Durerile de genunchi in urma efortului fizic: tratamente si remedii

Durerile de genunchi in urma efortului fizic: tratamente si remedii

Andreea Gluh, redactor

Este bine sa faci sport, insa, uneori, efortul fizic poate avea urmari mai putin placute. De exemplu, daca alergi prea mult sau daca urci pe munte fara a face incalzire in prealabil, este posibil sa te alegi cu niste dureri de genunchi pe care le vei tine minte multa vreme. Desigur ca este bine sa consulti un medic in aceasta situatie, pentru a vedea daca nu cumva ligamentele au fost afectate de miscarile bruste si repetate, iar daca este cazul, sa urmezi un tratament potrivit. Daca, insa, problema nu este grava si este cauzata de efortul fizic, o poti rezolva acasa, folosind cateva tratamente si remedii la indemana.

Iata ce trebuie sa faci daca suferi de dureri de genunchi in urma efortului fizic!

Cum se manifesta durerile de genunchi 

Daca ai depus un efort considerabil de curand si te dor genunchii, acestea sunt semnele care iti arata ca ti-ai fortat organismul:

1. Durerea este persistenta in jurul rotulelor si la articulatii.

2. Senzatie de durere ascutita aparuta cand flexezi genunchiul.

3. Senzatia de rigiditate a incheieturilor.

Durerea este cauzata de stresul la care sunt supusi nervii din zona respectiva atunci cand se fac miscari bruste si/sau repetate. Desigur ca mai exista si alte circumstante in care se pot instala durerile de genunchi, cum ar fi existenta unui platfus care nu iti permite sa calci corect, fortandu-ti muschii si ligamentele.

In cazul in care zona rotulei se tumefiaza si se inroseste, este indicat sa consulti un medic. 

Tratamente si remedii pentru durerile de genunchi

In primul rand, pentru a ameliora durerea de genunchi, trebuie sa faci pauza o perioada si sa incerci sa nu mai mergi foarte mult, sa nu stai mult in picioare, pentru ca si greutatea corpului joaca un rol important in aceasta situatie, si, in niciun caz, sa nu alergi.

Pentru a trata durerile de genunchi, ii poti cere medicului tau sa iti prescrie niste medicamente antiinflamatoare si un gel sau o crema pentru calmarea disconfortului. 

Daca nu vrei sa apelezi la medicamente, opteaza pentru cateva remedii care sunt la indemana oricui. Unul dintre acestea este folosirea unor comprese cu gheata. Aplica o astfel de compresa timp de 20 de minute o data la 4 ore pana cand scapi de disconfort. 

O alta metoda eficienta o constituie terapia cu aburi. Ca si in cazul celei cu gheata, poti pune o compresa cu apa calda pe zona afectata. Pentru rezultate optime, incearca sa faci o baie calda, aburul apei contribuind la ameliorarea durerii. 

Pe langa toate acestea, ai grija ca atunci cand te odihnesti, genunchii tai sa stea cat mai sus cu putinta. Foloseste doua perne mai mari pentru a-ti sprijini picioarele. De asemenea, poti incerca masajul terapeutic, insa, pentru a te asigura ca acesta da rezultate, apeleaza la un specialist in astfel de tehnici de recuperare. 

Durerile de genunchi pot fi combatute prin exercitii

Daca durerile de genunchi sunt sacaitoare si vrei sa scapi si de senzatia de rigiditate a articulatiilor, poti realiza trei exercitii.

Iata care sunt acestea!

1. Flexarea genunchilor

pentru acest exercitiu, trebuie sa te asezi pe jos, tinand picioarele apropiate. Tine mainile la spate, pe podea, pentru a te sprijini in ele. In continuare, trebuie sa iti indoi usor genunchiul drept, prin alunecarea talpii pe podea. Flexeaza piciorul cat poti de mult, ducand genunchiul spre piept. Cand simti ca ti-ai atins limita, pastreaza pozitia pentru 5-6 secunde, apoi revino cu piciorul in pozitia initiala, tot prin alunecare. Repeta miscarea de 10 ori, facand o pauza de 10 secunde intre fiecare set de repetitii.

Procedeaza in acelasi mod si pentru piciorul stang.

2. Rotirea genunchilor

Iata inca un exercitiu care te va ajuta sa scapi de durerile de genunchi! Pentru a-l efectua, trebuie sa te asezi pe spate, pe o saltea sau pe o patura. Apoi, indoaie-ti genunchii, tinand talpile in continuare pe podea. Incet-incet, coboara-ti genunchii spre dreapta, pana cand iti simti muschii coapselor intinsi. Ramai astfel vreme de 5 secunde, apoi ridica-ti usor genunchii, revenind la pozitia initiala. Ia o pauza de 10 secunde. Dupa aceea, repeta miscarea de coborare a genunchilor, insa, de aceasta data, apleaca-i spre stanga.  

Procedeaza in acest mod de 10 ori pentru fiecare parte.

3. Ridicari ale picioarelor

Asaza-te pe partea dreapta, pe o saltea sau pe o patura, sprijinindu-te in cotul aferent si in pumnul stang. Tine picioarele perfect intinse. Cu miscari lente, ridica piciorul stang, mentinandu-l perfect intins. Ramai cu el in aer timp de cateva secunde, apoi coboara-l incet, pana cand revii in pozitia initiala. Repeta miscarea de 10 ori, dupa care procedeaza la fel, insa, de aceasta data, stai sprijinita pe partea stanga si ridica piciorul drept.

Durerile de genunchi pot fi foarte neplacute, insa, din fericire, exista o multime de remedii care te pot ajuta sa scapi de neplacere. Ai grija sa consulti un medic, daca situatia se agraveaza, iar pe viitor, incearca sa te feresti de efortul fizic efectuat fara incalzire.

Surse: webmd.com; home-remedies-for-you.com; sharecare.com

Articolul urmator
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Ce antrenament fizic te reprezinta?
Incepe quiz
Ce antrenament fizic te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.