Branza cu mucegai: proprietati, beneficii si calorii

Branza cu mucegai: proprietati, beneficii si calorii

Redactor Alexa Galgau

O fi o delicatesa apreciata in inalta societate, insa branza cu mucegai nu este doar un moft culinar, ci are numeroase beneficii pentru sanatate. Unul dintre alimentele de suflet ale francezilor, aceasta merge de minune cu un strop de vin rosu sec sau in combinatie cu struguri sau alte fructe delicioase, adesea fiind consumata ca desert.

In continuare, iti vom spune absolut totul despre branza cu mucegai: cate calorii are, ce beneficii are si ce sortimente sa savurezi, pentru ca sunt multe pe piata!

Branza cu mucegai: valori nutritionale si beneficii

Din pacate, branza cu mucegai este foarte bogata in calorii: numai un cubulet de 17 g are circa 60 de calorii si este foarte bogat in grasimi saturate. Tocmai de aceea, ea trebuie savurata in cantitati foarte mici, exact asa cum fac francezii. De altfel, in lumea buna, nici nu se mananca decat astfel. In branza cu mucegai gasesti si calciu, vitamina A, proteine si potasiu. 

Iti prezentam cateva beneficii ale branzei cu mucegai, ca sa te convingi ca merita sa o incluzi in dieta ta:

1. Scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Studiile arata ca oamenii care consuma in mod regulat branza cu mucegai sunt mai feriti de problemele cardiace, probabil pentru ca aceasta ajuta la scaderea colesterolului rau, in ciuda continutului relativ mare de grasimi.

2. Lupta impotriva artritei. Pe masura ce imbatranim, riscul de a face artirita este tot mai mare, insa o dieta in care ai inclus branza cu mucegai poate sa previna aceasta afectiune, datorita efectului ei antiinflamator. 

3. Previne osteoporoza la femeile care au ajuns la menopauza. In aceasta perioada a vietii, cele mai multe femei incep sa aiba probleme cu calciul in organism, printre altele. Riscul de a face osteoporoza creste semnificativ, insa branza cu mucegai este foarte bogata in calciu, asa ca ajuta si in aceasta privinta.

4. Actioneaza ca un medicament. Datorita mucegaiului prezent in aceasta branza, foarte benefic pentru sanatate, acest produs are efect antiinflamator. Nu trebuie sa iti fie teama din cauza mucegaiului, deoarece cel periculos este cel care dezvolta aflatoxine, insa cel din branza nu este de acest tip. 

5. Creste imunitatea si scade simtomele alergiei. Intr-un studiu publicat in Journal of Daily Science, s-a aratat faptul ca branza cu mucegai poate sa diminueze simtpmele rinitei alergice. In plus, consumul regulat poate sa iti intareasca sistemul imunitar, deoarece imbunatateste consistenta tesutului protector mucos, cel care nu permite agentilor nocivi sa patrunda in organism. Se pare ca branza cu mucegai face si ca anumite vaccinuri sa fie mai puternice (printre care si cel antigripal).

6. Ajuta digestia si grabeste procesul de slabire. Daca lasam la o parte numarul de calorii si consumam branza cu mucegai cu masura, este bine de stiut ca ea ajuta dieta. Digestia este avantajata cel mai mult de consumul regulat de branza cu mucegai, deoarece aceasta contine bacterii probiotice, adica acelea care fac parte din flora noastra intestinala si fara de care procesul digestiv este compromis. In plus, bacteria Lactobacilus reduce intensitatea durerilor abdominale cauzate de balonare si iti regleaza tranzitul intestinal si frecventa scaunului. 

Atunci cand iti alegi branza cu mucegai, trebuie sa fii constienta de proprietatile diferitelor sortimente de pe piata. Iti prezentam, in continuare, cele mai populare tipuri de branza cu mucegai, pe care le poti gasi in hipermarketuri:

- Danish Blue (Danablu): aceasta este o branza cu mucegai foarte cremoasa si cu gustul cel mai putin intepator. De aceea, daca nu ai mai mancat pana acum acest produs, iti sugeram sa incerci cu acest sortiment, pentru "incepatori";

- Gorgonzola: de provenienta italiana, aceasta branza cu mucegai este facuta fie din lapte de capra, fie din lapte integral de vaca, ori o combinatie intre cele doua. Cu cat este mai veche, cu atat devine mai tare ca si consistenta. Ca si gust, nu este foarte intepatoare, insa este mai puternic aromata in comparatie cu Danablu;

- Stilton: acesta este un sortiment pur englezesc, care nu se produce decat in Leicestershire, Nottinghamshire sau Derbyshire, pentru ca trebuie sa respecta standarde stricte de productie. Gustul este intens, iar textura este una destul de fina, insa consistenta este tare;

-  Roquefort: castigatoarea la capitolul "aroma" este aceasta branza cu mucegai, care are un gust distinctiv, insa nu este recomandata celor care nu au mai incercat acest tip de branza inainte, pentru ca este de-a dreptul "iute".

Asadar, acum stii mai multe despre branza cu mucegai si stii ca merita sa te rasfeti cu aceasta delicatesa, macar din cand in cand. Daca te-ai gandit sa incerci dieta frantuzeasca , acest produs este un must-have in frigiderul tau!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)