Cauzele poftei de mancare exagerate

Cauzele poftei de mancare exagerate

Andreea Gluh, redactor

Cu toate ca mananci consistent de trei ori pe zi, iti este inca foame? Te temi ca desi nu ai probleme cu silueta inca, in viitorul apropiat vei fi nevoita sa devii clienta fidela a unei sali de fitness pentru a incapea din nou in hainele preferate? Trebuie sa stii ca pofta de mancare exagerata nu este un simptom iesit din comun, insa ea trebuie monitorizata cu atentie, pentru ca, uneori, poate semnala afectiuni grave, cum ar fi diabetul sau boala Crohn, ori, in cazul cel mai fericit, o sarcina. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cauzele sunt unele care pot fi rezolvate cu usurinta, prin schimbarea modului de viata si a regimului alimentar.

Descopera, in continuare, 10 cauze ale poftei de mancare exagerate!

Motive pentru care iti este foame des

1. Te-ai gandit vreodata ca poate esti deshidratata si de aceea iti este foame? Hipotalamusul este vinovat pentru ceea ce se intampla. Neurologii spun ca in aceasta regiune a creierului se formeaza atat senzatia de foame, cat si cea de sete, iar uneori apare o confuzie, astfel ca, in loc sa consumi lichide, pentru a contracara deshidratarea, ajungi sa mananci din ce in ce mai multe alimente, insa in zadar, pentru ca situatia nu se amelioreaza.

Pentru a preveni astfel de probleme, incepe-ti dimineata band un pahar cu apa la temperatura camerei, iar apoi, pe parcursul zilei, incearca sa consumi cel putin un litru si jumatate de lichide.

2. Analizeaza-ti somnul! Daca nu esti suficient de odihnita, organismul tau va produce intr-o cantitate mare un hormon cunoscut sub denumirea de ghrelin. Acesta este responsabil pentru stimularea apetitului, fapt pentru care te confrunta cu o pofta de mancare exagerata.

Dupa cum bine stii deja, este indicat sa dormi aproximativ 8 ore pe noapte, in caz contrar, riscand nu numai cresterea in greutate, ci si instalarea unor boli cardiovasculare.

3. Carbohidratii si zaharurile sunt dusmanii metabolismului tau! Cu siguranta ai observat si tu ca atunci cand mananci o prajitura sau o gogoasa, nu te poti abtine si ajungi sa consumi mai mult decat ti-ai propus. De vina este glicemia, care desi creste atunci cand savurezi aceste deserturi, apoi scade rapid, dandu-ti senzatia de foame, ceea ce te face sa o iei de la capat. Iesi din acest cerc vicios optand pentru gustari compuse din migdale, mere si seminte chia.

4. Esti o persoana stresata si consideri ca scaparea ta consta in consumul unor cantitati mari de dulciuri sau de fast food? Nimic mai gresit! Incearca sa practici Yoga sau orice sport consideri ca ti se potriveste, pentru a te putea relaxa si a scapa de starea de nervozitate ce poate aparea peste zi.

5. Un pahar de vin consumat inainte de masa poate fi benefic pentru circulatia sangelui si pentru sanatatea creierului, insa cand vine vorba despre pofta de mancare, aceasta licoare nu face decat sa ti-o stimuleze. Asadar, evita consumul de alcool inainte de masa, optand pentru un pahar plin doar dupa ce ai mancat.

5. Eviti sa consumi carne sau oua? Schimba-ti obiceiurile alimentare, pentru ca proteinele sunt necesare nu numai pentru a a-ti conferi energie, ci si pentru a te simti satula. Doar 46 de grame de proteine pot rezolva problema, deci nu este nevoie sa consumi anumite alimente in cantitati industriale. Degeaba incerci sa te saturi mancand numai salate, nu vei face decat sa iti prelungesti calvarul culinar.

6. Ai auzit probabil peste tot ca grasimile reprezinta unul dintre cei mai mari dusmani ai siluetei tale. Ei bine, daca vrei sa scapi de pofta de mancare exagerata, trebuie sa introduci in meniul tau grasimile sanatoase. Avocado si nucile sunt gustoase si te ajuta in acest sens.

7. Nu rata micul dejun! Nu degeaba se spune ca aceasta este cea mai importanta masa a zilei. Ceea ce mananci dimineata iti ofera suficienta energie pentru jumatate din zi, asa ca cel mai bine ar fi sa iti indrepti atentia catre o portie de proteine. In plus, pe parcursul zilei, este bine sa ai o pauza de cel mult 4 ore intre o masa si o gustare.

8. Daca social media este viciul tau, inseamna ca nu trece o zi fara ca imaginile cu mancare postate pe retelele de socializare sa nu te faca sa te gandesti la cat de buna ar fi o prajitura sau o portie de friptura cu vreo garnitura apetisanta si lista ar putea continua. Totusi, acest obicei de a vizualiza fotografii culinare nu este deloc sanatos, pentru ca, asa cum este si normal, creierul tau reactioneaza la acest stimul activand zona responsabila cu foamea.  

9. Nu manca niciodata repede! Chiar daca te grabesti sa ajungi undeva sau sa termini o sarcina de serviciu dupa pauza de masa, uita de orice altceva si savureaza mancarea, astfel incat sa ai senzatia de satietate atunci cand te ridici de la masa. De acest truc se folosesc si frantuzoaicele, a caror silueta este de invidiat, cu toate ca pun pe masa o multime de bunatati. Asadar, citeste aici despre dieta frantuzeasca!

10. Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, sporesc apetitul. Asadar, daca faci vreun tratament de acest tip, nu te mira ca stomacul nu iti da pace.

Acum ca ai aflat care sunt cauzele poftei de mancare exagerate, descopera aici o lista de alimente care te pot ajuta sa o invingi fara sa iti faci probleme pentru silueta!

Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (388 vizite)