Top 7 cele mai sanatoase fructe de toamna si proprietatile lor

Top 7 cele mai sanatoase fructe de toamna si proprietatile lor

Redactor Alexa Galgau

Toamna este sinonima cu belsugul, iar acum ne putem bucura de toate roadele delicioase care ne aduc nenumarate beneficii din punctul de vedere al sanatatii. Am facut pentru tine un top al celor mai sanatoase fructe de toamna, in functie de proprietatile lor. Daca am fi luat gustul drept criteriu, atunci ar fi fost egalitate intre toate, avand in vedere ca sunt niste adevarate delicii!

 

Top 7 cele mai sanatoase fructe de toamna

 

7. Merisoare

Acest fruct delicios de toamna este cunoscut in mod special pentru faptul ca vindeca bolile tractului urinar si previne recidiva lor, mai ales daca este consumat sub forma de suc. Beneficiile consumului de merisoare nu se opresc aici, insa. Se pare ca polifenolii pe care contine acest fruct reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si scad tensiunea arteriala. Mai mult, datorita antioxidantilor puternici din merisoare, acestea pot fi consumate pentru a preveni si chiar ameliora anumite forme de cancer - cercetarile au aratat ca aceste fructe de toamna au un efect pozitiv in cazul cancerelor de prostata, de ficat, de san, de ovar si de colon. O portie de 50 de grame de merisoare contine 25 de calorii, 2.5 gr de fibre, 3 mg de magneziu, 47 mg de potasiu si vitaminele A, B, C, E, D si K. 

Mai multe despre merisoare poti afla de AICI. 

6. Gutui

Poate ca una dintre cele mai dulci amintiri ale copilariei din perioada toamnei este reprezentata de savurarea dulcetii si compotului de gutui, un fruct de care ne putem bucura doar cateva saptamani pe an. Gutuile sunt foarte bogate in vitamina C, un singur fruct continand 25% din doza zilnica recomandata. Totodata, ele sunt sarace in calorii (57/100 gr) si pline de fibre, ceea ce inseamna ca iti pot veni in ajutor daca vrei sa slabesti. Este de ajuns sa mananci cateva felii de gutuie ca sa te simti satula. Te vei bucura de o digestie mai buna, pentru ca fibrele au rolul de a "pune la munca" sistemul digestiv lenes. Si daca ti-e teama ca ti-ar putea afecta stomacul, afla ca gutuile contin o substanta care s-a dovedit a fi eficienta in tratarea ulcerului si a altor afectiuni ale stomacului. Asadar, cum incepe toamna, da o fuga pana la piata si fa-ti provizii serioase de gutui!

Afla mai multe despre beneficiile gutuilor de AICI

5. Pere

Cum spunem "toamna", cum ne gandim imediat la un cos plin cu pere aurii, apetisante si aromate. Aceste fructe sunt importate tot anul de prin diverse parti ale lumii, dar nimic nu se compara cu fructul cules chiar de pe meleagurile noastre, cu dulceata lui inconfundabila. O para medie are aproximativ 170 de gr si 100 de calorii si este plina de vitaminele C si K, minerale precum potasiu, calciu si magneziu si, desigur, o cantitate insemnata de fibre. Perele mai contin si carotenoizi si flavonoizi. Unul dintre beneficiile cele mai importante ale consumului de pere este pierderea in greutate, deoarece acest fruct stimuleaza digestia, creand in acelasi timp senzatia de satietate. O para este, asadar, o gustare perfecta si satisfacatoare. 

Citeste in ACEST articol totul despre cat de sanatoase sunt perele!

4. Prune

Toamna este sezonul ideal sa incepi o cura de detoxifiere cu prune, niste fructe delicioase specifice acestui anotimp. Sarace in calorii (42 cal/100 gr) si bogate in fibre, ele contin si o doza destul de mare de potasiu - o singura pruna contine 113 mg de potasiu, un mineral despre ale carei beneficii asupra sistemului cardiovascular am tot vorbit. Daca ai probleme cu constipatia, introdu zilnic in dieta o portie generoasa de prune, deoarece stimuleaza sistemul digestiv si te scapa de aceste neplaceri. Prunele sunt inclusiv benefice pentru persoanele care au risc crescut de a face diabet de tip II, deoarece au un indice glicemic mic, ceea ce inseamna ca mentin glicemia la un nivel constant. 

Afla cum sa tii o dieta cu prune!

3. Mere

Stii expresia "Un mar in fiecare zi tine doctorul departe"? Ei bine, este perfect adevarata si ar trebui sa o respecti cu religiozitate. Nici nu stim de unde sa incepem sa vorbim despre beneficiile acestui fruct de toamna delicios si sarac in calorii (52cal /100 gr). In primul rand, s-a dovedit stiintific ca merele iti ajuta creierul, deoarece protejeaza celulele neuronale si joaca un rol important in prevenirea unor boli neurologice degenerative, precum Alzheimer. Apoi, trebuie sa amintim si ca merele scad cu pana la 7% riscul de a face diabet de tipul II, prin consumul a doar 3 portii pe zi. Aceasta se intampla pentru ca au un indice glicemic mic si stimuleaza productia de insulina. Pentru ca sunt pline de antioxidanti, merele previn aparitia cancerului, in special a celui de piele, de san si de colon. Aceiasi antioxidanti iti protejeaza si inima si scad considerabil riscul de a suferi de o boala cardiovasculara.

Afla cum sa tii o dieta cu suc de mere!

2. Dovleac

Dovleacul este, in mod incontestabil, vedeta acestui anotimp si un simbol al toamnei peste tot in lume. Exista oameni care adora gustul de dovleac si altii care il detesta, dar cert este ca merita sa il consumi in cele cateva saptamani in care il gasesti la piata. O felie de dovleac are 50 de calorii si circa 3 gr de fibre. Vitamina care se gaseste in cantitatile cele mai mari in acest fruct este A - o singura portie contine dublul dozei zilnice recomandate. Asadar, prin consumul de dovleac, iti poti imbunatati vederea intr-o mai mare masura decat prin consumul de morcovi. Dovleacul mai este bogat si in fitoestrogeni, care previn hipertensiunea, in triptofan, un aminoacid care stimuleaza productia de serotonina si in antioxidanti, care te feresc de cancer si inflamatii in corp. Asadar, chit ca il mananci copt, in placinte, cu miere si scortisoara ori sub forma de suc, dovleacul trebuie sa faca parte din dieta ta de toamna!

Incearca aceasta sugestie de dieta cu dovleac.

1. Struguri

Strugurii intra lejer pe primele locuri in topurile celor mai sanatoase alimente din lume. La cat de putine calorii au (32 cal / 100 gr), poti sa mananci in voie, fara sa te gandesti la consecintele pentru silueta. Au efect diuretic si un continut ridicat de fibre, asa ca asteapta-te sa ai o digestie mult mai activa daca faci o astfel de cura. Strugurii sunt foarte bogati in polifenoli, antioxidanti care amelioreaza si previn numeroase tipuri de cancer: de esofag, de plaman, de colon, de faringe, cel pancreatic, de prostata si cel endometrial. Daca ai mai auzit ca un pahar de vin rosu pe zi este extrem de sanatos, trebuie sa stii si de ce: contine resveratrol, o substanta care se gaseste in pielitele boabelor de struguri. Acest fruct delicios de toamna contine si quercitina, un antiinflamator natural care reduce riscul de a face ateroscleroza si boli de inima in general. Aceeasi substanta iti va domoli si reactiile alergice, cum ar fi simptomele rinitei alergice. De asemenea, se stie ca strugurii sunt printre fructele care hidrateaza cel mai bine organismul, ceea ce inseamna ca vei avea o piele mai luminoasa si o stare generala mult mai buna. 

Afla mai multe despre beneficiile consumului de struguri de AICI!  

Anul acesta, profita de toate aceste minunatii de fructe de toamna si ajuta-ti organismul sa se curete si sa se regenereze! 

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)