orice dieta "miraculoasa" care iti promite altceva fie nu va functiona, fie te va imbolnavi. In plus, ai auzit si tu de efectul yo-yo, nu-i asa?

Iata cateva reguli dupa care sa te ghidezi in dieta personalizata:

Regula nr. 1: intr-o dieta personalizata, este bine sa iti stabilesti o limita calorica pe care sa nu o depasesti indiferent de situatie. Aceasta se calculeaza in functie de sex, inaltime, greutate - gasesti pe internet calculatoare speciale in acest sens. 

Regula nr. 2: stabileste alimentele pe care se va baza meniul tau. In general, cei mai multi dieteticieni recomanda un regim bazat pe produse integrale, fructe, legume si carne slaba (in special carne de peste, datorita grasimilor sanatoase). Daca slabesti mancand aceste alimente, ele vor reprezenta fundatia nu numai pentru slabit, ci si pentru un stil de viata sanatos.

Citeste AICI cele 10 reguli de baza pentru o alimentatie sanatoasa, care se aplica indiferent de regimul pe care il tii!

Regula nr. 3: trebuie sa ai cel putin trei mese pe zi, pentru ca infometarea va avea efecte devastatoare asupra sanatatii, dar si determinarii tale. 

Regula nr. 4: alege variantele slabe sau light pentru fiecare tip de aliment. De exemplu, opteaza pentru iaurtul de 1% in loc de cel de 3%, pentru laptele degresat, pentru popcorn simplu in loc de cel cu caramel, pentru friptura de pui in loc de friptura de porc etc. 

Regula nr. 5: ai grija la portionarea mancarii. Daca vrei sa mananci cantitati mai mari, alege sa pui in farfurie mai multe legume, in detrimentul alimentelor care te ingrasa (carne, branza, paste etc).

Regula nr. 6 este cea mai dificila pentru multi oameni: invata sa te simti bine facand miscare si mancand sanatos! Distreaza-te, experimenteaza cu diverse preparate sanatoase, incearca multe tipuri de sporturi si activitati distractive! Atata timp cat vei mentine o gandire pozitiva si o stare de spirit excelenta, dieta personalizata se va integra cu usurinta in stilul tau de viata!

O dieta personalizata poate fi realizata mai usor cu ajutorul unui medic nutritionist. Daca, insa, nu vrei sa mergi asa departe, incepe cu schimbari mici si tine cont de sfaturile de mai sus. Succes!

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (354 vizite)