Cum sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata de-a lungul vietii: 10 sfaturi esentiale

Cum sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata de-a lungul vietii: 10 sfaturi esentiale

Cristina Tarziu

Vei spune, poate, ca e imposibil sa gasesti niste legi universal valabile cand vine vorba de sanatate sau ca varsta maxima pe care o putem atinge ne sta inscrisa tuturor in gene si ca e greu sa mai facem mare lucru pentru a schimba acest lucru. Exista, insa, o multime de studii care te contrazic si care spun ca dieta si stilul de viata in general au un impact enorm asupra sperantei de viata. Iar in ceea ce priveste „legile pentru toti", e adevarat ca adesea sunt incomplete si e nevoie de personalizare in functie de specificul organismului fiecaruia si de deciziile de zi cu zi, insa sunt un bun punct de pornire in momentul in care te hotarasti ca e momentul sa schimbi ceva in viata ta, in momentul in care realizezi ca esti gata sa adopti un „regim" nu pentru o saptamana sau o luna, ci pentru toata viata.
 
Iti oferim azi 10 sfaturi generale esentiale care te vor ajuta sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata de-a lungul intregii vieti.
 
  

1. Consuma alimente vitale pentru creier

Din ce in ce mai multe studii atrag atentia asupra impactului extraordinar pe care il are creierul asupra sanatatii intregului organism. Creierul este locul unde se intampla absolut tot, de unde porneste totul, te defineste ca om si ca personalitate. Sanatatea creierului este esentiala, indiferent de varsta, asa ca orice dieta care urmareste sanatatea si echilibrul trebuie sa includa alimente ce contin nutrienti esentiali pentru creier:

- alimente bogate in antioxidanti (care protejeaza impotriva efectelor radicalilor liberi si previn astfel pierderile de memorie si chiar instalarea dementei) precum coacazele, grepfrut-ul, fructele si legumele proaspete in general;

- alimente bogate in Omega 3 (grasimile sunt esentiale pentru creier, iar Omega 3 protejeaza impotriva depresiilor si pierderilor de memorie ce apar odata cu inaintarea in varsta) precum pestele, semintele de in, nucile, etc.


2. Redu consumul de sare


Prea multa sare in organism duce la cresterea tensiunii arteriale, care pune presiune pe sistemul circulator, il imbatraneste prematur si determina aparitia bolilor cardiovasculare. O tensiune prea ridicata poate afecta inclusiv memoria si poate grabi instalarea dementei.

3. Consuma alimente esentiale pentru sanatatea sistemului osos

Osteoporoza este o afectiune din ce in ce mai comuna, care afecteaza serios calitatea vietii pacientilor. Pentru a proteja sanatatea oaselor, consuma lactate (pentru calciu), expune-te din cand in cand la soare (pentru a lua vitamina D esentiala pentru „fixarea" calciului) sau ia suplimente de vitamina D. Spanacul si broccoli sunt, de asemenea, o sursa importanta de calciu.

4. Hidrateaza-te suficient


Daca ai auzit de atat de multe ori acest sfat incat ai inceput pur si simplu sa-l ignori complet, revizuieste-ti atitudinea! Apa este esentiala pentru buna functionare a intregului organism - subtiaza sangele, scade tensiunea arteriala si previne bolile cardiovasculare, detoxifica. Bea cel putin 2 litri de apa pe zi sau mai mult daca petreci mult timp intr-un mediu foarte cald.

5. Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata

Ai nevoie de alimente din toate categoriile pentru a asigura organsimului nutrientii necesari. Tine cont de faptul ca o femeie cu o greutate medie ar trebui sa consume in jur de 2000 de kcal pe zi, insa incearca sa jonglezi cu cat mai multe tipuri de alimente - legume si fructe, cereale integrale, lactate, carne slaba etc. - in crearea meniului tau zilnic.

6. Evita grasimile saturate si zaharul

Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului si odata cu el riscul de boli cardiovasculare, iar zaharul are 0 aport nutritional, dar o multime de calorii ce pot duce, in timp, la obezitate. Renunta la (sau cel putin redu radical consumul de) mezeluri, alimente de tip fast food, dulciuri, sucuri, produse coapte sau prajite din faina alba.

7. Fii activa

Sportul sustine sanatatea sistemului cardiovascular, creste capacitatea pulmonara, creste masa musculara si sustine arderea grasimilor, stimuleaza producerea de endorfine pentru o stare generala de bine. Sa fii activa nu inseamna neaparat sa faci doua ore de sala pe zi (desi daca poti, e minunat), ci sa mergi zilnic cel putin o ora pe jos, sa urci scarile in loc sa iei liftul, sa alergi in parc in weekend, sa optezi pentru o drumetie pe munte in loc de pranz in cabana. Sunt schimbari minore pe care le poti introduce treptat in viata ta, dar care pot face, in timp, toata diferenta.

8. Nu sari niciodata peste micul dejun



Un mic dejun sanatos si bogat in nutrienti este o parte esentiala a unei diete echilibrate. Chiar daca iti propui sa tai din numarul de calorii consumate zilnic, micul dejun trebuie neaparat sa faca parte din rutina de dimineata, asa cum este spalatul pe dinti. Opteaza pentru alimente cu eliberare de energie treptata, precum cerealele integrale si fructele uscate, pentru a preveni instalarea senzatiei de foame pana la ora pranzului.

9. Evita „inlocuitorii"

Praful de ou, praful de frisca, piureul de fructe din comert, borsul in pliculete, toate contin aditivi alimentari periculosi pentru organism. Opteaza intotdeauna pentru alimente in forma lor naturala si tine cont de faptul ca exista foarte putine produse in comert ce nu pot fi preparate (adesea cu un minim de efort) chiar la tine acasa.

10. Redu consumul de carne



Foarte putini dintre noi mai avem acces la carne provenita de la animale crescute libere si hranite cu alimente naturale. Carnea de pui din comert este incarcata de antibiotice si hormoni de crestere, iar cea de porc are o cantitate nenaturala de grasime. Iata de ce foarte multi nutritionisti recomanda reducerea, pe cat posibil, a consumului de carne si inlocuirea carnii de porc sau pui cu peste pescuit din mari, oceane sau rauri.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata inseamna consideratie pentru fiecare parte a corpului - creier, organe interne, sistem osos, sistem muscular, sistem circulator. Construieste-ti dieta astfel incat sa contina nutrienti esentiali pentru toate aceste componente si ori de cate ori esti in dilema, intreaba un specialist! Poti adauga ani si calitate vietii tale facand doar cate o mica schimbare in fiecare zi!

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (355 vizite)