Tot ce trebuie să știi despre dieta postului intermitent

Tot ce trebuie să știi despre dieta postului intermitent

Sorina Corneanu

Mai mult decât o dietă, postul intermitent reprezintă un stil de viață și o metodă de autodisciplinare alimentară. Mai exact, postul intermitent, destul de diferit de ceea ce ne-a obișnuit orice dietă, constă în introducerea în program a perioadelor de post negru, în care nu se consumă nimic. Întotdeauna, în mod obligatoriu, în astfel de cazuri, postul intermitent se începe doar după ce s-a consultat medicul!

Încă din anii 1930, oamenii de știință au descoperit posibilitatea reducerii caloriilor prin intermediul postului intermitent, sărind peste anumite mese. Un test realizat pe șoareci a arătat că reducerea caloriilor contribuie semnificativ la longevitate. În plus, există date care sugerează că limitarea consumului de alimente poate reduce riscul unor boli grave. Mai mult decât atât, postul poate ajuta, de asemenea, la reglarea cantității de zahăr din sânge.

Pentru că trebuie să alegi ce e potrivit pentru tine, e bine să știi că postul intermitent presupune câteva metode pe care e bine să le cunoști, pentru ca totul să fie adaptat nevoilor și metabolismului tău.

Metoda numărul 1: mai puține calorii  

Între 14 și 16 ore pe zi va trebui să renunți la mâncare, urmând să mănânci, în cele 8-10 ore rămase, mâncare potrivită într-o dietă, fără prea multe calorii, și să uiți de dulciuri. Cu toate acestea, sunt permise cafeaua neagră, îndulcitorii fără calorii și guma de mestecat fără zahăr. Consumul de proteine și carbohidrați ar trebui să primeze. Marele avantaj al acestei metode este că, în cele 8-10 ore în care poți mânca, frecvența meselor o alegi tu, iar dacă respecți regula caloriilor cât mai puține, atunci poți mânca oricât!

dieta

Metoda numărul 2: postul de 24 de ore  

Dacă ești sigură că organismul tău este suficient de puternic, alege această metodă, care presupune ca 24 de ore să nu mănânci nimic. Apoi, în următoarele zile, poți consuma orice dorești, cu moderație. Foarte important, în cele 24 de ore cât nu vei mânca nimic, ai libertatea să consumi apă și băuturi nutritive, fără calorii. Totul constă în moderație. Poți mânca tot ce vrei, dar nu prea mult. O felie de tort de ziua de naștere este OK, dar nu și întregul tort.

dieta

Metoda numărul 3: mese nocturne

Ceva mai drastică, dar cu rezultate excepționale, dieta de post intermitent care presupune renunțarea la mesele zilei, timp de 20 de ore, și opțiunea de a mânca în ultimele 4 ore, pe timpul nopții, permite arderea extrem de rapidă a grăsimilor și îmbunătățirea funcționării sistemului nervos. Marele avantaj al acestei metode constă în posibilitatea de a consuma, în timpul celor 20 de ore de repaus, două-trei porții de fructe și legume proaspete, obligatoriu crude!

diet  

Metoda numărul 4: 36 de ore de dietă   

Dură și categoric nerecomandată fără acordul medicului, după un consult amănunțit, această metodă presupune să nu mănânci nimic timp de 36 de ore, urmând ca apoi să consumi tot ce poftești, cu moderație, și să ai grijă la aportul caloriilor. O dată pe săptămână ar trebui să revii la cele 36 de ore în care te vei concentra pe orice altceva, dar nu pe mâncare!

praji   

Metoda numărul 5: diversitate   

Prietenoasă și permisivă, această metodă presupune reducerea caloriilor și arderea grăsimilor renunțând la mâncare pentru o zi și mâncând normal a doua zi. Alternând, vei ajuta organismul să își extragă substanțele nutritive cu adevărat necesare și să elimine grăsimile. Mai mult decât atât, în ziua în care, teoretic, nu ar trebui să mănânci nimic, ești liberă să consumi fructe proaspete și sucuri naturale, hrănitoare!

Sfaturi importante atunci când decizi să urmezi dieta postului intermitent

   

1. Bea multă apă. Într-o astfel de dietă, apa este vitală. Nu există nicio scuză pentru care să nu consumi cel puțin doi litri de apă zilnic.
2. Asigură-te că dormi opt ore pe noapte. Somnul susține dieta și te ajută să treci mult mai ușor peste orele în care simți nevoia să mănânci.
3. Exercițiile fizice sunt extraordinare, dar, atenție, recurge la acestea doar în zilele în care mănânci, altfel îți vei slăbi organismul.

apa

Dacă te hotărăști să urmezi dieta postului intermitent, înainte de toate ar trebui să mergi la medic pentru a te asigură că ești aptă fizic pentru o astfel de încercare. La fel de important este să ții cont că alimentația, în această perioadă, trebuie să fie una foarte sănătoasă, dar excepțiile, fără excese, sunt permise. Nu va trebui să renunți la o ieșire cu prietenele, o zi de naștere sau o petrecere. Amintește-ți: totul constă în echilibru!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (355 vizite)