Specialistii afirma: Detoxificarea este un mit!

Specialistii afirma: Detoxificarea este un mit!

Eugenia Dinescu, redactor

Mai mult decat un simplu trend pentru unii si un veritabil stil de viata pentru altii, conceptul “detox” pune stapanire pe etichetele tot mai multor produse aflate pe rafturile farmaciilor, supermarketurilor si chiar saloanelor de infrumusetare tip SPA. Cu toate ca acest cuvant se afla pe buzele tuturor in ultima vreme, cate dintre noi stiu ce presupune cu adevarat procesul detoxificarii organismului?

Fie ca te gandesti sa incepi o cura de detoxifiere pentru a scapa de kilogramele in plus acumulate in timpul Sarbatorilor Pascale, fie ca iti doresti sa iti imbunatatesti starea de sanatate si echilibrul interior si esti tentanta de un detox rapid, este necesar sa ii cunosti efectele. In cele ce urmeaza, Diva Hair isi propune sa demistifice conceptul “detox”, astfel incat sa stii exact ce impact va avea un efort de acest tip asupra organismului tau.


Desi vedetele adora curele de detoxifiere, cercetatorii din domeniul medical privesc cu scepticism practicile de acest gen. Edzard Ernst, profesor emerit de medicina complementara la Universitatea Exeter, spune ca din punct de vedere medical, curele de detoxifiere nu sunt altceva decat un concept pseudo-medical menit sa te impulsioneze sa cumperi produse de care, in realitate, nici nu ai nevoie. Intr-un organism sanatos, ficatul, rinichii, pielea, chiar si plamanii au rolul de a elimina toxinele acumulate in corp, iar produsele care se presupune ca imbunatateasc procesul natural de excretie al toxinelor nu reprezinta altceva decat strategii comerciale fara acoperire stiintifica. Iar faptul ca producatorii produselor cu efect detoxifiant si promotorii tratamentelor precum curatarea colonului sau dietei bazate pe smoothie-uri intarzie sa aduca dovezi cuantificabile ale efectului lor benefic, nu face decat sa intareasca argumentele scepticilor.


Problemele ce tin de capacitatea noastra naturala de a ne detoxifica incep sa apara atunci cand organele implicate sunt bombardate de actiunea nociva a alimentelor tip junk-food, a exceselor calorice, alcoolice, de zahar sau cafeina, de exemplu. Aici intervine, de fapt, procesul de detoxifiere. Detox-ul ar trebui interpretat ca o “vacanta” oferita organismului tau prin usurarea procesului de digestie care, in mod normal, consuma cea mai mare parte a nivelului de energie. Atunci cand procesul de metabolizare a substantelor hranitoare nu mai este ingreunat de excese calorice, organismul poate directiona energia catre celelalte procese fiziologice. Insa nu este cazul sa te infometezi, deoarece un aport de calorii mai mic decat cel de care ai nevoie pentru a-ti intretine procesele fiziologice (rata metabolismului bazal) poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii tale. Atat Edzard Ernst de la Universitatea din Exeter cat si Catherine Collins, medic dietetician, spun ca este naiv sa crezi ca o saptamana dedicata detoxifierii poate sterge efectele abuzurilor alimentare – vei pierde din greutate, e adevarat, dar acest efect nu este corelat cu scaderea nivelului toxinelor din corp.

Cumpatarea pare sa fie singurul principiu din spatele detoxificarii, iar ea se aplica si in cazul substantelor interzise in mod traditional in perioada destinata “purificarii” organismului. Alcoolul in cantitati mici, de exemplu, are rolul de a activa productia enzimelor din ficat care transforma alcoolul in apa si dioxid de carbon, compusi pe care organismul ii poate elimina rapid. In prezenta acestor enzime celulele hepatice sunt mult mai bine protejate de toxinele ingerate, insa actiunea lor poate fi usor contracarata de prezenta unei cantitati prea mari de toxine. Totusi, vinul rosu ramane o alegere ideala in acest sens, iar daca prilejul unui mic moment de rasfat la sfarsitul zilei nu te convinge, atunci poate ca efectele resveratrolului impotriva proceselor degenerative te vor face sa ii acorzi o sansa.


Iar legume din categoria “superalimentelor” precum broccoli si intreaga familie a brasicaceelor (varza de Bruxelles, conopida, romanesco, kale) au un efect similar de protectie hepatica, iar acest lucru se intampla, paradoxal, datorita continutului lor de compusi ai cianurii. Evident, formele si concentratia nu sunt letale, insa prezenta lor pregateste enzimele hepatice pentru a lupta impotriva altor toxine. Gandeste-te la ele ca la un vaccin menit sa fortifice abilitatea naturala de aparare a organismului in fata virusului din tulpina injectata.

Insa doar pentru ca produsele si tratamentele care pretind ca au o actiune detoxifianta nu par sa aiba efectul promis, nu inseama ca detoxificarea in sine este un mit. Moderatia pare sa fie cheia unei detoxifieri reusite, iar o dieta echilibrata in proteine, aminoacizi, grasimi nesaturate, fibre, vitamine si minerale esentiale, precum cea mediteraneana, are un potential extrem de ridicat pentru a-ti proteja organele si a-ti mentine sistemul imunitar intr-o stare optima de sanatate.

Asadar, nu trebuie sa renunti la planul tau de a evita excesele si indulgentele dulci pentru a-ti recapata forma inainte de perioada estivala, dar nici sa aluneci in extrema unui stil de viata bazat strict pe mirajul indus de etichetele produselor care promit sa iti regenereze corpul din temelii, chiar daca acesta poarta urmele unor ani intregi de alimentatie dezechilibrata si obiceiuri nesanatoase. Fie ca vorbim despre diete raw-vegane sau cele bazate pe lichide, despre tincturi, ceaiuri, produse de infrumusetare sau chiar despre proceduri invazive care pretind ca iti pot curata organismul de toxine, trebuie doar sa te asiguri, inainte de a alege noi metode de wellness si detoxificare, ca efectele lor nu sunt demonstrate doar de argumente holistice, ci de rezultate palpabile.

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Care este numarul tau norocos?
Incepe quiz
Care este numarul tau norocos?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)