De ce sa nu consumi bauturi energizante: Top 6 efecte negative

De ce sa nu consumi bauturi energizante: Top 6 efecte negative

Andreea Gluh, redactor

Bauturile energizante promit ca iti dau energie si ca te ajuta sa dai mai mult randament. Te-ai uitat vreodata, insa, pe eticheta? Daca da, cu siguranta ai observat ca, pe langa cafeina, taurina si zahar, exista si diverse ierburi, cum ar fi guarana. Desigur ca, in teorie, acestea din urma nu ar trebui sa aiba efecte negative asupra organismului tau, insa, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel, ele devenind adevarate bombe nocive in combinatie cu celelelate ingrediente.

Iata de ce nu ar trebui sa consumi bauturi energizante!

Bauturile energizante - pericolul ascuns intr-o doza

1. Bauturile energizante contribuie la cresterea tensiunii arteriale

In toata lumea exista cazuri de pacienti care au ajuns la camera de garda cu o tensiune arteriala ce depasea valorile normale, in urma consumului de bauturi energizante. De aceea, in unele state din Europa, cum ar fi Norvegia sau Danemarca, comercializarea lor in magazine a fost interzisa. In schimb, ele se pot achizitiona din farmacii, fiind trecute in categoria medicamentelor. De aceea, ele pot fi consumate doar de catre persoanele care nu au probleme de sanatate, in special din sfera celor cardiace. 

2. Cofeina din bauturile energizante da dependenta

Trebuie sa stii ca o singura doza de bautura energizanta contine o cantitate de cofeina egala cu cea existenta in trei cesti de cafea. De aceea, trebuie avut in vedere pericolul dependentei de aceasta substanta.

Totusi, nu este de mirare ca unele persoane care sustin o activitate fizica intensa prefera sa bea asemenea licori miraculoase, avand in vedere faptul ca acestea au capacitatea de a face organismul sa isi acceseze rezervele de energie, astfel incat, pe perioada efortului, randamentul este maxim.

3. Bauturile energizante cresc glicemia

Zaharul continut in aceste bauturi contribuie, alaturi de cofeina, la cresterea nivelului de energie din organism. Problema apare, insa, atunci cand glicemia revine la un nivel normal, gratie insulinei secretate de pancreas. Odata cu scaderea nivelului de zahar din sange, apare si senzatia accentuata de oboseala. Asadar, efectele dureaza prea putin in comparatie cu riscul la care iti supui organismul consumand aceste bauturi.

Pe langa toate acestea, este bine de stiut ca, in urma cercetarilor stiintifice, s-a descoperit ca un consum crescut de zahar da dependenta, organismul necesitand, apoi, din ce in ce mai mult. Se pare ca, intr-un organism care trece prin aceasta stare, nu numai diabetul se poate instala, ci si simptome identice cu cele ale consumatorilor de droguri, cum ar fi iritabilitatea care poate aparea odata cu nevoia de a consuma zahar.

4. Bauturile energizante afecteaza ficatul

Oboseala excesiva afecteaza ficatul, iar substantele continute de bauturile energizante, cum ar fi taurina si guarana, nu fac decat sa inrautateasca situatia. In plus, daca ai de gand sa iei vreun medicament cu o asemenea bautura, chiar si daca este vorba despre un anti-inflamator pentru o simpla durere de cap, renunta la idee. Bauturile energizante in combinatie cu medicamentele devin adevarate bombe toxice.

Acelasi lucru se intampla si daca ai de gand sa consumi un cocktail dintr-o bautura energizanta si una alcoolica. Asadar, este bine sa te feresti de asemenea mixuri. 

5. Bauturile energizante iti distrug smaltul dintilor

Zaharul si acidul din aceste licori gustoase iti vor afecta smaltul dintilor, mai devreme sau mai tarziu. De aceea, este cazul sa te gandesti de doua ori inainte de a incepe sa le consumi, mai ales daca nu ai cum sa te speli pe dinti imediat dupa, pentru a normaliza pH-ul cavitatii orale. 

6. Bauturile energizante ingrasa

Daca vrei sa consumi bauturi energizante fara a avea o activitate fizica sustinuta, inseamna ca nu faci altceva decat sa planuiesti o cura de ingrasare. Zaharul din aceste bauturi nu este tocmai prietenul siluetei tale!

Bauturile energizante au o multime de efecte negative, asa ca este mai bine sa iti faci un orar de somn sanatos si recurgi la alternative naturale pentru potentarea nivelului de energie , cum ar fi ceaiul negru, ceaiul verde si sucurile de tip smoothie .

Articolul urmator
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)