Când poți să faci sport după cezariană

Când poți să faci sport după cezariană

Sorina Corneanu

Tot mai multe femei aleg astăzi nașterea prin cezariană. Indiferent că se tem de eventuale riscuri ale nașterii naturale, nu se simț pregătite, organismul nu suportă un astfel de efort sau pur și simplu nu își doresc o astfel de experiență, cert este că numărul femeilor care aleg cezariana este în continuă creștere.

Dacă după o naștere naturală îți poți relua activitățile aproape imediat și poți reveni la programul obișnuit de exerciții fizice, în cazul unei operații de cezariană... lucrurile sunt mai complicate. Atunci când te gândești să reiei activitatea fizică după ce ai născut prin cezariană, e bine să ții cont de câteva aspecte.

Iată 5 trucuri de recuperare după o cezariană pe care nu ți le va spune nimeni!

Când poți începe să faci din nou sport după cezariană

Pentru că o cezariană nu este chiar o operație ușoară, fiind implicate atât de multe proceduri și organe, este esențial și obligatoriu ca mama să se odihnească și să permită corpului să se refacă. Reabilitarea este un proces care durează mai mult sau mai puțin, în funcție de organismul fiecăreia și de capacitatea sa de recuperare, dar și de multe alte aspecte pe care fiecare femeie ar trebui să le discute cu medicul său.

Doar așa se va putea estima timpul de recuperare. În general, după aproximativ șase săptămâni se pot începe exercițiile fizice ușoare. Însă acestea trebuie să fie blânde, să nu presupună alergare, ridicarea unor greutăți, sărituri, abdomene sau alte exerciții de forță. Exercițiile benefice după operația de cezariană sunt, de exemplu, mersul pe jos sau exercițiile de respirație.

operatie cezariana

Ce exerciții fizice poți face după o cezariană

Poți începe cu o plimbare de cinci minute, extinzând treptat timpul, în funcție de cum te simți. Ideal este să nu te forțezi deloc și să îți lași corpul să se refacă în ritmul lui. Exercițiile care acționează la nivelul inimii și plămânilor, cum ar fi aerobicul ușor, pot ajuta la o recuperare mai rapidă și la redobândirea forței. Însă discuția deschisă cu medicul tău te va ajuta întotdeauna să iei cea mai bună decizie!  

Pe lângă mersul pe jos, mersul pe bicicletă, câte 10-15 minute pe zi, fără a te forța, este excelent pentru refacerea în mod natural a organismului și pentru a pierde sănătos în greutate! Potrivit medicului Hanna Debour, psihoterapeut în cadrul Centrului pentru Nou-Născuți din Marea Britanie, dacă sarcina durează nouă luni, ai nevoie de cel puțin aceeași perioadă pentru a te recupera. Chiar dacă vei fi tentată să mergi puțin aplecată, de teamă să nu forțezi locul în care ai avut incizia, mersul drept ajută la restabilirea circulației sangvine normale din zona operației și, implicit, la o vindecare mai rapidă! După patru până la șase luni de la naștere, poți începe exercițiile care îți întăresc mușchii abdominali.  

Începe încet și crește treptat timpul și dificultatea exercițiilor, ascultându-ți întotdeauna corpul. Nu te forța să faci mai mult decât rezistă el la momentul acela. Cicatricile și mușchii stomacului reacționează cel mai bine la un exercițiu regulat, constant, nicidecum la efort!

Renumitele exerciții Kegel te ajută și ele să îți tonifici mușchiul pubococcigian și sunt recomandate cu încredere tuturor femeilor care tocmai au născut. Cea mai ușoară metodă de a le practica este să îți imaginezi că încerci să oprești senzația de urinare. Câteva minute de Kegel pe zi te vor ajuta să revii la forma inițială. Dacă nu ești sigură că procedezi corect, poți verifica introducând un deget în vagin și observând dacă simți un anumit grad de presiune în jurul său. În acest caz, exercițiul este făcut corect! Mușchii pelvini se vor întări în scurt timp. 

fata care face sport

Dacă alegi o metodă holistă, care să îți susțină atât fizicul, cât și psihicul, încearcă exercițiile yoga. Sfinxul, de exemplu, reprezintă un  exercițiu simplu și foarte eficient, recomandat pentru întărirea mușchilor abdominali și recăpătarea forței. Stai intinsă pe burtă și, foarte încet, fără efort, ridică pieptul și capul la doar câțiva centimetri de podea. Reia această mișcare zilnic, câte 5-10 minute.

Podul de jos, în varianta fitness, este un exercițiu simplu, care ar trebui să te ajute când începi să reiei activitatea fizică. Stai întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți, și condu toată greutatea corpului în tălpi și gambe, ajutându-te de acestea ca să ridici trunchiul. Nu depune efort și odihnește-te imediat ce simți chiar și cel mai mic disconfort.  

Exercițiile cardio te ajută să arzi calorii și să revii la forma inițială, fără efort și fără riscuri, alături de înot, foarte sănătos atât pentru gravide, cât și pentru proaspetele mămici. Chiar și 15 minute de înot pe zi, sau o jumătate de oră pe săptămână, fără efort, bineînțeles, pot avea efecte vizibile asupra siluetei și sănătății!   

Toate aceste exerciții bazate pe mișcări simple ajută mușchii abdominali să își revină la forma inițială și întăresc zona pelvină, ajutându-te să previi în același timp diastaza abdominală, o afecțiune întâlnită la multe femei care au născut. Indiferent cât de repede consideri că te-ai recuperat după operație, cât de bine te simți și cât de curând ai revenit la activitățile tale obișnuite, cezariana este o operație majoră, care prespune anumite riscuri, iar recuperarea necesită totuși răbdare și timp. 

Abdomen

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ce sport ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce sport ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.