Făină fără gluten: ce sortimente pot consuma cei care suferă de intoleranță la gluten

Făină fără gluten: ce sortimente pot consuma cei care suferă de intoleranță la gluten

Redactor Alexa Galgau

Intoleranța la gluten, ca multe alte afecțiuni digestive, este o boală foarte des întâlnită, care te obligă să îți schimbi stilul de viață și regimul alimentar. Există foarte mulți oameni care nu pot consuma gluten sau grâu, iar acest lucru înseamnă că multe alimente banale le sunt interzise: pâine, făină, paste, produse de patiserie etc. Din fericire, există înlocuitori pentru cele mai multe produse care provoacă intoleranțe sau alergii, iar cei care au astfel de boli pot mânca preparate la fel de bune.

Astăzi îți prezentăm variantele de făină fără gluten care pot înlocui cu succes făina obișnuită!

Sortimente de făină fără gluten

Chiar dacă ai intoleranță la gluten, asta nu înseamnă că nu poți consuma pâine sau alte produse de panificație, ci doar că trebuie să începi să folosești făină fără gluten. Există mai multe sortimente în magazine, pe care le poți identifica pe etichetele diverselor produse fără gluten sau pe care le poți cumpăra pentru a le folosi la gătit. Atunci când cumperi o astfel de făină, alege un produs pe care scrie că rația de înlocuire a făinii de grâu este de 1:1 (adică trebuie să folosești aceeași cantitate de făină fără gluten în rețete). 

Următoarele tipuri de făină sunt fără gluten:

  • gumă Xantan: acesta este un ingredient pe care îl întâlnim foarte des pe etichete și este un agent de îngroșare care înlocuiește glutenul. Deși nu sună tocmai îmbietor, el este natural, având la bază plante, precum soia sau porumb. Din acest motiv, singurul pericol al consumului de gumă xantan este acela al reacțiilor alergice la ingredientele din care este obținut aditivul.

  • amidon de cartofi: acest produs are o textură fină de pudră și folosește ca agent de îngroșare, dar menține în același timp preparatele umede și moi. De aceea, este ideal pentru prăjituri ca înlocuitor pentru făina obișnuită, deoarece le dă o textură foarte moale și fragedă. Amidonul de cartofi poate fi folosit întocmai ca amidonul de porumb, pe post de agent de îngroșare în supe, sosuri și creme, ca agent de gelifiere în produsele gumate sau ca agent de legare. Dacă vrei să consumi un produs cât mai bun, investește în amidonul de porumb bio, care garantează că nu s-au folosit pesticide în procesul de cultivare și nici alți aditivi în timpul fabricării produsului finit.

  • făină cassava: este în acest moment ultimul trend alimentar atunci când ne referim la făina fără gluten. Această făină poate înlocui aproape perfect făina obișnuită și este adesea confundată cu făina de tapioca, care este produsă din aceeași plantă, dar este mai asemănătoare cu amidonul. Făina cassava are mai multe fibre decât tapioca și poate fi folosită chiar și pentru a face lipii. Trebuie să folosești moderat această făină, deoarece are un conținut foarte ridicat de carbohidrați, nefiind recomandată celor care au probleme cu glicemia. Nu ar trebui să mănânci la fiecare masă produse preparate cu această făină. 

  • făina de orez: multe persoane care au intoleranță la gluten preferă această făină, deoarece are un gust neutru și nu schimbă deloc aroma preparatelor în care este folosită. Există făină de orez alb sau făină de orez brun și are mai multe beneficii asupra sănătății, pe care este bine să le cunoști!

  • făină de sorg: este una dintre cele mai sănătoase variante de făină fără gluten, fiind plină de proteine, fier, fibre și multe vitamine. Deși are o textură mai fină decât făina de orez, unele persoane susțin că ar da preparatelor un gust ușor amărui, ceea ce nu se întâmplă în cazul primeia.

  • făina de leguminoase: găsești pe piață tot felul de sortimente, precum făina de năut sau făina de linte, foarte bogate în proteine, dar și în alte nutrienți importanți. În cazul mâncărurilor, aceste tipuri de făină sunt foarte potrivite, însă nu sunt la fel de recomandate și pentru dulciuri, deoarece le oferă o densitate neplăcută și un gust ușor de fasole. 

După cum vezi, există destule sortimente de făină fără gluten care pot fi folosite în bucătărie fără nicio problemă. Însă este bine să știi proprietățile fiecăreia, pentru ca preparatele tale să iasă ca la carte. 

Află ce este glutenul din alimente și cum le transformă!

Articolul urmator
Câtă carne este, de fapt, recomandat să consumi într-o săptămână, conform Mihaelei Bilic
Câtă carne este, de fapt, recomandat să consumi într-o săptămână, conform Mihaelei Bilic
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (222 vizite)