7 moduri prin care vei modela un stil alimentar sănătos copilului

7 moduri prin care vei modela un stil alimentar sănătos copilului

Redactor Andreea Baluteanu

Circulă un mit în nutriție, conform căruia nu poți face un copil fericit decât dacă îi oferi mâncare nesănătoasă. În realitate, prichindeii nu se nasc cu o slăbiciune pentru acadele și cu dispreț pentru broccoli. Ca părinți, avem posibilitatea de a modela gusturile copiilor noștri, astfel încât nu doar să crească sănătoși, dar și să devină adulți responsabili, la rândul lor orientați către feluri de mâncare sănătoase.

Descoperă în rândurile de mai jos 7 moduri prin care poți modela un stil alimentar sănătos pentru mica ta minune. Cu ajutorul lor, nu va mai trebui să îți faci griji în legătură cu calitatea nutrițională a meselor copilului tău!

7 trucuri pentru mese echilibrate și sănătoase pentru copii

Mâncarea sănătoasă îi va menține pe cei mici în cea mai bună stare, va controla tendințele spre îngrășare și le va stimula progresul emoțional și intelectual. Mai mult, felurile de mâncare bogate în substanțe nutritive de calitate sunt excelente și pentru buna dispoziție a celui mic; un copil fericit e un copil crescut cu alimente de calitate, cu gust delicios. În cazul în care te întrebi cum îi poți pune aceste minuni pe masă, noi avem cele mai bune recomandări!

  1. Oferă un exemplu pozitiv!

Copiii tind să imite exemplul pe care îl primesc de la părinți, așa că, dacă tu mănânci cartofi prăjiți toată ziua, nu te poți aștepta ca cei mici să își devoreze liniștiți porția de legume. E recomandat ca de la cele mai fragede vârste să stai cu cei mici la masă și să încerci, pe cât posibil, să alcătuiești farfuriile în același mod. Dacă cel mic va vedea că ție îți plac la nebunie combinațiile de legume, fructele proaspete și salatele îmbietoare, le va percepe ca pe ceea ce sunt: regaluri gastronomice.

  1. Ține la îndemână gustări sănătoase!

Unele dintre cele mai delicate momente din viața de părinte? Atunci când nu e încă ora mesei, iar copilul dă buzna de la joacă înfometat, cu energia la cote minime, sau când are nevoie de un snacks înainte de a se apuca de teme. E extrem de tentant ca în aceste momente să recurgi la o prăjiturică sau la o porție mini de chipsuri, cu gândul că vei compensa prin alimentația sănătoasă de la mesele principale. Însă tocmai cu aceste greșeli aparent nevinovate poți „clădi” dependența copilului de dulce și îi poți insufla concepția că dulciurile sunt o recompensă. Dacă vei avea la dispoziție gustări sănătoase, precum fructe, popcorn pregătit în casă, nuci, iaurt natural, unt de arahide, vei vedea cum cel mic va crește precum un Făt Frumos sau o Ileană Cosânzeană a timpurilor moderne.

  1. Oferă-i și celui mic libertatea de a alege!

Oricât de delicioase ar fi, mesele impuse nu sunt o plăcere. Deși nu e recomandat nici să cedezi rugăminților sau amenințărilor prichindelului, lasă-i și lui libertatea de a alege. Cea mai bună modalitate de a te asigura că cel mic mănâncă sănătos este să fii tu cea care controlează ceea ce ajunge în coșul de cumpărături, iar cel mic să decidă ce sfârșește în farfurie. Pe măsură ce crește, consultă-te cu cel mic în legătură cu felurile de mâncare pe care le vei prepara, dar numai din rezervele din frigider. De asemenea, permite-i să decidă singur când s-a săturat și nu îl obliga niciodată să termine tot din farfurie. Dacă nu îi e foame, are tot dreptul să nu mănânce, dar stabilește totuși necesitatea de a sta alături de restul familiei la masă.

  1. Distrați-vă în bucătărie!

Copiii vor adora să mănânce ceea ce au gătit, așa că implică-i de la cele mai mici vârste în procesul de a găti. Pasează-le la început cele mai mărunte responsabilități, cum ar fi să spele legumele sau să se joace cu coca de la gogoși, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, îndrumă-l pe copil chiar să pregătească singur cina. Îți poți înscrie copiii și la cursuri de gătit, care vor fi fun și instructive. Îți garantăm că prichindelul nu va mai strâmba din nas când știe că e pe punctul de a refuza propria operă culinară de artă.

  1. Încurajează-l pe cel mic să testeze mereu alimente noi!

E posibil ca micuțul tău să fie destul de „năzuros” din punct de vedere culinar și să refuze să mănânce un aliment doar din simplu capriciu. Nu dispera dacă prichindelul se încăpățânează să respingă legumele pe bandă rulantă: specialiștii consideră că este nevoie de circa 8-10 încercări de a introduce un ingredient în alimentație pentru ca acesta să fie acceptat. Iar atunci când spunem „încercări”, ne referim la introducerea alimentului respectiv în feluri diferite, cu prezentări distincte: morcovii, de exemplu, pot fi degustați alături de cartofi fierți, în prăjituri sau ca snacks. Fii creativă: cu cât porțiile de mâncare sunt mai colorate și mai distractive, cu atât copilul va fi mai tentat să le testeze. Scoate la înaintare abilitățile tale de desenatoare și prichindelul se va împăca de minune cu legumele.

La fel de important este și să introduci constant alimente noi la masă. Dacă prichindelul e mai degrabă reticent, roagă-l pe el să aleagă fructele atunci când mergeți la shopping, de exemplu. Stabilește reguli fun, cum ar fi să trageți la sorți culoarea sau forma fructului: vor face minuni!

  1. Adu cel mai important ingredient la masă: fericirea

Știm că e dificil ca în lumea agitată de azi să aduni la masă persoane cu programe și responsabilităţi diferite, dar măcar o dată pe zi toată familia ar trebui să se strângă în jurul mesei și să ia cina. Primul beneficiu, și cel mai evident, este acela că tu vei controla calitatea nutritivă a alegerilor culinare și te vei asigura că cei dragi au parte de măcar o masă gătită cu dragoste, aspect care e esențial mai ales pe măsură ce cei mici cresc și ajung să mănânce la școală, cu prietenii sau în vizită. Dar mesele luate împreună sunt și prilej de socializare, de a afla ce se mai întâmplă în viața copilului tău (esențial la vârsta adolescenței), de a vă reconecta. Televizoarele, telefoanele și orice altă formă de tehnologie sunt complet interzise: sunteți doar voi și mâncarea voastră bună.

  1. Pune accentul pe calitatea ingredientelor!

În lumea de azi, în care auzim tot mai des povești înspăimântătoare despre fructe și legume tratate cu pesticide și despre carne de pui doldora de antibiotice, e vital să apelezi la branduri în care ai încredere. Un astfel de exemplu este Barilla, producătorul de paste numărul unu din lume! Încă din 1877, Barilla ne răsfață cu paste din făină de grâu de cea mai bună calitate, controlând cu minuțiozitate fiecare etapă a producției. Barilla îți oferă și sortimente fără gluten, paste integrale bogate în fibre naturale, modele mini, toate pe placul copiilor, concepute pentru plăcerea și sănătatea lor. E cel mai bun ingredient pentru acele mese memorabile, pline de tandrețe, degustate în compania familiei.

Trucurile de mai sus te vor asigura că alimentația copilului tău e exact așa cum trebuie! Nu e greu deloc să îl faci să se îndrăgostească de mesele bune, delicioase și nutritive! Intră pe barilla.com/ro și descoperă sortimentele de paste savuroase și sănătoase, așa cum numai în Mama Italia mai poți găsi!

Barilla ne demonstrează că își merită titulatura de „regină a pastelor” și prin organizarea Campionatului Mondial de Paste Barilla. Anul acesta, tema competiției va fi „EAT POSITIVE”, însumând efortul Barilla de a promova un mod de hrană echilibrat, nutritiv, plăcut, cu respect față de ingredientele de calitate. Mâncarea a fost dintotdeauna o sursă de plăcere, iar „EAT POSITIVE” înseamnă, de fapt, a găsi plăcerea într-o companie și mâncare bună, așa cum sunt pastele. Chefii care participă la competiție vor fi invitați să creeze rețete de paste care să inspire un mod pozitiv de a privi mâncarea.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.