Regimul recomandat in toxiinfectia alimentara

Regimul recomandat in toxiinfectia alimentara

Adelina Ion

Favorizate, in general, de caldura, toxiinfectiile alimentare survin adesea in urma consumului de oua, produse lactate sau carne, pastrate in conditii necorespunzatoare, dar si in urma consumului de alimente expirate. Odata ce am devenit victimele acestui tip de intoxicatie, se impune sa respectam o anumita dieta. Despre regimul in toxiinfectia alimentara vom vorbi in cele ce urmeaza.

Iata, deci, in ce consta regimul in toxiinfectia alimentara in functie de simptome!

Toxiinfectia alimentara: semne si simptome

In functie de germenul responsabil de aparitia intoxicatiei, simptomele pot surveni la cateva ore dupa ingestia alimentului contaminat sau in maximum doua zile. Acestea includ, cel mai adesea, greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale, febra, deshidratare. Unele persoane pot experimenta toate aceste simptome, in timp ce la altele se manifesta doar unul sau doua. In functie de germen si de sensibilitatea fiecarei persoane, simptomele toxiinfectiei alimentare pot avea o manifestare mai discreta sau mai brutala. 

Medicatia in toxiinfectia alimentara

In aceasta perioada, este foarte important ca organismul sa beneficieze de cat mai multa odihna, intrucat varsaturile si diareea il epuizeaza.

De asemenea, daca inainte de aparitia intoxicatiei iti administrai anumite medicamente, trebuie sa incetezi sa le mai iei o perioada, intrucat, din cauza varsaturilor repetate, acestea nu vor mai fi asimilate de organism. Totodata, nu lua niciun medicament fara acordul medicului curant, cu atat mai putin antidiareice sau aspirina. Prin scaunele diareice se elimina bacteria din organism, astfel ca administrarea de antidiareice nu ar face decat sa incetineasca procesul de vindecare. Cat despre aspirina, aceasta poate provoca iritarea mucoasei stomacale, ceea ce va duce la sangerari.

Toxiinfectia alimentara: regim si recomandari

Regimul in toxiinfectia alimentara trebuie sa inceapa cu rehidratarea. Intr-o prima faza, bea apa cu inghitituri mici. Daca stomacul le tolereaza, poti apela si la solutiile de rehidratare disponibile in farmacii. Tot pentru hidratare, prepara-ti urmatoarea solutie: intr-un litru de apa fiarta adauga o lingurita de sare, o lingurita de bicarbonat de sodiu, 4 lingurite de zahar si 120 ml suc de mere. Bea aceasta licoare pe parcursul catorva ore, cu inghitituri mici.

In primele 6-12 ore, va trebui sa nu consumi niciun aliment solid. Cand greturile se diminueaza in intensitate, poti incepe sa mananci piureuri de legume cu sare si ceaiuri indulcite cu miere. In momentul in care dispar si varsaturile, poti incepe sa mananci normal, la intervale regulate de timp, dar trebuie sa privilegiezi anumite alimente: supe cu mult orez si legume, piureuri de cartofi si morcovi, banane coapte, biscuiti. 

Regimul in toxiinfectia alimentara presupune insa eliminarea unor alimente iritante in perioada imediat urmatoare. Acestea sunt cele care contin o cantitate insemnata de fibre (fructe, legume uscate, cereale integrale), prajelile, mezelurile, produsele de patiserie si alimentele condimentate, care irita mucoasa stomacala si pe cea intestinala. De asemenea, trebuie evitate si produsele lactate, intrucat nu pot fi absorbite de mucoasa intestinala, din acest motiv putand duce la intensificarea scaunelor diareice. Aceste alimente vor putea fi consumate abia dupa refacerea completa a organismului.

Totodata, regimul in toxiinfectia alimentara prevede renuntarea completa la alcool, la bauturile pe baza de cofeina si la cele reci, acestea avand capacitatea de a accelera tranzitul intestinal.

Te-ai confruntat vreodata cu aceasta afectiune? Cum a aratat regimul tau pentru toxiinfectia alimentara?

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (218 vizite)