Ce dieta sa adopti pentru un colon iritat

Ce dieta sa adopti pentru un colon iritat

Redactor Alexa Galgau

Sindromul colonului iritabil este una dintre cele mai comune boli digestive care, desi nu este grava, are simptome neplacute. Acestea pot fi insa prevenite printr-o dieta corespunzatoare, nu foarte stricta, dar bazata pe destul de multa disciplina. In fond, acesta este si cel mai potrivit tratament pe termen lung pentru o astfel de afectiune digestiva.

Iata ce dieta sa adopti pentru un colon iritat!

Dieta pentru colon iritabil

Sindromul colonului iritabil provoaca crampe abdominale, balonare, gaze, diaree si constipatie. Fiind o problema cronica, rezolvarea este tot pe termen lung, iar una dintre solutii este schimbarea alimentatiei. Putini sunt aceia care au simptome cu adevarat grave, cei mai multi putand sa suporte cu usurinta "capriciile" acestei afectiuni. Daca adopti o dieta potrivita pentru un colon iritat, cu atat mai mult iti vei face viata mai usoara. Iata cateva sfaturi in acest sens!

1. Fii precauta cu fibrele: desi de obicei se recomanda consumul de fibre pentru un corp sanatos, daca ai sindromul colonului iritabil este mai bine sa nu respecti intocmai regulile, ci sa constati pe propriul tau corp cat de bine iti fac fibrele. Fibrele sunt o binecuvantare, dar si un blestem, in acelasi timp. Desi ajuta la diminuarea constipatiei, ele pot contribui la o senzatie mult mai puternica de balonare si la dureri abdominale destul de puternice. Atunci cand vrei sa adaugi fibre in dieta, trebuie sa o faci treptat, putin cate putin. Daca observi vreo modificare sau vreo reactie ciudata a organismului, vorbeste cu medicul! Unii oameni prefera sa ia suplimente cu fibre, deoarece acestea cauzeaza mult mai putine gaze. Suplimentul trebuie administrat cu multa apa, pentru a preveni constipatia. 

2. Evita mancarurile problematice: poate ca pare la mintea cocosului, insa adevarul este ca cei mai multi oameni nu prea sunt atenti la ce mananca. Daca suferi de sindromul colonului iritabil, este recomandat sa studiezi reactia organismului la toate preparatele pe care le incerci. Foarte util ar putea fi sa tii un jurnal alimentar. Atunci cand constati ca ceva iti face rau, elimina complet din dieta acel aliment. Este greu de spus care sunt alimentele problematice, la modul general, pentru ca fiecare organism reactioneaza intr-un anumit fel. Daca, spre exemplu, ai probleme cu gazele, atunci e posibil sa ti se agraveze simptomele daca mananci leguminoase, varza, conopida sau broccoli. Si mestecatul de guma sau bautul de apa pot conduce la balonare, pentru ca presupun si inghitirea aerului. 

3. Mananca la ore fixe: este foarte important sa nu sari peste mese pentru a putea regla functia digestiva si scaunul. Daca sindromul colonului iritabil se manifesta prin diaree, e posibil sa iti prinda mai bine sa mananci mese formate din cantitati mici de mancare, dar mai dese. La polul opus, daca esti constipata din cauza acestei afectiuni, vei avea nevoie de portii mai mari si de un aport mai consistent de fibre. 

4. Nu exagera cu lactatele: nu sunt putine cazurile in care cei care sufera de sindromul colonului iritabil sunt nevoiti sa renunte la lactate, multi dintre ei suferind si de intoleranta la lactoza. Chiar daca nu este atat de serioasa situatia si in cazul tau, trebuie sa te feresti pe cat posibil de lactatele grase si sa le consumi si pe restul cu masura. Va trebui sa ai grija sa iei calciu, vitaminele B si proteine si din alte surse, eventual suplimente alimentare.

5. Bea suficiente lichide: aici ne referim strict la apa si la ceaiuri care ajuta la calmarea simptomelor tale specifice (de exemplu, pentru diaree, pentru constipatie sau pentru balonare). Alcoolul si cafeaua ar trebui evitate complet, deoarece sunt iritante si stimuleaza digestia, agravand diareea. Bauturile carbogazoase nu sunt nici ele mai bune: din cauza aciditatii mari, produc gaze.

Dieta pentru un colon iritat nu este una stricta, ci una care trebuie adaptata nevoilor tale personale. Te poti consulta cu un medic sau iti poti da singura seama care sunt alimentele care iti fac mai degraba rau. Daca renunti la acelea, s-ar putea ca aceasta afectiune cronica sa nu iti mai dea atatea batai de cap.

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (325 vizite)