8 combinaţii alimentare pe care să le eviţi de Paşte

8 combinaţii alimentare pe care să le eviţi de Paşte

Redactor Andreea Baluteanu

Pomi înfloriţi, o masă la iarbă verde alături de cei dragi şi cele mai delicioase feluri de mâncare: Paştele este sărbătoarea perfectă pentru a te răsfăţa, din toate punctele de vedere. Ce poate fi greşit în a mânca din toate câte puţin, mai ales atunci când ţii dietă sau eşti abonată la un regim de viaţă sănătos în tot restul anului?

Experţii în nutriţie te contrazic! Nu numai mâncarea în exces, dar şi combinaţiile alimentare nepotrivite îţi pot deregla digestia, te pot confrunta cu fenomene neplăcute precum balonarea, gazele intestinale, indigestia sau constipaţia. Iar disconfortul provocat îţi va strica în cele din urmă experienţa unui Paşte fericit! Fii fata veselă pe care toţi adoră şi cinsteşte-ţi organismul de sărbători, evitând cu tot dinadinsul aceste combinaţii alimentare la masa de Paşte!

8 combinaţii alimentare de care să te fereşti la masa de Paşte

  1. Carnea şi cartofii

cartofi prajiti si friptura

Avem o veste proastă pentru tine: cea mai răspândită combinaţie alimentară pe care o fac românii este cât se poate de nocivă. Suntem sigure că ai auzit deja acest trist adevăr, dar friptura de miel/pui/porc nu se asociază sub nicio formă cu alimente precum cartofii sau orezul, dar nici cu pâinea. Vei combina astfel proteinele cu carbohidraţii şi grăsimile şi vei obţine o adevărată bombă calorică, ajungând să te confrunţi cu balonare sau dureri de burtă. De asemenea, organismul îţi va fi dat peste cap, fiind obligat să secrete sucuri digestive diferite, care se vor contra-anula unele pe altele. Păstrează carnea, mai ales cea de miel, mult mai slabă şi „tânără”, şi combin-o cu salate proaspete!

  1. Salata de boeuf cu multă maioneză

Doctorul şi TV-ul ţi-au repetat în diverse rânduri că este bine să consumi legume şi cum deja ştii că alimentele fierte nu au cum să îţi faca rău, eşti convinsă că salata de boeuf este cel mai sănătos aliment pe care îl consumi la masa de Paşte. Şi aşa şi este, dacă elimini maioneza. Pe lângă faptul că vei combina din nou proteinele din ou cu carbohidraţii din cartofi, maioneza te bombardează cu grăsimi! Nu te vom „obliga” însă să renunţi la unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de Paşte, dar fii cât se poate de zgârcită cu maioneza: ea trebuie să dea gust salatei, nu să o inunde ca un adevărat "potop caloric"! Descoperă aici cum să o prepari într-un minut şi nu uita să o utilizezi cu măsură, oricât de delicioasă ar fi!

  1. Ouă roşii cu carne

Ce poate fi mai relaxant decât să stai la masă cu cei dragi, „confruntându-vă” în bătălii epice cu...ciocnitul ouălor de Paşte? O competiţie jucăuşă nu strică niciodată şi face bine la digestie, atât timp cât nu te ambiţionezi să mănânci şi toate ouăle pe care le-ai spart. Rezumă-te la două pe zi, spun nutriţioniştii, şi nu le combina cu friptură sau cu şuncă! Vei aduce laolaltă două surse bogate în proteine, iar stomacul tău va suferi. Alege, în schimb, legume precum ceapa sau salata verde, iar Paştele va fi şi fericit, nu doar îmbelşugat.

  1. Roşii cu cartofi

Nu îţi întindem nicio capcană! Aceste fructe acide (da, roşiile sunt fructe) nu funcţionează bine alături de carbohidraţii pe bază de amidon şi pot provoca indigestii serioase. În plus, conferă senzaţia de oboseală după masă, aşa că abţine-te de la ele!

  1. Fructe şi orice altceva se află pe masa de Paşte

Fructele nu se consumă niciodată la masă: este o regulă de alimentaţie echilibrată pe care trebuie să o reţii! Ele trebuie consumate cu aproximativ o oră înainte de masă sau 2-3 ore după, pentru că altfel vor îngreuna digestia. Chiar dacă ai impresia că nu faci nimic greşit dacă te înfrupţi şi din căpşunele proaspete aduse de mama în timp ce savurezi desertul sau brânzeturile, realitatea este exact inversă: deşi fructele şi zaharurile se digeră uşor, ele vor afecta procesul de digestie al celorlalte alimente şi vor fermenta imediat, oferindu-ţi senzaţii deloc plăcute. Nici salatele nu sunt recomandate de nutriţionişti, mai ales atunci când amestecă fructe dulci cu cele acide. Iar tarta cu fructe pe care o priveşti ca pe un miracol al sănătăţii nu îţi face deloc bine!

cheescake cu merisoare

  1. Prăjituri cu multă cremă şi suc de fructe

Micul tău dejun din ziua de Paşte este compus din toate soiurile de prăjituri din bucătărie şi un pahar mare de suc de portocale? Deşi vei avea o senzaţie imediată de satisfacţie, să nu te miri dacă până la ora prânzului vei fi deja moartă de foame! Nu vei face decât să îţi inunzi trupul cu o mare varietate de carbohidraţi fără nicio valoare nutriţională, alături de acizii din fructe şi zaharurile acestora, fără nicio sursă de proteine sau fibre. Dacă ţii morţiş să consumi această combinaţie alimentară interzisă, alege prăjituri din făină integrală sau renunţă măcar la paharul cu suc din fructe!

  1. Sucurile carbogazoase la masa de Paşte

Un pahar de Cola la masa de Paşte este echivalentul tradiţiei cu satisfacţie garantată? Va trebui să te dezici de reclamele de la TV şi să renunţi la paharul (sau paharele) de băuturi carbogazoase din timpul mesei. Pe lângă faptul că nu îţi sunt deloc benefice, lichidele trebuie cu totul evitate în timpul mesei, antrenând în tranzitul lor enzimele şi sucurile gastrice de care tu ai nevoie la digestie. Apa, ceaiul, sucurile trebuie consumate cu minimum 10 minute înainte de masă şi cel puţin o oră după aceasta. Da, va trebui să fii bine hidratată atunci când te alături celor dragi la masa de Paşte!

  1. Alcoolul la masa de Paşte

Alcoolul se încadrează „cu succes” la categoria lichide, deci nu are ce căuta la masă, dar este şi plin de calorii, astfel că, în combinaţie cu indicele mare al cărnurilor şi prăjiturilor de pe masă nu face decât să „îţi spulbere” orice şansă la o digestie echilibrată şi la o siluetă armonioasă. Din păcate, va trebui să renunţi la paharul de vin care te ajuta să faci faţă atacurilor constante din partea mătuşilor care te vor măritată şi cu copii, cât mai repede!

pahare cu vin

Tu cazi pradă acestor combinaţii alimentare interzise la masa de Paşte? Învaţă mai multe despre o alimentaţie sănătoasă de aici!

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)