Aceste legume NU trebuie mancate crude! Afla de ce!

Aceste legume NU trebuie mancate crude! Afla de ce!

Redactor Alexa Galgau

Avem vesti proaste pentru raw vegani: exista legume care nu doar ca sunt mai sanatoase daca sunt gatite, dar sunt si cazuri in care ele pot fi chiar daunatoare daca sunt mancate crude. Mereu auzi cum trebuie sa mananci cat mai multe legume si fructe proaspete si, in vreme ce nu putem nega faptul ca aceasta este intr-adevar una dintre metodele de a te mentine tanara, trebuie totusi sa te atentionam legat de anumite produse care nu sunt chiar atat de benefice daca sunt consumate ca atare.

Descopera ce legume NU trebuie mancate crude si cum poti beneficia de proprietatile lor!

Ce legume sa nu mananci crude

In primul rand, sa demontam un mit care pare sa cantareasca tot mai greu in mintile noastre, expuse la atatea si atatea pareri referitoare la nutritie: nu se pierd toti nutrientii si toate enzimele din alimente, atunci cand le preparam termic. Contrar trendurilor alimentare recente, se pare ca trebuie sa existe un echilibru in toate, iar nu toate legumele si fructele sunt benefice daca le mananci crude. A le manca crude nu inseamna numai a le rontai ca atare sau a le adauga la salate, ci si a le folosi pentru smoothieuri. 

Exista legume care elibereaza nutrienti abia atunci cand sunt preparate termic. Astfel de legume sunt:

- rosiile (care produc mai mult licopen atunci cand sunt gatite);

- morcovii;

- spanacul;

- ciupercile;

- sparanghel;

- varza;

- ardeii grasi.

Aceste legume contin mai multi antioxidanti atunci cand sunt gatite. In plus, multe legume sunt indigeste daca sunt consumate ca atare. Este adevarat ca organismul are nevoie de fibre pentru a avea o digestie corecta si sanatoasa, dar nici prea mult nu e bine. Prea multe fibre pot avea exact efectul opus celui asteptat: balonare, indigestie si constipatie.  Spanacul contine acid oxalic, care impiedica absorbtia calciului in organism. Alte plante care contin aceasta substanta sunt: patrunjelul, stevia, sfecla sau ceapa verde. Sparanghelul devine mult mai bogat in antioxidanti care lupta impotriva cancerului daca este preparat. Ciupercile nu doar ca sunt mult mai putin indigeste, dar ajung sa aiba un continut mult mai ridicat de potasiu daca sunt gatite. Cat despre morcovi, beta carotenul pe care il contin devine mult mai usor de absorbit daca acestia sunt gatiti. 

O alta categorie de legume care nu trebuie mancate crude sunt cele crucifere (broccoli, conopida, ridichii, varza). Acestea sunt in ultima vreme folosite pentru sucuri si smoothieuri, insa daca se abuzeaza de ele, se poate ajunge la instalarea hipotiroidismului. Ele contin o enzima care blocheaza actiunea glandei tiroide. Varza kale este un produs despre care poti citi oriunde in ziua de azi si care a inceput sa fie folosit pentru reglarea tensiunii arteriale si reglarea glicemiei, avand si un efect de detoxifiere. Daca, insa, iti faci zilnic sucuri cu aceasta leguma crucifera, este posibil sa incepi sa ai probleme cu tiroida dupa o vreme. Studiile arata ca numai o parte din populatie poate avea aceasta problema si inca nu se stie de ce acest efect apare selectiv. De asemenea, este nevoie de o cantitate mare de varza kale pentru a inhiba functia glandei tiroide, dar paza buna trece primejdia rea. Daca o pregatesti la aburi, este eliminata enzima daunatoare, fara insa a fi inlaturate toate celelalte beneficii asociate cu aceasta leguma. 

Alte legume care trebuie neaparat gatite sunt leguminoasele. Daca nu sunt preparate termic, ele contin o substanta care iti da peste cap sistemul digestiv in doar trei ore de la consum. Simptomele sunt greata, voma si diareea. De exemplu, chiar si o cantitate infima de fasole rosie poate sa iti creeze aceste probleme, daca nu este gatita corespunzator. Ele trebuie fierte bine, pana sunt moi. Alte leguminoase sunt: mazarea, nautul, lintea sau boabele de soia. 

Asadar, care este solutia? Raspunsul este intotdeauna acelasi: echilibru in toate. Poti sa mananci legumele crude, dar nu te limita doar la aceasta varianta. Gateste-le si bucura-te de ele sub toate formele. Si, inainte de a crede orbeste toate sfaturile de nutritie care ti se dau, informeaza-te si alege varianta cea mai buna pentru tine si corpul tau!

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)