swipe

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Te poți simți obosit

Proteinele de origine animală furnizează multă energie organismului uman, însă nu la fel de repede precum carbohidrații, ce se transformă imediat în glucoză. Carnea are nevoie de mult timp pentru a se digera, astfel că nu este de mirare că te simți mai obosit după ce ai mâncat ceva pe bază de carne. Creierul transformă glucoza în energie, însă procesul de alimentare cu energie poate fi încetinit dacă vei consuma alimente ce conțin proteine cu digestie lentă.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Părul se poate rări

Dacă exagerezi cu porțiile de carne ai putea să uiți să incluzi și alte grupuri de alimente în dieta ta. Vitamina C se găsește foarte rar în produsele de origine animală, iar astfel ai putea suferi un deficit în organism. Vitamina C joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o proteină care oferă structură pielii, părului, unghiilor și oaselor. Pielea ta ar putea deveni aspră, iar părul poate începe să se rărească. Mai multe studii au relevat faptul că pielea și părul oamenilor care consumă mai puțină carne au un aspect mult mai sănătos.

Citește și: 10 greșeli pe care le faci și care duc la rărirea și subțierea părului

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Te poți îmbolnăvi mai ușor

Deficitul de vitamina C din organism nu se va observa doar la nivelul pielii. Dacă obișnuiești să răcești ușor și des ar putea avea legătură cu dieta ta. Fructele, precum ananasul, zmeura și citricele, sau legumele, precum ardeii și broccoli sunt mult mai indicate dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Te poți constipa

Carnea nu conține aproape deloc fibre, pe care le poți obține din fructe, legume și cereale integrale. Constipația și durerile abdominale sunt primele simptome care anunță un deficit de fibre în organism.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Poți avea probleme cardiace

Un alt beneficiu al consumului de fibre este că acestea ajută la absorbția colesterolului și îți poate proteja inima. Dacă mănânci foarte multă carne sau alimente procesate (crenvuști, șuncă, salam), mai ales în detrimentul legumelor și a fibrelor, ești mai predispus la apariția bolilor de inimă.

Citește și: Ce să faci ca să previi bolile de inimă

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Te poți îngrășa

Probabil că ai auzit că o dietă bazată pe multă proteină te ajută să obții mai repede masă musculară, mai ales dacă faci antrenamente regulate în sala de forță. Da, este adevărat că organismul folosește proteine pentru reconstrucția mușchilor, însă efectele pot fi și negative. Dacă vei consuma mai multe proteine decât corpul tău are nevoie acestea se vor transforma rapid în grăsimi. Astfel poți obține efectul invers, acela de a te îngrășa.

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Predispus la afecțiuni renale

Proteinele animale conțin compuși numiți purine, care se descompun în acidul uric. Prea mult acid uric în organism poate duce la apariția pietrelor la rinichi.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru rinichi

Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem

Crește riscul apariției cancerului

Anumite studii au relevat faptul că o dietă bogată în produse pe bază de carne ar putea crește riscul apariției cancerului de colon. Totodată, aici intră in discuție și consumul ridicat de mezeluri, din cauza grăsimilor procesare.

‹ Vezi si