Obezitatea este sanatoasa? Stiinta spune ca DA!

Obezitatea este sanatoasa? Stiinta spune ca DA!

Cristina Babii

Expertii in nutritie au spus dintotdeauna ca surplusul de greutate aduce dupa sine o serie de afectiuni cu care ne tot luptam. Lista este una lunga. Dar daca ai afla acum ca obezitatea este sanatoasa? Si nu o spunem noi, o spun expertii. De aproape un deceniu, un grup de cercetatori a observat ca unii pacienti care sufereau de afectiuni cronice, precum bolile de inima, se descurcau mai bine decat altii. Ar fi trebuit sa fie o veste incurajatoare, poate chiar un punct de plecare pentru tratamentele viitoare. In schimb, cercetatorii au fost uimiti. Asta pentru ca factorul care parea sa ii protejeze pe acesti pacienti era grasimea: toti erau supraponderali sau obezi.

Un paradox al obezitatii

 

Intr-un articol publicat pe qz.com, Glen Gaesser, director al Centrului de Cercetare a Vietii Sanatoase de la Universitatea de Stat din Arizona, puncteaza un aspect important: „cand profesionistii in domeniul sanatatii isi iau primele carti de nutritie, apare acolo un capitol despre obezitate. Si, in general, spune ca oamenii grasi sunt nesanatosi si cei slabi sunt sanatosi". Asa ca este indreptatita intrebarea: „pana la urma, obezitatea este sanatoasa?".

Ei bine, cercetatorii au incercat imediat sa explice acest „paradox" al obezitatii. Carl Lavie, cardiolog in Jefferson, Louisiana, a fost unul dintre primii medici care a descris acest fenomen. I-a luat mai mult de un an sa gaseasca un jurnal medical care sa accepte sa ii publice descoperirile. „Oamenii si-au spus ca asta nu poate fi adevarat, ca trebuie sa fie ceva in neregula cu toate aceste date", a spus Lavie. De atunci, o multime de alte studii au confirmat existenta acestui paradox.

Obezitatea este sanatoasa: da sau nu?

 

Se pare ca persoanele supraponderale sunt protejate de mai multe probleme medicale, inclusiv de pneumonie, arsuri, predispozitie spre infarct, cancer, hipertensiune si alte boli de inima. Ba mai mult, desi nu toti oamenii de stiinta s-au pus de acord cu privire la ce inseamna de fapt obezitatea pentru sanatatea organismului, cei mai multi accepta dovezile evidente.

Cercetatorul de la care a pornit in mare parte dezbaterea este epidemiologul Katherine Flegal, de la Centrul American pentru Preventia si Controlul Bolilor. Alaturi de o echipa de colegi, el a analizat sute de studii asupra mortalitatii, studii care includ si date despre indicele masei corporale (oamenii cu indicele mai mare de 25 sunt considerati supraponderali, in timp ce, din punct de vedere medical, obezitatea se instaleaza la valori mai mari de 30 - n.r.). Flegal a descoperit cea mai scazuta rata a mortalitatii printre oamenii supraponderali, respectiv obezi, cu toate ca este adevarat, in acelasi timp, si ca aceste grupe sunt usor inclinate spre boli de inima si alte cateva afectiuni care pun in pericol viata.

In plus, o legatura puternica intre greutate si boala apare doar printre oamenii diagnosticati cu obezitate severa, astfel incat rezultatele par sa arate ca putina greutate in plus este chiar benefica.

Studiul publicat de Flegal in prestigiosul Jurnal al Asociatiei Medicale Americane a starnit o multime de reactii dure din partea colegilor de breasla, iar multi experti in miscare si fitness au contraatacat teoria sa, care spune ca obezitatea este sanatoasa.

Spre exemplu, Paul McAuley, cercetator in domeniul educatiei sanatoase la Universitatea de stat Winston-Salem din North Carolina, studiaza fitnessul de aproape 20 de ani. Acesta spune ca majoritatea studiilor care analizeaza greutatea si sanatatea nu iau in considerare si activitatea fizica sau, daca o fac, pun o simpla intrebare despre asta si nu aprofundeaza domeniul. Atunci cand McAuley a strans date despre fitness, a descoperit ca acesta contribuie la mentinerea sanatatii si prelungirea longevitatii mai mult decat grasimea.

Obezitatea iti mentine mintea lucida

 

Dintr-o cu totul alta perspectiva, rezultatele unui alt studiu arata ca obezitatea ar putea scadea riscul de instalare a dementei. Studiul a fost aplicat pe aproximativ doua milioane de oameni si rezultatele sunt incredibile: persoanele supraponderale sau obeze ar avea cu 30% mai putine sanse de a dezvolta dementa in urmatorii 15 ani decat cei care au o greutate normala. „Descoperirile noastre au fost surprinzatoare, nu ne-am asteptat ca oamenii cu o greutate mai mare decat cea normala sa fie protejati", spune coordonatorul studiului, dr. Nawab Qizilbash, intr-un articol publicat de webmd.com.

Totusi, studiul a reusit doar sa arate o asociere intre obezitate si un risc redus al dezvoltarii dementei, nu si o relatie cauza-efect. Cu alte cuvinte, motivele biologice din spatele descoperirii nu au fost inca stabilite. Ba mai mult, Quizilbash mai spune ca oamenii nu ar trebui sa gaseasca in aceste descoperiri preliminarii un impuls spre a se ingrasa in speranta de a preveni dementa, din moment ce studiul a aratat, de asemenea, o crestere a riscului de moarte prematura in cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Ceea ce contracareaza in totalitate descoperirile facude de epidemiologul Katherine Flegal, de la care a pornit intrega dezbatere „obezitatea este sanatoasa".

Un stil de viata sanatos

 

Pe de alta parte, alti cercetatori au descoperit ca, spre deosebire de scaderea in greutate, principiul „Sanatate indiferent de greutate" duce la scaderea colesterolului, a tensiunii arteriale si a altor indici metabolici. „Suntem atat de prinsi de abordarea care spune ca singurul mod prin care poti fi sanatos este prin intermediul greutatii", spune Linda Bacon, profesor de nutritie la Universitatea din California si autoare a unor carti de referinta in domeniu. De fapt, inca nu se stiu suficient de multe lucruri despre relatia dintre greutate si sanatate - inca nu stim ce inseamna paradoxul obezitatii si cum sa il interpretam.

Daca, intr-adevar, paradoxul exista si obezitatea este sanatoasa, ce constituie, de fapt, o viata sanatoasa? Mai exista vreun scop pentru care incercam sa tinem diete pentru a scadea in greutate, de pilda? Abordarea care capata, asadar, cel mai mult sens este de departe „Sanatate indiferent de greutate", bazata pe ideea ca anumite conduite sanatoase, inclusiv nutritia si activitatea fizica, conteaza mai mult decat greutatea.

Tu ce crezi? Au dreptate noile studii? Obezitatea este sanatoasa?

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)