Cum mâncăm corect peştele: ce să faci și ce să nu faci

Cum mâncăm corect peştele: ce să faci și ce să nu faci

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există o anumită etichetă în privința consumării peștelui în societate. Sunt necesare anumite maniere atunci când avem acest preparat pe farfurie în cadrul unui eveniment festiv și trebuie să ținem cont de anumite reguli pentru a nu ajunge în situații nedorite.

Mâncatul peștelui este ridicat la rang de artă și există anumite reguli în codul bunelor maniere atunci când avem de-a face cu acest preparat. Peștele se mănâncă într-o modalitate diferită față de friptura de vită, pui sau porc și sunt necesare și tacâmuri speciale, ce sunt, în mod normal, puse la dispoziție de către ospătarii restaurantului.

o femeie sta asezata la masa, in timp ce stoarce o jumatate de lamaie pe pestele intreg pe o farfurie

Cum mâncăm corect peştele

Tacâmul pentru pește este alcătuit dintr-un cuțit cu o formă plată și subțire, dar și de o furculiță de dimensiuni mici. Cuțitul se folosește doar pentru tăiere, dezosare, dar și ca ajutor în timpul mâncatului. Cu ajutorul acestui cuțit special peștele de desface în două și de îndepărtează șira spinării, apoi se lasă departe. Peștele are o carne foarte moale, astfel că furculița este de ajuns pentru continuarea mesei. Înainte de a merge la un eveniment este necesar să te informezi înainte despre cum se mănâncă în mod corect peștele, dar și care sunt obiceiurile care sunt sau nu admise în compania celorlați invitați.

peste intreg despicat pe o farfurie alba, alaturi de un cutit si o fuculita asezate in pozitie oblica

Peștele fileu sau medalion se mănâncă folosindu-te de tacâmurile speciale. Unele preparate pot fi primite la masă sub forma unui pește întreg, cu cap și coadă, însă procedura este aceeași. În cazul peștelui din conservă te poți folosi de furculiță, ținută cu mâna dreaptă, ajutându-te de o bucată de pâine, ținută cu mâna stângă.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să tai capul, coada și aripioarele peștelui și apoi să le muți în farfuria specială pentru resturi. Apoi, cu ajutorul cuțitului, se filetează peștele, adică se despică de la un capăt la celălalt și se extrage șira spinării, care se așează deoparte.

Citește și: Cum să ai bune maniere la masă: evită cele mai frecvente greșeli

Pielea este considerată o delicatesă de unele persoane și poate fi mâncată fără teama că încalci vreo regulă. Pentru tăierea efectivă a cărnii peștelui se folosește doar furculița, nu și cuțitul. Oasele care pot rămâne în gură în timp ce mănânci le poți îndepărta cu două degete sau le poți pune pe furculița apropiată de buze. Acestea se mută deoparte, pe farfuria prevăzută pentru resturi.

resturi de peste pe o farfurie albastra rotunda, alaturi de un cutit si o fuculita asezate într-o parte

Totodată, este de menționat faptul că și în privința mâncatului icrelor trebuie să ții cont de câteva reguli. Icrele se ung pe o felie de pâine, pe care apoi trebuie să o tai cu cuțitul ținut în mâna dreaptă și furculița în mâna stângă.

Așa se procedează în privința oricărui sandvici mare. În cazul fructelor de mare, există tacâmuri speciale și pentru acestea, precum cuțitul mic pentru stridii și midii, ligurița pentru icrele de Manciuria sau cleștele pentru languste și crabi.

Dacă ții cont de toate aceste îndrumări aceste preparate nu ți se vor mai părea niciodată dificil de mâncat, vei reuși să faci o impresie bună, iar cina va fi o adevărată încântare, fără bătăi de cap.

Surse articol: Etiquettescholar / Adevărul / Bonduelle

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)