Incalzesti mancare la microunde? Uite ce alimente NU trebuie incalzite la acest aparat!

Incalzesti mancare la microunde? Uite ce alimente NU trebuie incalzite la acest aparat!

Redactor Alexa Galgau

Cine mai are timp sa incalzeasca mancarea pe aragaz in secolul vitezei? Aproape toata lumea foloseste cuptorul cu microunde pentru a incalzi pranzul sau cina, ba chiar si pentru a gati, pentru ca exista numeroase retete speciale pentru acest aparat. Insa stiai ca te poti alege cu o toxiinfectie alimentara daca nu ai grija ce incalzesti la microunde? Specialistii spun ca microundele pot sa modifice structura anumitor substante, facandu-le toxice.

Iata ce mancare nu trebuie sa incalzesti la microunde!

Mancare la microunde pe care nu trebuie sa o incalzesti 

Poate ai mai auzit si tu ca simpla folosire a aparatului cu microunde ucide bacteriile, insa nu exista niciun studiu care sa ateste acest lucru. Asadar, nefiind dovedit acest fapt, ramane deocamdata la stadiul de mit, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii precauta atunci cand folosesti acest aparat.

Iata ce mancare nu trebuie incalzita la microunde!

Telina: aceasta este o leguma nelipsita din supe si ciorbe, insa ar fi bine sa o lasi deoparte atunci cand incalzesti mancarea la microunde. Continutul de nitrati din telina poate deveni problematic atunci cand aceasta este expusa la caldura pentru a doua oara si poate deveni toxica, provocand senzatia de greata. 

Oua: in general este recomandat ca ouale sa fie mancate imediat dupa ce au fost gatite la temperatura corespunzatoare. Ele nu trebuie tinute la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Atunci cand le reincalzesti, e nevoie de temperaturi foarte crescute pentru a ucide bacteriile, ceea ce aparatul cu microunde nu prea reuseste sa faca. 

Spanac: spanacul are un continut mare de nitrati, care poate creste exponential atunci cand acesta este reincalzit. Din acest motiv, cel mai indicat este sa mananci intotdeauna spanacul proaspat gatit si sa nu mai pastrezi resturi, pentru ca acestea pot deveni cancerigene daca sunt expuse la caldura. Totodata, este bine sa retii ca spanacul nu trebuie consumat consumat crud, deoarece contine oxalati, care ar putea favoriza aparitia pietrelor la rinichi. 

Ciuperci: din cauza proteinelor care se degradeaza rapid, ciupercile trebuie consumate imediat dupa ce au fost gatite. Microundele nu sunt suficient de puternice pentru a omori bacteriile dezvoltate dupa mai bine de o zi de la depozitarea la rece, asa ca incearca sa gatesti exact atat cat ai nevoie pentru o masa.

Cartofi: multe persoane cred ca nu prea au ce sa pateasca de la cartofi si chiar ii lasa la temperatura camerei fara grija. Insa daca acestia nu sunt tinuti la frigider, se poate dezvolta o toxina care da botulism, al carei efect este amplificat atunci cand cartofii sunt incalziti la microunde. Avand in vedere ca oricum nu mai sunt la fel de gustosi dupa ce se racesc, chiar daca sunt incalziti, ar fi bine sa consumi cartofii imediat dupa preparare.

Pui: compozitia proteica a puiului se modifica atunci cand este tinut la rece si apoi reincalzit. Aceasta schimbare poate provoca probleme digestive. Pentru ca probabil vei tine totusi pui la frigider si vei dori sa il incalzesti, tine minte ca acesta trebuie sa fie fierbinte in interior, nu doar la suprafata, atunci cand il scoti din cuptorul cu microunde. 

Sfecla: ca regula generala, e bine sa retii ca sfecla se mananca rece dupa ce o gatesti, tocmai din cauza continutului mare de nitrati, care devin toxici atunci cand aceasta este incalzita din nou. Daca risti si mananci sfecla incalzita, e posibil sa te confrunti cu dureri de stomac.

Orez: pare greu de crezut ca poti sa patesti ceva de la orez, dar se pare ca nu e exclus ca acesta sa duca la toxiinfectie alimentara. Problema incepe inca de la gatire: chiar si in timpul fierberii exista spori care pot supravietui. Apoi, cand orezul este lasat la temperatura camerei, acestia se inmultesc si pot provoca diaree si greata. Incalzirea orezului nu ajuta la eliminarea acestor spori. Asadar, orezul este inca un aliment pe care e bine sa il consumi imediat dupa ce l-ai gatit.

Mancarea incalzita la microunde nu este intotdeauna sigura, asa ca ar fi bine sa incerci mereu sa consumi alimente proaspat preparate.  

Descopera si 10 alimente pe care nu trebuie sa le tii in frigider!

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)