Odata cu sezonul rece si aparitia diferitelor tipuri de gripa, organismul nostru este din ce in ce mai amenintat de pericole. Acesta aceste principalul motiv pentru care trebuie sa actionam imediat, luand masuri eficiente care sa ne protejeze pe o perioada de timp indelungata. Dar pana a ajunge la solutiile oferite de specialisti (vaccinul), putem schimba cate ceva chiar prin intermediul dietei noastre. Ceea ce alegem sa consumam in fiecare zi ne poate afecta in mod negativ organismul sau, din contra, ne poate proteja impotriva factorilor externi nocivi, crescandu-ne pur si simplu imunitatea.
Iata ce alimente nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra si care sunt principalele motive pentru care ar trebui sa le consumam:
Ceaiurile ar trebui sa joace un rol important in dieta noastra mai ales in acest sezon de toamna-iarna. Consumati cat mai multe tipuri de ceai cu miere si lamaie, dar puneti accent pe cel negru si cel verde pentru ca au cele mai mari cantitati de antioxidanti. Incercati sa inlocuiti cafeaua de dimineata cu un ceai si, daca se poate, mai beti o cana inainte de culcare. Va va fortifia cu siguranta organismul.
Mierea este un energizant natural, iar anumite substante din compozitia acesteia au efect antibacterian direct. O lingurita de miere pe stomacul gol, dimineata, ne poate proteja foarte bine organismul. In plus, mierea este eficienta si impotriva tusei si a durerilor in gat, asa ca daca tusesti, ia putina miere si vei vedea ca durerea se va ameliora.
|
Fructele uscate sunt si ele o sursa foarte buna de antioxidanti. Daca pana acum se credea ca fructele de padure sunt cele mai bogate in substante nutritive, studiile recente au demonstrat ca, de fapt, prunele uscate contin cele mai multe vitamine si minerale.
Citricele contin multa vitamina C si tocmai de aceea joaca un rol important in prevenirea gripei. Incearca sa mananci cat mai multe portocale si grapefruituri si pune cate o feliuta de lamaie de fiecare data in ceasca ta de ceai.
Si legumele au proprietati antioxidante si ajuta in prevenirea bolilor. Ciupercile, de exemplu, cresc productia si activitatea celulelor albe, facandu-le mai agresive si omorand infectiile.
Morcovii, dovleceii, cartofii, ardeii si, in general, cam orice leguma de culoare portocalie, cresc si acestea imunitatea organismului nostru. De aici putem deduce cat de importante sunt legumele pentru o alimentatie echilibrata si un corp sanatos. Chiar daca odata cu prepararea lor o parte din substantele nutritive se pierd, este necesar totusi sa le consumam zilnic. Daca vrei sa profiti la maximum de calitatile lor, cea mai la indemana solutie este sucul natural. Un pahar de suc de morcovi este unul dintre cele mai bune lucruri pe care il poti face pentru organismul tau, in aceasta perioada.
Nu uita nici de ceapa si usturoi, cei doi aliati impotriva infectiilor de orice tip. Poate ca nu sunt ei prea frumos mirositori, insa utilitatea si eficienta lor este dovedita.
Si pentru ca tot vorbim de infectii, nu uita ca o cantitate suficienta de zinc in organism, te poate proteja impotriva bolilor. Zincul este responsabil si ajuta la crearea celulelor albe, care recunosc si lupta impotriva bacteriilor si a virusilor. Cea mai mare cantitate de zinc o poti lua din carnea de vita.
Ai grija de corpul tau in aceasta perioada in care din ce in ce mai multe persoane se imbolnavesc atat de gripa sezoniera cat si de noul virus gripal! In cazul in care te imbolnavesti totusi, prezinta-te de urgenta la medic.
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Dieta Hay - Invata cum sa combini alimentele intr-un mod sanatos!
Ce sport practici? |