Spanacul in diete
Spanacul este foarte accesibil, versatil - poate fi consumat ca atare in salate sau gatit in tocanite, supe si chiar pizza si placinte - si incarcat de nutrienti. Toate aceste calitati il fac ideal pentru dietele hipocalorice pentru ca asigura necesarul de vitamine, minerale si nutrienti necesari organismului, regleaza tranzitul intestinal si sustine detoxifierea organismului cu un aport minim de calorii.
Spanacul - beneficii nutritionale si curative
Frunzele proaspete de spanac sunt o sursa de vitamine cu efect antioxidant precum vitamina A, C, dar si luteina, zeaxantina si betacaroten, care protejeaza impotriva radicalilor liberi a caror actiune cauzeaza imbatranirea organismului. Zeaxantina protejeaza sanatatea ochilor si previne degenerarea maculara. Spanacul este si o sursa importanta de vitamina K, care protejeaza sanatatea oaselor si incetineste instalarea simptomelor caracteristice bolii Alzheimer prin limitarea daunelor neuronale din creier.
Bogat in fitonutrienti - flavonoide si carotenoide - spanacul are proprietatii antiinflamatorii si anticancerigene.
Spanacul - idei de consum in dieta
Spanacul contine cei mai multi nutrienti in stare cruda, insa unii nutritionisti recomanda gatirea sa pentru a reduce nivelul de acid oxalic din compozitia sa, care, in cantitati mari, poate cauza probleme de sanatate precum calculii renali. Daca ai deja probleme la nivelul sistemului urinar sau o predispozitie care afectiunile renale, inainte de a-l consuma, pune-l intr-o cratita cu apa adusa la temperatura de fierbere si fierbe-l pentru 1 minut, fara sa acoperi cratita cu un capac, pentru a permite acidului oxalic sa se elibereze odata cu aburii.
Spanacul este un aliment minunat in diete pentru ca iti da senzatia de satietate, este foarte gustos si are putine calorii. Iata cateva idei de retete cu spanac dietetice:
- incearca aceasta reteta de lasagna cu spanac! Taie din cantitatea de branza sau foloseste una dietetica pentru a reduce la minim numarul de calorii;
- prepara o bucatica de piept de pui la gratar si serveste-o cu o garnitura de spanac cu ciuperci;
- daca vrei sa te delectezi cu ceva deosebit, incearca salata de spanac cu ou si migdale;
- suna pretentios, dar e foarte simplu de facut - spanac la cuptor cu oua si sos bechamel;
- de dimineata iti permiti sa rasfeti cu o placinta delicioasa de spanac.
Posibilitatile sunt nelimitate! Poti prepara si:
Salata de ton cu spanac - ai nevoie doar de o conserva de ton, zeama de lamaie, sare si, bineinteles, spanac. Pe acesta din urma caleste-l putin, apoi adauga celelalte ingrediente si e gata!
Ardei umpluti cu spanac si ciuperci. Sunt deliciosi, iar pentru a pastra cantitatea minima de calorii foloseste cat mai putin orez. Te poti inspira din aceasta reteta simpla de ardei umpluti de post.