Plan de alimentatie dupa sarbatori

Plan de alimentatie dupa sarbatori

Ioana Dinu

A trecut ceva timp de la sarbatori, iar tu inca n-ai reusit sa dai jos kilogramele in plus? Este o problema destul de comuna si iti indica faptul ca planul tau de alimentatie de dupa sarbatori nu este cel de care organismul tau are nevoie.

Randurile care urmeaza iti vor arata cum sa iti intocmesti un plan de alimentatie imediat dupa o perioada mai incarcata. Nu trebuie sa fie de sarbatori; toata lumea are perioade in care consuma mai multe dulciuri, bea mai mult alcool, are unele mese mai bogate caloric decat de obicei. Tine minte, insa, ca aceste perioade nu au voie sa dureze mai mult de doua saptamani, deoarece risti sa iti obisnuiesti organismul si sa iti fie si mai greu sa te „descotorosesti" de kilogramele, celulita si starea de oboseala acumulate.

Pana la urma, de pus se pun foarte repede, dar de dat jos, kilogramele nu s-ar mai da. Asadar, uite cum ar trebui sa arate planul tau de alimentatie dupa sarbatori.

Plan de alimentatie dupa sarbatori (sau perioade incarcate)

Fara alcool! Fara dulciuri! Fara mancare de la fast-food! Iti suna ca mai toate articolele citite pana acum, nu-i asa? Ei bine, nu atat de repede pe cat ai fi tentata sa o faci. Ultimele cercetari au revelat faptul ca o tranzitie brusca de la mancarurile grase si dulciurile zilnice la cele mancarurile slabe poate sa cauzeze simptome similare cu acelea pe care le au persoanele care incep un program de dezintoxicare. Acesta este, pana la urma, si motivul pentru care nu toti oamenii pot sa treaca cu brio de prima etapa a dietei Dukan.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, cercetatorii de la Universitatea din Montreal au hranit pentru sase saptamani cativa soareci doar cu produse cu un continut ridicat de grasimi, iar apoi le-au schimbat brusc planul de alimentatie cu unul sanatos. Rezultatul a fost conform cu asteptarile: soarecii s-au confruntat cu simptome de anxietate si depresie. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste stari au fost cauzate de modificarile creierului in eliberarea de compusi cerebrali precum dopamina (substanta care „te face sa te simti bine"), declansati de trecerea brusca la un nou plan alimentar. Acesta este un mesaj concludent in ceea ce priveste motivul pentru care dietele stricte te pot face sa fii irascibila si sa te simti deprimata.

Daca te intrebi care este vestea cea buna, afla ca aceasta consta in posibilitatea de diminuare a efectelor sevrajului asociate cu diminuarea portiilor tale si continutului lor caloric. Aici, un rol crucial il joaca somnul. Se pare ca, daca nu dormi cat are organismul tau nevoie (cel putin 6 ore pe noapte), dimineata acesta se va trezi cerandu-ti zahar.

In prima saptamana a noului tau plan de alimentatie trebuie sa imbunatatesti calitatea meselor tale. Mananca mese regulate, care contin carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, o data la trei ore. In acest fel, organismul tau va avea energia de care are nevoie, iar tu vei preveni scaderile bruste de zahar din sange, care pot duce la foamea continua si poftele care nu se mai termina.

Asadar, nu este nevoie sa pornesti cu pasi atat de drastici in noul tau plan de alimentatie, pentru a da jos kilogramele in plus. Este recomandat sa urmezi un plan in doi pasi de schimbari treptate. In loc sa te bazezi pe notiuni fixe, mai bine ai vedea dieta ta drept o evolutie. Vrei sa faci o schimbare in intreaga ta viata, nu doar pentru o saptamana, nu-i asa?

Fa-ti un obicei din a bea apa

Este important sa incepi fiecare dimineata cu un pahar mare de apa si sa o termini cu o tableta de magneziu. Hidratarea este foarte importanta in aceasta perioada. Incearca sa introduci cel putin 6-8 pahare de apa pe zi in noul tau plan de alimentatie. Poti adauga si o lamaie sau o portocala, pentru a-ti lua vitamina C in mod natural. Vitamina C are rolul de a arde grasimile si de a scadea inflamatiile, asa ca atat stomacul, cat si pielea ta iti vor multumi. De asemenea, opteaza pentru mancaruri bogate in magneziu, precum semintele de dovleac sau migdalele, deoarece ele iti vor ajuta organismul sa faca fata stresului acumulat in aceasta perioada de detoxifiere.

Renunta la cafea

Sari peste cafea, macar pentru cateva dimineti. Probabil crezi ca o ceasca de cafea este singurul lucru care te poate scoate de sub cearsaf, dar, ceea ce nu stii, este faptul ca aceeasi ceasca iti va creste nivelul de carbohidrati si te va face sa poftesti la dulciuri intreaga zi. Iti poti lua cafeina dintr-o ceasca de ceai verde. Una singura este suficienta pentru a spori activitatea ficatului.

Desparte-te de dulciuri

Nimic nu te va ajuta sa iti revii mai repede decat aceasta despartire, oricat de dureroasa ar fi ea. Cu cat pauza de consum de zahar este mai mare, cu atat vei scapa mai sanatos de poftele tale zilnice. Inlocuieste dulciurile si mancarurile procesate (care pot contine zaharuri ascunse) cu fructe, legume si cereale. Serios, te vei simti mult mai bine, vei slabi, iar organismul tau va avea o energie inexplicabil de mare, data fiind perioada cu care te confrunti.

Regleaza-ti fibrele din organism

Dupa regimul mai mult decat indulgent de care te-ai bucurat in perioada ce tocmai a trecut, ai nevoie sa iti aduci la normal sistemul digestiv. Incepe cu un mic-dejun bogat in fibre, preparat din fulgi de ovaz, migdale, paine prajita cu unt, pentru a-ti regla organismul si a te manca o masa care te satura.

Mai mult, consuma mancaruri care iti echilibreaza nivelul pH-ului din organism, care iti reduc inflamatiile si iti mentin nivelul de zahar din sange la o limita normala. Astfel de alimente sunt lamaile, napii, perele si patrunjelul sau oricare alt aliment care intra in categoria alcalinelor.

Nu uita de exercitii

Oricat de ocupata ai fi, respectarea cu rigurozitate a unui plan de alimentatie nu te va ajuta prea mult daca nu il combini cu o rutina zilnica de exercitii fizice. Iti poti incepe dimineata cu un program de 15 minute de yoga, pentru care muschii tai iti vor multumi sau poti sa urci scarile la metrou si la birou, sa iti iei o pauza de 5 minute la fiecare ora, in care sa te plimbi prin birou. Corpul tau a fost si asa supus unui mic soc, cu toata mancarea grasa si dulce, trebuie sa il aduci pe linia de plutire.

Acum ca ai aflat care sunt liniile mari in care trebuie sa se incadreze planul tau de alimentatie dupa sarbatori sau o perioada mai neglijenta, nu mai trebuie decat sa il aplici.

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)