Puțini români fac asta! De ce e obligatoriu să speli o conservă înainte să o deschizi

Puțini români fac asta! De ce e obligatoriu să speli o conservă înainte să o deschizi

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Imaginează-ți că este o zi călduroasă de vară și vrei să deschizi acea cutie de suc pe care abia ai cumpărat-o de la magazin. Abia aștepți să auzi acel sfârâit hipnotic pe care îl produce lichidul acidulat în timp ce sorbi direct din deschizătura din metal. Ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci acest lucru și să cureți bine capacul, dacă nu vrei să ingerezi reziduuri de urină sau fecale de la animale sau insecte. 

Dozele de suc și conservele de alimente sunt transportate zeci de kilometri și depozitate în multe încăperi înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. Acestea sunt deseori contaminate de șobolani sau gândaci și murdare de praf. Iată de ce este absolut obligatoriu să cureți bine o conservă înainte de a o deschide.

Reziduuri de urină sau fecale

Urina animală poate fi o sursă de transmitere a mai multe boli, una dintre cele mai grave fiind leptospiroza (n.r. afecțiune bacteriană) cauzată de o bacterie care se găsește în urina șoarecilor sau șobolanilor. Aceasta se transmite prin contact direct cu bacteriile, iar simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău. 

Citește și: O femeie a murit, după ce a mâncat o conservă de ton. Cum a fost posibil

Praf și murdărie

Nu este recomandat să consumai alimente care conțin praf deoarece, potrivit OMS, acesta poate fi contaminat cu microorganisme aducătoare de boli. De exemplu, bacteria Bacillus cereus poate provoca diaree, crampe abdominale și chiar vărsături atunci când este ingerată de om.

Urme de insecte

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, gândacii negri de bucătărie răspândesc boli precum dizenterie, gastroenterită, diaree, tifoidă, gangrenă și lepră. Totodată, aceste insecte își pot depune ouăle pe capacul conservei. De aceea este foarte important să o speli bine cu apă și săpun înainte de o deschide.

Capacele conservelor ar putea conține urme de insecte precum muște, păianjeni sau gândaci. Dacă nu cureți capacul, ai putea să nu le observi cu ochiul liber și să riști să cadă în mâncare și să contamineze tot preparatul. În plus, unele insecte, cum ar fi muștele, sunt transmițătoare a peste 60 de boli, inclusiv tifoida, holera și poliomielita. Probabil că nu ți le dorești în mâncarea ta. Așa că, de acum încolo, ai mare grijă să speli conserva înainte de a o deschide. Orice obicei nou se poate forma dacă ai voință și îți dorești să ai grijă de sănătatea ta. 

Surse articol: BrightSide / Theboatgallery / Hungryonion

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?
Incepe quiz
Ce costum de baie trebuie sa porti vara asta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)