Specialiștii avertizează: metoda aceasta de gătire a orezului duce la intoxicarea cu arsenic

Specialiștii avertizează: metoda aceasta de gătire a orezului duce la intoxicarea cu arsenic

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Mulți oameni se expun inconștient în fața pericolului prin simplul fapt că obișnuiesc să pregătească orezul într-un mod complet greșit.

Experții avertizează că metoda clasică de a găti acest preparat, adică fierberea până apa se evaporă, poate duce la intoxicarea cu arsenic, o substanță ce contaminează orezul în timpul creșterii, ca urmare a expunerii la toxine industriale și pesticide.

Intoxicarea cu arsenic a fost asociată cu apariția mai multor boli de sănătate, precum atacul cardiac, diabetul și cancerul. Până de curând, s-a crezut că urmele de arsenic din orez se pierd în timpul procesului termic, însă studiile recente relevă faptul că acest lucru se întâmplă doar dacă lași la înmuiat orezul cu o noapte înainte de a-l găti, notează The Independent.

Profesorul în științe biologice de la Universitatea Queens Belfast, Andy Meharg, a testat câteva metode de gătire a orezului, pentru a putea observa care este nivelul de contaminare cu arsenic.

În cazul uneia dintre metode, profesorul a folosit două căni de apă și una de orez și le-a pus în oală. A așteptat până când apa s-a evaporat, o metodă extrem de folosită de oamenii de pretutindeni, și a descoperit că a rămas o cantitate considerabilă de arsenic în preparat.

În schimb, atunci când a folosit cinci căni de apă și una de orez și a înlăturat excesul de apă din oală înainte de servire, a observat că proporția de arsenic prezent s-a redus cu 80%.

Așadar, cea mai sigură metodă de a găti orezul este să îl lași la înmuiat peste noapte, înainte de a-l găti. Apoi, trebuie să îl speli bine, până când apa este limpede și să îl fierbi într-o oală cu cinci căni de apă puse în prealabil.

Conform cercetărilor din 2014 ale reprezentanților Institutului Global pentru Siguranța Alimentară , aproximativ 58% din produsele pe bază de orez din supermarketuri conțineau un nivel ridicat de arsenic. De atunci, Uniunea Europeană a luat măsuri serioase pentru stoparea acestui lucru. 

Ce este arsenicul și cum te poți contamina

Arsenicul se găsește, de obicei, în produsele folosite în agricultură ca îngrășământul sau pesticidele. Acesta poate ajunge în organismul uman prin intermediul apei și a alimentelor pe care le consumi. Însă, din fericire, acesta nu se acumulează în corpul tău, ci este eliminat pe cale naturală, prin urină și fecale.

Intoxicarea cu arsenic a fost asociată cu riscul crescul al apariției unor boli grave precum cancerul sau afecțiunile cardiace. Arsenicul se poate detecta prin testarea urinei, a sângelui sau părului.  Cea mai la îndemână metodă de eliminare a arsenicului din organism este terapia chelatoare (n.r. captarea metalelor grele, printr-o procedură specifică, într-un mod asemănător ghearelor, îndepărtând arsenicul din țesuturi).

În ultimii ani, oamenii s-au expus dramatic la metale grele, din cauza utilizării frecvente a acestora în procesele industriale și în alimente. De aceea, specialiștii trag un semnal de alarmă și te sfătuiesc să speli bine fructele și legumele, dar și să cureți de coajă legumele rădăcinoase, înainte de a le consuma.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?
Incepe quiz
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (326 vizite)