Proteinele îngrașă? Mituri și adevăruri despre proteine în dietă

Proteinele îngrașă? Mituri și adevăruri despre proteine în dietă

Redactor Alexa Galgau

Fără proteine nu am putea trăi, pentru că ele reprezintă „fundația” celulară a organismului. Orice adult are nevoie zilnic de o anumită cantitate de proteine pentru a fi sănătos. Din păcate, există foarte multe mituri privitoare la acestea, care adesea ne conduc spre decizii alimentare greșite.

Află dacă proteinele îngrașă și în ce situații devin dăunătoare pentru organism!

Mituri despre proteine

1. Proteinele îngrașă

În primul rând, trebuie să înțelegi că există o gamă uriașă de alimente care conțin proteine. Unele dintre ele (de exemplu, carnea grasă) contribuie la îngrășare, iar altele (precum soia sau carnea slabă) sunt mult mai puțin periculoase pentru siluetă.

O dietă bogată în proteine poate să îngrașe dacă nu ești atentă la numărul de calorii și consumi numai surse de proteine care sunt și grase. Totodată, ține cont de faptul că, dacă consumi multe proteine și nu faci efort fizic pe măsură, acestea pot ajunge și ele direct pe șolduri, nu în masa musculară, așa cum ar trebui.

2. Proteinele se găsesc numai în produse de origine animală

De fapt, foarte multe tipuri de alimente conțin proteine, nu doar carnea, ouăle și laptele. Dintre legume, cele mai bogate în proteine sunt leguminoasele, precum fasolea, mazărea, năutul, lintea etc. Soia este o sursă excelentă de proteine, fiind unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă vegetariană. Avantajul consumului de legume ca surse de proteine este că acestea sunt sărace în colesterol și nu prezintă un risc pentru organism. Cu toate acestea, nu e recomandat să se facă exces în nicio direcție. Alegerea cea mai bună este dieta echilibrată!

3. Proteinele sunt sănatoase, carbohidrații nu

Când vine vorba despre slăbit și efort fizic, aproape toți oamenii au impresia că proteinele trebuie consumate în detrimentul carbohidraților, iar aceștia din urmă au o reputație foarte proastă. Adevărul este că mult blamații carbohidrați sunt combustibilul organismului, așa că nu trebuie excluși din dietă. Când vrei să slăbești prin efort fizic, este recomandat să consumi o masă bogată în carbohidrați cu două-trei ore înainte de a face efort. De asemenea, trebuie să consumi mese bogate în proteine, pentru a ajuta la refacerea masei musculare.

Adevăruri despre proteine

1. Excesul de proteine este periculos

O dietă clasică occidentală, bazată pe consumul generos de carne și lactate, nu doar că oferă necesarul zilnic de proteine, dar îl și depășește. De fapt, foarte mulți oameni consumă mult mai multe proteine decât ar trebui, mai ales raportat la nivelul de efort fizic zilnic. Dacă mai și suplimentezi aportul de proteine cu diverse suplimente sau pudre, nu faci decât să îți pui bețe în roate.

Consumul excesiv de proteine a fost asociat cu risc crescut de a face diabet. În plus, ar putea provoca osteoporoză, cancer, probleme cu rinichii și boli ale inimii.

O persoană care cântărește 75 kg are nevoie de 54 g de proteine zilnic. Calculul pe care trebuie să îl faci este simplu: fiecare om are nevoie de 0.8 g de proteine pentru fiecare kilogram.

2. Ai nevoie de mai multe proteine dacă faci mișcare multă

Dacă ești sedentară și consumi multe proteine, poți avea problemele menționate mai sus. Însă, dacă începi să mergi la sală, de exemplu, situația se schimbă. Pentru că mușchii au nevoie de proteine pentru a se reface și a se dezvolta când îi supui la efort fizic, va trebui să ai grijă la cantitatea de proteine pe care o consumi zilnic, mai ales dacă de obicei nu mănânci ouă, carne sau lactate.

Un adult sănătos are nevoie de circa 20 g de proteine de calitate la fiecare masă (dacă face un antrenament de rezistență), adică 20 g la 3-4 ore pe parcursul zilei. Persoanele trecute de 40 de ani au nevoie de 35-40 g proteine la o masă, pentru ca organismul să le sintetizeze și să le folosească la dezvoltarea masei musculare.

3. Există proteine de calitate

Calitatea proteinelor este determinată de capacitatea acestora de a oferi organismului cei opt aminoacizi esențiali pentru creștere, funcționare corectă și repararea țesuturilor. Proteinele de origine animală, precum cele din ouă, lapte, carne și pește, conțin toți cei opt aminoacizi esențiali pentru corp. Dintre proteinele vegetale, se pare că cele provenite din soia sunt cele mai sănătoase.

Așadar, proteinele îngrașă și devin periculoase doar dacă dieta ta nu este echilibrată și faci excese. Ca întotdeauna, ce e prea mult strică!

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)