Nu stii sa inoti? Urmeaza aceste trucuri pentru incepatori!

Nu stii sa inoti? Urmeaza aceste trucuri pentru incepatori!

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

In zilele caniculare de vara parca nimic nu ne racoreste mai mult decat o sesiune intensa de... inot! Specialistii sunt de acord cu faptul ca inotul reprezinta, de departe, una dintre cele mai relaxante si mai sanatoase activitati, care poate fi practicata de oricine, indiferent de varsta. Pe langa efectul sau "terapeutic", inotul aduce o multitudine de beneficii sanatatii noastre fizice, stimuland circulatia sanguina si punand in miscare toate grupele de muschi.

Din pacate insa, lipsa de timp sau frica de apa, ne impiedica pe unii dintre noi sa ne bucuram din plin de beneficiile acestei activitati. Te numeri printre persoanele care nu stiu sa inoate? Atunci nu mai sta pe ganduri si inscrie-te de indata la cursuri de inot! Nu ai timp de asa ceva? Poti invata si singura sa inoti (sau macar sa plutesti) daca urmezi cateva sfaturi si trucuri de baza.

Scapa de frica de inec

In primul rand, nu intra in apa singura, ci alaturi de o persoana care stie bine sa inoate si care sa te poata ajuta in caz de pericol. In al doilea rand, nu lua lectii de inot direct in mare (curentii su valurile puternice te vor face sa iti pierzi echilibrul), in ape curgatoare, in lacuri sau in piscine si bazine mai adanci de 2 metri. De asemenea, relaxeaza-te si obisnuieste-te cu ideea ca exista posibilitatea sa iti pierzi echilibrul in apa, insa cata vreme exista in preajma ta cel putin o persoana experimentata, care sa iti sara de indata in ajutor, atunci cand se intampla sa te dezechilibrezi, totul va fi in regula. Relaxarea este importanta fiindca atunci cand plamanii tau sunt plini de aer, iti va fi usor sa plutesti si sa iti mentii corpul la suprafata.

Invata sa plutesti

Odata ce ai capatat incredere, este timpul sa te apuci de treaba. Primul obiectiv: invata sa plutesti! Cand intri in piscina pentru prima data, tine-te cu mainile de margine si incearca sa-ti ridici corpul pana cand adopti o pozitie paralela cu fundul bazinului/ piscinei. Repeta de mai multe ori aceasta miscare, in reprize de 10 secunde, pana cand te vei simti suficient de sigura pe tine incat sa iti doresti sa te desprinzi de marginea piscinei.

Misca picioarele

Mentine-ti corpul paralel cu fundul bazinului/ piscinei si incepe sa misti picioarele in sus si in jos, fara sa indoi genunchii. Cand simti ca stapanesti aceste miscari, poti trece la urmatorul nivel: exersarea miscarilor in timp ce te tii de un colac sau de o bagheta speciala pentru inot. Daca executi corect miscarile, vei incepe sa te deplasezi usor.

Controleaza-ti respiratia

Ca sa nu te ineci in cazul in care se intampla sa iti pierzi echilibrul, este important sa inveti sa-ti controlezi respiratia sub apa. Intr-un bazin in care apa nu este foarte adanca, inspira adanc, baga capul in apa si expira incet pana cand elimini tot oxigenul, apoi iesi la suprafata. Daca iti este greu sau ti se pare incomod sa expiri pe nas, prinde-l cu un cleste special si expira pe gura. Odata ce vei invata sa respiri corect sub apa, teama de inec va disparea complet.

Foloseste ochelari pentru inot!

Ca sa te simti mai confortabil in apa si implicit, sub apa, poarta neaparat o pereche speciala de ochelari pentru inot. Ochelarii pentru inot imbunatatesc vederea sub apa si iti protejeaza ochii impotriva infectiilor sau iritatiilor cauzate de sare, clor sau de bacteriile ori microbii prezenti in bazin/ piscina.

Protejeaza-ti urechile!

Din pacate, inotul nu este o activitate complet lipsita de riscuri. Pe langa ochii care atunci cand nu sunt protejati de perechea potrivita de ochelari, se inrosesc sau se irita in urma contactului cu bacteriile sau clorul din bazin sau piscina, sensibilele urechi pot avea de asemenea de suferit de pe urma dorintei tale de a te relaxa in apa. Otita externa, sau "otita de piscina", insotita de durere, mancarime si inflamarea canalului auditiv, se numara printre cele mai frecvente afectiuni in sezonul estival, mai ales in cazul adultilor. Protejeaza-ti urechile cu ajutorul unor dopuri din silicon special concepute pentru inot! Acestea limiteaza patrunderea apei in urechi, dar si a bacteriilor responsabile pentru declansarea otitei sau a altor afectiuni specifice canalului auditiv.

Dopurile de urechi din silicon de la Quies sunt usor de manevrat, modelandu-se usor dupa forma canalului auditiv. Se acopera urechea curata si uscata cu dopul si se apasa pe marginile acestuia pana adera perfect. Dopurile de urechi de la Quies sunt recomandate pentru inot in mare si piscine, in timpul practicarii sporturilor de apa si la dus. Pentru mai multe informatii legate de achizitionarea acestui produs, viziteaza magazinul online Vavian Pharma.

 

 

Acum nu mai ai nicio scuza! Vara aceasta TREBUIE sa inveti sa inoti. Deja ti-am impartasit cate trucuri menite sa te scape intr-o proportie destul de mare de frica de inec, care te-a impiedicat pana acum sa te bucuri din plin de beneficiile inotului. Nu uita sa te echipezi cu accesoriile potrivite, ochelarii si dopurile de urechi fiind esentiale.

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.