Cele mai bune 7 alimente pentru anemie

Cele mai bune 7 alimente pentru anemie

Redactor Alexa Galgau

Anemia este o afectiune comuna in randul femeilor, insa, daca nu este prevenita sau tratata la timp, ea se poate tranforma intr-o reala neplacere si, in cazurile grave, intr-un pericol pentru viata. Una dintre cele mai simple si la indemana metode de a inlatura acest risc este adoptarea unei diete adecvate.

In acest sens, am pregatit pentru tine o lista cu cele mai bune 10 alimente pentru anemie, cu ajutorul carora vei obtine o sanatate de fier!

Ce alimente pentru anemie sa introduci in dieta ta

Anemia este o afectiune care, desi este frecvent intalnita la femei, prezinta simptome care pot face viata de zi cu zi un adevarat calvar. Atunci cand concentratia hemoglobinei este scazuta, organele nu sunt oxigenate corespunzator, iar functiile organismului incep sa fie diminuate. Printre cauzele anemiei, cea mai frecventa este deficienta de fier, insa poate fi vorba si despre o deficienta de vitamina B12, de o mostenire genetica, alaptare, pierderea unei cantitati mari de sange, infestarea cu paraziti in stomac sau intestin sau chiar si de factorul varsta.

Simptomele anemiei sunt uneori greu de identificat si pot fi asociate cu stresul, insa o simple analiza de sange poate lamuri problema. Cateva dintre ele sunt:

- oboseala excesiva;
- letargie;
- dificultate in a respira;
- palpitatii si artimie;
- sensibilitate la frig.

Indiferent ca ai mai avut cazuri de anemie in familie sau nu, o dieta cu alimente care previn aceasta afectiune prin nutrientii pe care ii contin este mandatorie pentru a evita neplacerile declansarii acesteia.

Iata care sunt cele mai bune alimente pentru anemie:

1. Spanacul

Poate ca nu iti ofera puteri supraumane pentru a invinge adversarii, ca in cazul lui Popeye marinarul, insa spanacul te ajuta sa combati un dusman real al sanatatii tale: anemia. Prin aportul de vitamine, fibre, beta caroten, dar mai ales fier, spanacul iti poate imbunatati sanatatea cu totul. Si pentru ca este sarac in calorii, poti sa il adaugi fara grija in regimul tau, cat mai des, fie crud, in salate, fie fiert, sub forma de supa sau mancare. Singurul caz in care consumul de spanac trebuie limitat este cel al bolilor renale, necesitand o vizita la medic inainte de a-l include in dieta.

2. Carnea rosie

Fierul se gaseste in abundenta in carnea de miel, vita si alte sortimente de carne rosie. Vestea buna este ca acest tip de fier este mai usor de absorbit de catre organism decat cel din surse vegetale. Consuma in mod special organele animalelor respective (ficat, rinichi si inima) si nu vei avea probleme cu anemia. Atunci cand afectiunea este deja declansata, trebuie sa incluzi aceste bunatati in meniul tau de cel putin trei ori pe saptamana.

3. Untul de arahide

Pare de necrezut, insa deliciosul unt de arahide, una dintre placerile noastre vinovate, este chiar indicat ca aliment pentru anemie. Secretul este, insa, sa fie consumat in cantitati foarte mici (maximum doua lingurite). El contine fier si pentru a-si face efectul benefic mai repede, poti sa il consumi alaturi de un suc de portocale, preferabil dimineata.

4. Ouale

Ouale sunt un produs-minune si, daca nu sunt consumate in exces, aduc numai beneficii organismului. In afara continutului de proteine, ele sunt si bogate in antioxidanti, care ajuta la stocarea vitaminelor, atat de importante atunci cand suferi de anemie. Un ou mare contine 1 mg de fier, ceea ce reprezinta un bonus in lupta cu aceasta afectiune. Daca esti atenta la silueta si te temi ca ouale ti-ar putea da eforturile peste cap, afla cate calorii au in functie de modul de preparare de aici , pentru a face alegerea corecta pentru tine.

5. Soia

Nu degeaba vegetarienii consuma multa soia: boabele acestei plante sunt o adevarata comoara de nutrienti care lupta impotriva multor afectiuni, inclusiv impotriva anemiei. Dintre leguminoase, soia este cea mai bogata in fier si proteine si saraca in grasimi, motiv pentru care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nimanui. Partea importanta este sa stii sa prepari corect acest aliment-minune. Pentru a beneficia la maxim de consumul lor, trebuie sa lasi boabele de soia in apa calda peste noapte, pentru a reduce nivelul de acid fitic din ele, care scade rata de absorbtie a fierului. Apoi, este de ajuns sa adaugi cam o mana de boabe fierte la salata pentru a consuma jumatate din cantitatea zilnica recomandata de fier.

6. Pestele si fructele de mare

Cele mai bune surse de fier sunt cele animale, iar pestele si fructele de mare sunt recomandate nu numai in dieta pentru combatarea anemiei, ci in regimul alimentar al oricarei persoane care vrea sa aiba o sanatate de invidiat. Somonul si tonul, precum si scoicile si midiile sunt produse bogate in fier, care se asimileaza usor de catre organism. De aceea, adauga in meniul tau cel putin trei portii de peste gras sau fructe de mare pe saptamana, care pot inlocui carnea rosie, in cazul in care nu esti innebunita dupa ea.

7. Fistic

Daca pana acum fisticul era privit mai mult ca o placere vinovata, vestea buna este ca acesta este chiar recomandat persoanelor anemice, datorita continutului ridicat de fier: 15 mg la 100 g. Ideal ar fi sa consumi o mana de fistic ca gustare intre mese si, astfel, nu numai ca vei obtine o stare de satietate pana la urmatoarea masa, dar ii vei oferi organismului si o portie sanatoasa de fier.

Fierul din alimentele pentru anemie poate proveni din surse animale sau vegetale. In vreme ce acela din prima sursa este mult mai usor de asimilat, cel provenit din plante poate fi mai usor absorbit de organism cu ajutorul consumului de vitamina C. Asadar, exista solutii pentru a preveni sau trata anemia indiferent de preferintele culinare. Atata timp cat ai grija ce si cat mananci si iti faci analize regulat, anemia, dar si alte probleme de sanatate, nu se vor abate asupra ta.

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (220 vizite)