Sofranul: ce proprietati si beneficii are pentru organism

Sofranul: ce proprietati si beneficii are pentru organism

Andreea Gluh, redactor

Sofranul, supranumit "aurul rosu", este cel mai scump condiment din lume. Aceasta mirodenie de origine mediteraneana, cultivata in principal in Iran, este folosita adesea in bucataria orientala si confera o culoare deosebita oricarui preparat. Pe langa aceasta, insa, el are si o multime de proprietati curative, despre care iti vom spune in cele ce urmeaza.

Afla ce beneficii are sofranul pentru organismul uman!

Sofranul - o mirodenie pretioasa

Sofranul, acest condiment valoros, se gaseste sub forma unor firicele rosii, care au un parfum deosebit. In supermarketuri el este vandut adesea sub forma unui praf, insa de cele mai multe ori, acesta este o combinatie de sofran cu alte mirodenii.

 

Sofranul este comercializat la preturi care pot urca pana la 2000 de lire pentru o jumatate de kilogram. Motivul pentru care sumele sunt atat de ridicate il reprezinta faptul ca este depusa o munca migaloasa pentru a fi cules. De fapt, sofranul folosit de catre maestrii culinari nu reprezinta altceva decat staminele unei flori inrudite cu brandusa pe care o stim cu totii, floare care poarta denumirea stiintifica de Crocus sativus.

Pe langa parfumul si culoarea deosebita pe care le imprima mancarii, sofranul are si cateva beneficii pentru organism. Astfel, se pare ca aceste doar doua stamine pot calma un stomac suparat, daca sunt puse intr-un litru de apa care apoi este consumat ca atare.

In Maroc, sofranul este folosit ca leac impotriva durerilor de crestere a dintilor cu care se confrunta nou-nascutii. Astfel, se spune ca daca mama ii freaca gingiile celui mic cu un inel de aur uns cu miere si sofran, durerile vor inceta.

In medicina chineza, aceasta mirodenie pretioasa este folosita ca tratatment pentru astm. In plus, ea contribuie la normalizarea pulsului si previneunele afectiuni sanguine, cum ar fi tromboza, prin proprietatile sale anticoagulante.

Nu in ultimul rand, sofranul este o sursa importanta de riboflavina (vitamina B2) si carotenoizi, contribuind la refacerea rezervei de vitamina A a organismului.

Asadar, data viitoare cand te duci la cumparaturi, cauta un magazin cu mirodenii orientale si achizitioneaza si tu putin sofran. Avand in vedere faptul ca de obicei se folosesc una sau doua stamine, nu vei avea nevoie de o cantitate prea mare din acest condiment.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)