Sport in timpul menstruatiei: DA sau NU ?

Sport in timpul menstruatiei: DA sau NU ?

Redactor Alexa Galgau

Iata o intrebare care framanta multe femei: "Am voie sa fac efort in timpul menstruatiei?". Cate dintre noi nu au cantarit problema, gandindu-se daca nu cumva sportul ar amplifica durerile sau, si mai rau, daca nu cumva ar prelungi durata acestei perioade?

Daca te numeri si tu printre femeile preocupate de acest aspect, afla mai multe despre sportul in timpul menstruatiei si daca este bine sa il practici!

Dilema femeilor: sa faca sau nu sport in timpul menstruatiei?

Raspunsul la aceasta intrebare o sa le bucure pe persoanele care isi respecta cu constiinciozitate rutina de sport si nu isi cauta scuze ca sa leneveasca: nu numai ca nu are nimic daca faci efort in timpul menstruatiei, dar este chiar recomandat. Sportul poate sa amelioreze simptomele neplacute din timpul acesteia, chiar daca ele par a nu iti permita sa faci prea multa miscare.

Cu siguranta ca un drum la sala nu este prioritatea numarul 1 atunci cand nu iti doresti decat sa stai in pat si sa dormi pana cand iti trec crampele si starea de oboseala. Totusi, ia in considerare faptul ca, daca faci un mic efort initial si te apuci de niste exercitii fizice, durerea poate sa dispara, iar corpul se va umple de energie. Efortul fizic incurajeaza productia de endorfine, substante chimice din creier care actioneaza precum calmantele si iti imbunatatesc si dispozitia. Desi este tentant sa te odihnesti mult in timpul menstruatiei, o rutina de sport iti poate aduce numeroase beneficii, pentru doar un mic sacrificiu - si anume ca trebuie sa treci peste senzatiile neplacute care te tin in pat.

Dezavantajele sportului in timpul menstruatiei sunt foarte putine si nesemnificative. Daca, insa, suferi de simptome menstruale puternice, precum dureri intense si letargie, este posibil sa nu poti totusi sa faci efort fizic si nici nu este recomandat sa te suprasoliciti daca te simti foarte rau. Esential este sa iti asculti corpul si sa te consulti si cu un medic, mai ales daca te numeri printre persoanele nefericite pentru care perioada menstruala este un real calvar.

 

Care sunt exercitiile potrivite pentru perioada menstruatiei?

Alegerea unor exercitii fizice corecte poate face diferenta intre o metoda placuta de a ameliora simptomele si o experienta pe care nu ai vrea sa o mai repeti vreodata. Atunci cand specialistii recomanda sa faci sport in timpul menstruatiei, nu inseamna ca trebuie sa iti bati recordurile fizice fix in aceasta perioada. Inlocuieste antrenamentele dificile cu exercitii mai lejere, terapeutice, precum yoga, Pilates sau aerobic in apa. Acestea iti vor detensiona muschii spatelui si te vor relaxa complet.

Atentie, insa! Daca esti o practicanta avansata de yoga, exista totusi o categorie de exercitii pe care ar trebui sa le eviti la menstruatie. Este vorba despre asa numitele "pozitii inversate", adica cele in care stai cu capul in jos. Explicatia este ca atunci cand stai in aceste posturi, vasele de sange din uter se umfla mai tare, ceea ce inseamna ca vei sangera mai mult si, implicit, vei avea dureri mai mari.


Aerobicul este o alegere potrivita pentru o rutina de sport in timpul menstruatiei, deoarece te umple de energie si te scapa de balonare. Ideea este sa efectuezi exercitiile la intensitate moderata. Alearga in parc, daca vremea iti permite, sau alege sa faci o plimbare cu bicicleta, eventual alaturi de alte prietene, pentru ca buna dispozitie este molipsitoare.

Daca te confrunti cu o menstruatie abundenta , antrenamentul fizic poate fi foarte neplacut, mai ales ca te gandesti ca exista riscul sa te patezi. In acest caz, alege tampoanele interne in locul absorbantelor, deoarece iti permit mai multe libertate de miscare. Ca sa eviti orice neplacere, poti alege sa faci exercitiile acasa, unde iti poti schimba tamponul sau absorbantul oricand.

Asadar, pentru persoanele care se intrebau daca este bine sa faca sport in timpul menstruatiei, raspunsul este simplu: este chiar recomandat. Atata timp cat intensitatea exercitiilor este medie si nu intervine suprasolicitarea, o circulatie imbunatatita in intregul organism nu poate sa iti aduca decat beneficii. Invata, deci, sa te bucuri de efortul fizic la menstruatie !

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ce sport ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce sport ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.