Alimente care ajuta digestia

Alimente care ajuta digestia

Redactor Alexa Galgau

Poate ca nu exista perioada mai potrivita pentru a intelege importanta unei digestii bune decat cea a sarbatorilor, cand mancam fara restrictii din bunatatile traditionale. Nu putini sunt cei care fac excese culinare si apoi regreta lipsa cumpatarii.

Pentru a nu te numara si tu printre cei care ajung la medic dupa cateva mese copioase, iti prezentam o lista de alimente care ajuta digestia, pe care sa le incluzi in meniul tau nu numai de sarbatori, ci si in restul timpului!

Alimente pentru o digestie buna

Digestia reprezinta un proces cu o coregrafie precisa, pe parcursul caruia corpul tau isi sustrage din alimente cele necesare pentru o sanatate de fier. Cei mai multi oameni nu ajung sa aprecieze o digestie buna decat cand incep sa aiba probleme. Adesea, in timpul sarbatorilor, sistemul digestiv este "bombardat" cu produse grele, aceasta si dupa o lunga perioada de post si restrictii alimentare destul de severe. Iti poti imagina, deci, cam cat de mare este impactul meselor imbelsugate in aceste conditii (si in general).

Desi la televizor o sa vezi in aceasta perioada nenumarate reclame la medicamente pentru digestie, nu te repezi la farmacie ca sa iti faci aprovizionarea! Mai degraba, ajuta-ti organismul sa proceseze mancarea tot cu ajutorul mancarii, dar de data aceasta a uneia care faciliteaza digestia.

Iata cateva alimente care ajuta digestia!

1. Fasolea si alte leguminoase. Poate parea contraintuitiv, pentru ca exista ideea conform careia fasolea produce balonare. Acest fapt este adevarat, dar numai partial. Cercetarile publicate in Nutrition Journal au aratat ca acest efect are loc doar in primele zile de consum al leguminoaselor, dupa care se intampla exact opusul si balonarea scade considerabil. Leguminoasele au multe fibre, iar acestea sunt esentiale pentru o buna digestie.

2. Produsele integrale. Daca vrei sa ai o digestie buna, atunci nu trebuie sa lipseasca de pe lista de cumparaturi tarate integrale, orez brun si paine de secara. Fibrele te ajuta si sa te simti satula mai repede si micsoreaza colesterolul. Ai grija sa nu mananci cantitati prea mari dintr-o data, pentru ca pot provoca balonare! 

3. Grasimile din peste. Stiai probabil deja ca este bine sa consumi carne de somon, ton sau macrou, datorita acizilor grasi nesaturati pe care ii contine. Avem nevoie de aceste grasimi in cantitati destul de mari, totusi, asa ca uneori se recomanda si administrarea de suplimente. Studiile au aratat ca persoanele care sufereau de sindromul colonului iritabil avea mult mai putine astfel de grasimi in sange decat oamenii sanatosi.

4. Ghimbirul. Acesta este un leac asiatic folosit din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea problemelor digestive si inlaturarea senzatiei de greata. Acest condiment grabeste procesul care misca mancarea din stomac spre intestinul subtire.

5. Iaurtul probiotic. Bacteriile sanatoase din tractul digestiv sunt indispensabile pentru o digestie corecta. Consuma in fiecare zi iaurt, dar daca nu iti place acest produs, este suficient sa iei suplimente cu probiotice, care sunt adesea folosite pentru a trata constipatia. 

6. Varza. Ca si in cazul fasolei, conceptia generala este ca varza produce balonare. Totusi, ea este un aliment foarte bun pentru digestie, pentru ca incurajeaza inmultirea bacteriilor sanatoase din colon si, pe deasupra, este o fibra care nu poate fi digerata complet. Din acest motiv, ea ajuta la "maturarea" intestinelor.

7. Ceaiul de menta. Cand erai copil si te durea burtica, nu-i asa ca bunica iti prepara imediat un ceai de menta? Aceasta licoare vindeca indigestia si calmeaza simptomele sindromului de colon iritabil. In plus, este un leac babesc folosit si pentru diaree.

8. Bananele. Un remediu excelent pentru diareea provocata de diferite excese (de exemplu, de alcool), bananele refac functia digestiva si aduc potasiul la un nivel normal.

9. Apa. Daca nu bei suficiente lichide zilnic, este ca si cum nu ai unge rotitele unui mecanism complex, iar acesta s-ar bloca. Un corp deshidratat este predispus la constipatie , printre altele, asa ca asigura-te ca bei destula apa.

10. Sfecla rosie. Plina de fibre, potasiu si magneziu, sfecla rosie are un efect de curatare a intestinului. De altfel, ar trebui sa incluzi cat mai des acest aliment in dieta ta.

Descopera beneficiile sfeclei rosii aici !

Aprovizioneaza-te cu aceste alimente pentru o digestie buna si vei vedea ca bucuria de sarbatori nu va mai fi umbrita de indigestii si de alte neplaceri de acest tip!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)