Sfaturi pentru joggingul in timpul iernii

Sfaturi pentru joggingul in timpul iernii

Redactor Alexa Galgau

Chiar daca temperaturile au inceput sa scada, rutina ta de sport nu trebuie sa fie afectata din aceasta cauza. Alergatul in timpul iernii iti va da mai multa energie si va tine la distanta kilogramele in plus cu care te pricopsesti in sezonul rece. Daca vrei sa faci jogging iarna, urmeaza aceste sfaturi pentru a nu iti pune sanatatea in pericol.

Care sunt pericolele joggingului in timpul iernii?

Probabil ca ai ezitat sa alergi pe frig din cauza ca te-ai gandit ca este riscant pentru sanatate. Vestea buna este ca au aparut echipamente tot mai performante, pentru ca alergatorii sa nu fie nevoiti sa se imbrace cu prea multe straturi de haine. Daca alegi imbracamintea potrivita, temperatura corpului se va mentine constanta si nu vei avea cum sa te imbolnavesti.

Un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand faci jogging iarna este acela ca temperaturile scazute provoaca o strangere a tesutului muscular. Din acest motiv, sansele sunt mult mai mari sa te ranesti daca nu respecti cu strictete un program de incalzire pentru tot corpul. Incearca mersul rapid si genuflexiunile cu saritura, pentru a pune sangele in miscare.

Trebuie sa fii atenta la gheata si sa eviti sa alergi in preajma soselelor, deoarece masinile franeaza mult mai greu in timpul iernii. Este bine sa fii atenta si la turturi, daca alergi pe langa cladiri - foarte multe accidentari au loc din cauza lor.

Cum trebuie sa te imbraci pentru joggingul in timpul iernii?

Atunci cand faci jogging iarna trebuie sa ai grija sa fii echipata corespunzator, pentru a face fata frigului.

O mare parte din caldura corpului se pierde prin zona capului, de aceea este esential sa nu alergi fara caciula. Alege una simpla, de lana, pe care sa poti sa o bagi in buzunar daca simti ca ti se face prea cald. Pentru zona gatului cel mai indicat este sa alegi o bandana, deoarece poti sa o tragi si peste fata, protejandu-ti astfel si tenul de temperatura scazuta. Ca sa eviti uscarea buzelor, nu uita sa folosesti balsam hidratant.

In ceea ce priveste partea de sus a corpului, o echipare corecta se bazeaza pe straturile de haine. Acestea stocheaza caldura corporala si impiedica transpiratia sa ajunga la suparafata si sa intre in contact cu aerul rece. Iata straturile de imbracaminte pe care ar trebui sa le ai pe tine daca te-ai hotarat sa faci jogging iarna!

- Primul strat ar trebui sa fie dintr-un material rezistent la caldura, precum polipropilena sau matase, care permit aerisirea pielii. Este foarte important sa nu porti bumbac ca un prim strat, deoarece ramane umed atunci cand transpiri.

- Al doilea strat de haine, cel de mijloc, este necesar doar cand temperaturile sunt foarte scazute (sub 0 grade Celsius). Materialul trebuie sa fie unul izolator, precum lana, care nu va permite corpului sa ramana umed de la transpiratie. Un strat protector de mijloc este ideal daca opreste suficient aer incat sa nu iti fie frig, dar in acelasi timp permite vaporilor sa fie eliberati, ca sa nu te supraincalzesti.

- Al treilea strat este cel exterior, care are rolul de a te proteja de vant si de umezeala din aer. O idee buna este sa porti o geaca cu fermoar pentru joggingul in timpul iernii, ca sa iti poti regla temperatura prin deschiderea si inchiderea hainei.

Nu trebuie sa uiti de manusi atunci cand alergi pe temperaturi scazute. Prin extremitati poti pierde pana la 30% din caldura corpului, asa ca alege un material calduros, dar care sa nu retina umezeala. Daca este foarte frig afara, sunt mai potrivite manusile cu degete unite, deoarece mentin mai eficient caldura.

Pentru partea de jos a corpului vei alege pantaloni sintetici speciali pentru alergat. Picioarele genereaza deja multa caldura, deci nu ai nevoie de la fel de multe straturi ca in partea superioara a corpului.

In ceea ce priveste talpile, acestea isi mentin temperatura ridicata, atata timp cat eviti zapada sau baltile. Evita incaltamintea cu gaurele si alege pantofi speciali pentru alergare.

O greseala comuna a celor care alearga este sa poarte sosete de bumbac. Acestea nu sunt potrivite pentru jogging, deoarece iti mentin picioarele umede, cauzand basici. Alege sosete din material acril sau din lana, care permit piciorului sa se aeriseasca.

Alte sfaturi utile pentru joggingul in timpul iernii

Chiar daca afara este frig, nu trebuie sa neglijezi hidratarea. Aerul rece are un efect de uscare, care creste riscul de deshidratare. Trebuie sa bei un pahar de apa inainte, in timp ce si dupa ce alergi.

Daca este multa zapada si soare afara, foloseste o crema de protectie impotriva razelor UV, deoarece lumina este reflectata de zapada.

Invata care sunt simptomele hipotermiei inainte de a face jogging iarna. Senzatiile de amorteala si intepaturi, in special in zona extremitatilor, sunt un semn ca trebuie sa te opresti din alergat si sa te incalzesti. Niciodata sa nu nu folosesti ceva fierbinte pentru a te incalzi si nu freca zonele amortite, deoarece iti vei afecta pielea.

Nu in ultimul rand, daca temperaturile sunt extrem de scazute (sub -15 grade Celsius), renunta la jogging in ziua respectiva. Exista destul solutii alternative pentru a face miscare, nu trebuie nici sa fii prea stricta cu rutina ta de sport.

Daca te-ai hotarat sa faci jogging iarna, ai grija sa iti iei toate masurile de precautie. Daca esti echipata cum trebuie, aerul rece te va energiza, iar peisajul inzapezit te va binedispune. In plus, vei fi printre putinele persoane care nu au nevoie de dieta dupa perioada sarbatorilor de iarna!

 

 

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Cât de înțeleaptă ești?
Incepe quiz
Cât de înțeleaptă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.