Ce este drojdia inactiva si cum te ajuta sa slabesti

Ce este drojdia inactiva si cum te ajuta sa slabesti

Cristina Tarziu

Pentru a trata acneea, pentru a rezolva o carenta de vitamine B sau pentru a-ti mentine parul frumos si stralucitor cu siguranta ca ti-a fost recomandat cel putin de catre o persoana, la un moment dat, sa incerci o cura cu drojdie . Azi nu vorbim, insa, despre drojdia pe care o stii din bucatarie, si ea cu multe proprietati benefice pentru organism, ci despre drojdia inactiva, un ingredient cu beneficii multiple pentru sanatate.

Ce este drojdia inactiva


Drojdia inactiva (sau nutritiva) este obtinuta dintr-o tulpina de Saccharomyces cerevisiae crescuta intr-un amestec de melasa si apoi supusa la temperaturi ridicate pentru a o inactiva prin procesul de sterilizare. Drojdia este tinuta de regula la temperatura de 121 de grade celsius pentru aproximativ 20 de secunde si apoi uscata. In felul acesta drojdia isi pierde capacitatea de dospire, insa isi pastreaza tot continutul nutritional. In plus, adesea drojdia inactiva este imbunatatita cu vitamine din gama B, in special B 12, pentru a o transforma intr-un aliment complet, complex si benefic in special pentru persoanele cu un regim vegetarian.
 

Drojdia inactiva: beneficii pentru sanatate


• Pentru ca este alcatuita in proportie de 55% din proteine de calitate superioara, drojdia inactiva este numita si „proteina vegetarienilor".

• Drojdia inactiva este un ingredient excelent in dietele vegetariene datorita continutului de vitamina B12 care adesea se gaseste in cantitatea prea mica in organismul vegetarienilor.

• Drojdia inactiva contine tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitamina B6 si vitamina B12, esentiale pentru eliberarea de energie si reconstruirea de celule noi sanatoase si cu un rol important in mentinerea sanatatii sistemului nervos.

• Drojdia inactiva contine 18 amino-acizi esentiali si minerale precum magneziu, cupru, vanadiu, litiu, crom, zinc, seleniu, fier si potasiu.

• Cromul regleaza nivelul de fructoza din sange si este recomandat diabeticilor.

• Datorita continutului de fibre, dar si vitaminelor si mineralelor din compozitie, drojdia inactiva previne constipatia si mentine sanatatea colonului.

• Drojdia inactiva vitaminizeaza organismul, il tonifica si intareste sistemul imunitar.

Drojdia inactiva: cum s-o consumi


Spre deosebire de drojdia de bere, care are un gust amarui, drojdia inactiva, numita si „parmezanul vegetarienilor" este foarte gustoasa si poate fi folosita in bucatarie intr-o multime de combinatii. Poti gasi drojdia inactiva in comert, in special in magazinele naturiste sau online, sub forma de fulgi, pudra sau granule. O poti adauga in piure pentru a-i da un gust mai bun, o poti presara peste popcorn, paste, pizza, salate, chipsuri de legume. In momentul in care ai inceput sa te obisnuiesti cu gustul drojdiei inactive, vei incepe sa o folosesti in combinatii din ce in ce mai complexe si mai suprinzatoare.

Atentie, insa! Nu este recomandat sa consumi mai mult de 4 linguri de drojdie inactiva pe zi pentru a preveni problemele digestive si alergiile.

Drojdia inactiva in dietele de slabire


Doua linguri de drojdie inactiva contin, in medie, 70 de calorii. Pentru ca are un gust foarte intens, insa, in special pentru „incepatori", drojdia nutritiva poate fi un bun inlocuitor ar branzei si un potentiator de aroma natural si benefic pentru sanatate. Cu cat alimentele au un gust mai intens, cu atat le vei consuma in cantitate mai mica. In plus, drojdia inactiva nu contine colesterol sau grasimi saturate asa cum e cazul multor surse de proteine de provenienta animala (branzeturile, de exemplu).

Pentru ca este bogata in proteine, drojdia inactiva ajuta la controlul apetitului, stimuleaza metabolismul si, in combinatie cu un program de sport regulat, sustine cresterea masei musculare si arderea mai eficienta a grasimilor.

Drojdia inactiva previne constipatia (asociata adesea cu ingrasarea) si stimuleaza tranzitul intestinal.

Vitaminele din gama B, in special vitamina B2, din compozitia drojdiei inactive stimuleaza metabolismul si determina arderea mai rapida a grasimilor si carbohidratilor.

Pentru ca este bogata in fibre, drojdia inactiva sustine eliberarea treptata de energie si mentinerea senzatiei de satietate.

Introdu drojdia inactiva in dieta ta si bucura-te de mai mult gust, sanatate si o slabire mai rapida!
Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?
Incepe quiz
Test de dieta: De ce nu reusesti sa slabesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)