Cele mai bune 3 diete disociate care nu iti afecteaza sanatatea

Cele mai bune 3 diete disociate care nu iti afecteaza sanatatea

Redactor Alexa Galgau

Dietele disociate se bucura de o mare popularitate printre persoanele care doresc sa dea rapid jos kilogramele in plus, insa primesc si foarte multe critici care te pot pune pe ganduri. Ideea pe care se bazeaza acest tip de regim este ca alimentele nu ar trebui consumate laolalta, ci ar trebui separate in functie de diferite criterii. Principala atractie a dietelor disociate este faptul ca nu sunt prea restrictive din punctul de vedere al cantitatii, insa acesta se poate transforma rapid din avantaj in dezavantaj. 

Iti prezentam mai departe 3 diete disociate care nu iti pun pericol sanatatea si te ajuta sa slabesti vizibil in cel mai scurt timp!

3 diete disociate sanatoase

Dieta pe culori

Oricat de putine ai sti despre diete, sigur deja s-a inradacinat si in mintea ta ideea ca o viata sanatoasa inseamna sa consumi fructe si legume multe. Poate ca pana acum nu prea ai reusit aceasta performanta, insa dieta disociata pe culori este o metoda isteata de a manca sanatos si de a te bucura de bunatatile apetisante oferite de natura. Ideea de la baza acestui regim este ca diferitele culori ale fructelor si legumelor au diverse beneficii asupra organismului. Retetele acestei diete au la baza studii stiintifice, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi ca este vorba despre inca o "teapa" care promite marea cu sarea. 

Fiecare zi din saptamana este dedicata unei anumite culori, dupa cum urmeaza: ziua 1 - alb, ziua 2 - rosu, ziua 3 - verde, ziua 4 - portocaliu, ziua 5 - mov, ziua 6 - galben, ziua 7 - toate culorile anterioare.

Sa le luam pe rand, ca sa intelegi de ce ar putea functiona aceasta dieta!

Ziua 1 (alimente albe): banane, conopida, usturoi, ghimbir, ciuperci, ceapa si cartofi. Aceste alimente contin o substanta care scade tensiunea si colesterolul.

Ziua 2 (alimente rosii): mere rosii, sfecla, cirese, gref rosu, struguri rosii, ardei rosii, cartofi rosii, capsuni, rosii si pepene rosu. Alimentele rosii contin licopen, care are potentialul de a preveni cancerul la colon. 

Ziua 3 (alimente verzi): mere verzi, avocado, sparanghel, broccoli, leguminoase verzi, castraveti, struguri verzi, mazare, salata verde, lamai verzi, ardei verzi, spanac si zucchini. Aceste alimente contin clorofila si luteina, doua substante anticancerigene care nu trebuie sa lipseasca din dieta nimanui. 

Ziua 4 si ziua 6 (alimente portocalii si galbene): mere galbene, piersici, dovleac, morcovi, lamai, nectarine, mango, portocale, caise, pere, ardei galbeni, ananas, porumb, cartofi dulci si mandarine. Alimentele din aceste zile sunt pline de carotenoizi, care mentin sanatatea oculara, previn bolile de inima si imbunatatesc sistemul imunitar. 

Ziua 5 (alimente mov): mure, afine, prune, vinete, struguri rosii, stafide. Aceste alimente contin antioxidanti si te apara de un spectru larg de boli. 

Desigur, poate exista putina variatie in meniu atata timp cat ai grija sa mentii culoarea principala in proportie de 80%. Dupa cele 7 zile de dieta, te vei simti mai usoara si vei intelege cat de importante sunt legumele si fructele pentru sanatate!

Dieta Montignac

Una dintre cele mai cunoscute si apreciate diete disociate este Montignac, a carei atentie se indreapta catre consumul de carbohidrati sanatosi. Michel Montignac, creatorul acestui regim, sustinea ca principala cauza a ingrasarii este glicemia mare. In mod normal, pancreasul secreta insulina drept raspuns la consumul de carbohidrati. In anumite cazuri, se intampla ca acesta sa secrete mai multa insulina decat este necesar. De aceea, solutia pe care a gasit-o Montignac a fost adoptarea unei diete bazate pe alimente cu indice glicemic scazut. Masurat pe o scala de la 1 la 100, acesta iti spune cat de rapid si cat de mult iti creste glicemia un aliment. Astfel, un aliment cu indice glicemic mic va creste nivelul zaharului din sange lent, pe parcursul mai multor ore.

Conform studiilor, dieta Montignac nu numai ca este permisiva, dar scade nivelul trigliceridelor cu pana la 35%, ceea ce inseamna ca previne bolile cardiovasculare si pe cele ale ficatului. In plus, aceasta dieta disociata conduce la scaderea nivelului de insulina, rezultand intr-o metabolizare mai eficienta a glucozei. 

Pentru a slabi, trebuie sa consumi carbohidrati "buni", adica pe cei cu un indice glicemic sub 50. Iata cateva astfel de alimente: humus, spaghete integrale, fasole, linte, lactate slabe, produse din faina integrala. In plus, este promovat consumul de fructe precum pere, piersici, grapefruit, mere si portocale. De evitat sunt produsele din faina alba, cartofii, zaharul, pastele albe etc. Montignac este o dieta disociata deoarece meniul nu permite asocierea carbohidratilor cu alte tipuri de alimente. Poti sa mananci proteine si lipide sau carbohidrati si fibre. 

Asadar, daca vrei sa tii o dieta disociata sanatoasa, fara restrictii referitoare la cantitati, Montignac ar putea fi varianta potrivita pentru tine.

Dieta Hay de 7 zile

Principiul pe care se bazeaza aceasta dieta disociata este simplu: nu trebuie sa combini anumite alimente la masa pentru ca iti pot incetini digestia si pot creste aciditatea in organism. Alimentele se impart in trei grupe principale: acide, alcaline si neutre. Ideea de baza este de a nu combina mancaruri acide (de exemplu, carne) cu mancaruri alcaline (carbohidrati). Dieta consta in cea mai mare parte in consumul de fructe si legume. Explicatia pentru faptul ca nu ar trebui sa consumi proteine si carbohidrati la aceeasi masa este faptul ca primele au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate, iar celelalte au nevoie de un mediu alcalin. Atunci cand sunt amandoua consumate in acelasi timp, se produce prea mult acid pentru a digera carbohidratii, dar prea putin pentru a incepe digestia proteinelor. Atunci cand digestia este proasta, iar nutrimentele nu sunt absorbite cum trebuie de organism, pot aparea multe probleme de sanatate grave. 

Descopera aici tot ce trebuie sa stii despre dieta Hay, inclusiv un tabel cu grupele principale de alimente si regulile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti gandesti meniul! 

Dietele disociate poate ca nu au cea mai buna reputatie, dar cu siguranta exista si variante care trebuie incercate, pentru ca au la baza studii stiintifice si promoveaza un stil de viata sanatos, nu doar o pierdere miraculoasa a kilogramelor. 

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (222 vizite)