De ce nu slabesti daca te ghidezi doar dupa caloriile de pe etichete

De ce nu slabesti daca te ghidezi doar dupa caloriile de pe etichete

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand devii mai atenta la stilul de viata pe care il ai si in special atunci cand vrei sa slabesti, incet-incet, te inveti sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi. Acest obicei este unul foarte bun, intr-adevar, pentru ca iti faci o idee generala despre valoarea nutritionala a alimentelor, insa nu este suficient. Din pacate, nu doar numarul caloriilor notate pe eticheta conteaza. De altfel, informatiile de pe aceasta nu sunt complete, pentru ca un alt factor care conteaza foarte mult este gradul de procesare al produselor.

Afla de ce nu slabesti daca te ghidezi exclusiv dupa caloriile de pe etichete si la ce ar mai trebui sa fii atenta!

Nu doar caloriile de pe etichete conteaza

Caloria este o unitate de masura pentru energia utilizabila dintr-un aliment. Etichetele spun cate calorii contine fiecare produs, insa nu specifica si faptul ca energia propriu-zisa generata in organism depinde foarte mult si de cat de procesata este mancarea. Procesarea consta in gatirea alimentelor, dar si in modificarea structurii lor (de exemplu, prepararea piureurilor). Mancarea poate fi procesata inainte de a fi cumparata sau chiar la tine acasa, cand o gatesti, iar efectele sunt destul de importante. Exista cazuri in care acelasi produs te ajuta sa slabesti daca il consumi crud, dar te ingrasa daca il consumi procesat. 

Experimentele pe animale arata faptul ca procesarea mancarii afecteaza modul in care caloriile sunt "primite" de organism, indiferent ca ele provin de la carbohidrati, proteine sau lipide (grasimi animale si vegetale). Studiile sugereaza ca mancarurile procesate ii dau celui care le consuma mai multa energie. Ca sa intelegi de ce, sa luam ca exemplu carbohidratii, care adesea compun mai bine de jumatate din caloriile din dieta cuiva. Energia carbohidratilor provine de multe ori din fibre, care nu sunt digerate decat partial de catre organism. Atunci cand mananci un produs crud bogat in fibre, corpul tau primeste doar doua treimi sau mai putin din caloriile totale ale produsului, din cauza ca digestia lui este doar partiala. 

Chiar si produsele gatite bogate in carbohidrati variaza in ceea ce priveste aportul caloric pe care il aduc organismului. De exemplu, daca sunt lasate la racit, ele isi schimba structura in asa fel incat enzimele digestive nu le mai pot descompune complet. Ca exemplu, orezul fiert este mai dificil de digerat daca este consumat rece, decat daca este consumat imediat dupa gatire. Asadar, concluzia este ca orezul de a doua zi va fi mai putin caloric decat cel proaspat preparat.

Mancarurile procesate mai mult nu doar ca sunt mult mai usor digerabile, dar sunt si mult mai moi, ceea ce inseamna ca organismul depune si mai putin efort pentru a le descompune. Intr-un studiu, cercetatorii au hranit cobaii cu doua tipuri de mancare, una solida (pelete normale pentru rozatoare) si una procesata (cereale pufoase). Cele doua tipuri de mancare erau echivalente din punct de vedere caloric. La inceput, cobaii aveau aceeasi greutate, insa la sfarsitul experimentului, cei care fusesera hraniti cu mancare procesata aveau cu 30% mai multa grasime in corp decat ceilalti. Acest lucru se intampla si cu corpurile noastre, care muncesc mult mai putin pentru a digera mancarea procesata. Cu alte cuvinte, devin lenese, iar metabolismul incetineste. 

Este foarte greu ca informatia corecta referitoare la aportul caloric real al unui produs sa fie estimata cu exactitate si pusa pe o eticheta. De aceea, valorea scrisa pe ele nu este absoluta, iar ceea ce trebuie sa retii tu este ca daca nu iti pui digestia la munca si consumi numai mancaruri procesate, sansele sunt mari sa nu reusesti sa slabesti, in ciuda eforturilor tale. De aceea ne recomanda nutritionistii sa consumam legume si fructe proaspete: in afara de beneficiile aduse de vitamine si minerale, digestia este de asemenea incurajata sa functioneze mai bine. 

Totusi, atentie mare, sa nu cazi nici in extrema cealalta1 Orice exagerare poate sa iti dauneze, iar daca incepi sa consumi numai alimente crude, te-ai putea confrunta cu un stomac si un colon iritate. In plus, exista produse care devin mai sanatoase prin gatire. De exemplu, spanacul crud contine un acid care impiedica asimilarea anumitor minerale de catre corp. Acesta este eliminat complet daca gatesti spanacul cateva minute, pana isi schimba culoarea.

Asadar, care este solutia, daca nu este suficient sa stim numarul de calorii tiparit pe etichete? Evita sa cumperi din comert alimente procesate in exces si consuma mai multe produse crude. Nu trebuie sa devii raw vegana, ci doar sa intelegi cum functioneaza digestia si sa introduci in regimul tau produsele care iti pun metabolismul la treaba!

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?
Incepe quiz
Dupa ce motto ar trebui sa te ghidezi in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (360 vizite)