Ce se întâmplă când te dai cu uleiuri pe față

Ce se întâmplă când te dai cu uleiuri pe față

Redactor Andreea Baluteanu

Uleiurile s-au transformat rapid într-o obsesie a femeilor de pretutindeni! Uleiul de argan e considerat cheia tinereții fără bătrânețe, cel de cocos e iubirea noastră fierbinte, iar cel de măsline reprezintă deja o legendă.

Cu toate acestea, dermatologii de pretutindeni, puși în fața acestui nou trend, au început să lanseze semnale de avertizare. Nu avem nici pe departe intenția de a ne interpune între tine și uleiul tău facial preferat, dar realizezi ce se întâmplă atunci când ți-l aplici pe față? Mai jos îți spunem tot ce trebuie să știi despre uleiurile faciale și cum anume le poți folosi pentru a profita din plin de potențialul lor!

Uleiurile faciale: 7 informații pe care trebuie să le știi

Salutăm faptul că industria cosmetică actuală se apleacă din nou către miracolele naturii și ne bucurăm să constatăm că a început să renunțe la ingredientele iritante și substanțele artificiale. Uleiurile pentru ten îmbătrânit au devenit un capitol drag în industria anti-age, dar, ca întotdeauna, adevărul se află undeva la mijloc. Dermatologii și cosmeticienele susțin în primă fază utilizarea uleiurilor pe față, dar au și câteva rezerve. Descoperă-le în rândurile de mai jos: tot ce trebuie să știi despre ce se întâmplă când te dai cu uleiuri pe față.

femeie cu recipient de ulei

Nu îți hidratezi pielea așa cum trebuie

Atunci când aplici uleiuri pe față și te aștepți ca acestea să îți hidrateze pielea în profunzime, te „înrolezi” de fapt într-o cursă imposibilă. De ce? Pentru că un produs hidratant e mai mult decât o combinație de apă și substanțe nutritive. Specialiștii ne atrag atenția că e, de fapt, compus din 3 tipuri de ingrediente principale.

În primul rând, este vorba despre umectanți, respectiv cei care atrag apa din aer sau din loțiune și o sigilează în piele, hidratând-o. Cel mai eficace este considerat acidul hialuronic, ingredient pe care îl regăsim într-o multitudine de creme.

Mai departe, cremele de pe piață folosesc emolienți, care înmoaie pielea și o catifelează.

Nu în ultimul rând, avem parte de ingrediente ocluzive, așa cum este vaselina, care formează o barieră la suprafața pielii, împiedicând toți acești agenți ai hidratării enunțați mai sus să părăsească tenul tău.

Or, uleiurile pot constitui agenți ocluzivi și emolienți ideali, dar nu vor funcționa niciodată pe post de umectanți. Lecția pe care o deprindem de aici? Dacă te dai (numai) cu uleiuri pe față, vei rata un capitol important al hidratării.

Îți poți bloca porii

Aici avem o rezervă: majoritatea uleiurilor, dar nu toate, încarcă porii. Cele minerale sunt un adevărat coșmar din acest punct de vedere, dar noi considerăm că am trecut deja de acest capitol. Uleiul de cocos și cel de măsline nu au nici ele rezultate prea bune! Dermatologii te sfătuiesc să optezi pentru un produs cu o moleculă mai mică, așa cum sunt uleiurile de argan, de marula sau de jojoba.

Oferi pielii necesarul de antioxidanți

Așa cum am spus, articolul nostru de azi nu este nici pe departe un manifest împotriva utilizării uleiurilor faciale! Dimpotrivă, acestea oferă substanțe nutritive și antioxidanți care repară și protejează pielea, ceea ce este un argument în plus în favoarea ideii că putem folosi uleiuri pentru ten îmbătrânit. Cel de argan este bogat în vitaminele A și E, fiind ideal împotriva ridurilor, în timp ce uleiul de marula are de 4 ori mai multă vitamina C decât o portocală, ceea ce îl face perfect împotriva hiperpigmentării și a daunelor produse de radicalii liberi.

Poți lupta împotriva acneei

Dacă nicio cremă nu mai reușește să te scape de coșuri, s-ar putea ca un ulei facial să fie alegerea ta. Dermatologii îl recomandă pe cel din arbore de ceai, dar te avertizează că s-ar putea să fie iritant, așa că e recomandat să îl testezi mai întâi pe o suprafață restrânsă de piele.

Poți atenua fenomenul descuamării

Pentru tenul uscat și foarte uscat, venirea anotimpului rece e un adevărat coșmar. De aceea, pe lângă hidratantul obișnuit, vei avea nevoie și de un ulei. Optează pentru unul gras, bogat în acizi grași, așa cum este uleiul de avocado și cel de migdale.

Tenul are nevoie de formule diferite față de corp

Alege pentru chip uleiuri lejere, așa cum sunt cele de semințe de struguri, de marula, de argan sau de jojoba, care este ideal pentru persoanele cu ten gras. Pe corp poți aplica variante mai bogate, așa cum este uleiul de cocos sau de măsline.

Uleiurile acționează ca un excelent demachiant pentru față

Poate părea contraintuitiv să folosești un produs pe care îl percepi în mod normal pe post de hidratant pentru a îndepărta machiajul și impuritățile, dar uleiurile sunt fabuloase în acest sens. De ce? Deoarece „topesc” machiajul fără a usca pielea: win-win!

Cum să te dai cu uleiuri pe față, ca să maximizezi beneficiile

Uleiurile pentru ten îmbătrânit funcționează, în ciuda punctului 1 de la capitolul nostru anterior. Însă este esențial să știi cum să le utilizezi!

  1. Începe prin a demachia și a curăța fața de impurități. Poți folosi sau nu la acest pas un ulei, în funcție de preferințe. Noi avem o rețetă wow: amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu una de ulei de cocos, masează pe chip, apoi clătește cu apă caldă. Va acționa precum un exfoliant excelent.
  2. Aplică o loțiune tonică. Aceasta închide porii și va pregăti tenul pentru absorbția produselor ulterioare.
  3. Amestecă 3-4 picături din uleiul tău facial cu crema hidratantă și apoi masează până se absoarbe complet, folosind mișcări ascendente. De asemenea, poți utiliza întâi hidratantul tău obișnuit, sigilând apoi cu ajutorul uleiului, dar niciodată invers! Nu vei ajunge la niciun rezultat, dacă aplici întâi uleiul și abia apoi crema de față.

De asemenea, poți amesteca uleiul facial și cu fondul de ten, pentru un efect iluminator. Vei fi impresionată!

Ce fel de uleiuri faciale să folosești în funcție de tipul de ten

Ca să ajungi la excelență în îngrijirea pielii, este necesară o abordare personalizată. Ține cont de tipul tău de ten atunci când îți alegi uleiul și nu vei da greș!

femeie cu ten frumos

Uleiuri pentru ten uscat. Uleiul de marula este o alegere excepțională, fiind bogat în acizi Omega, dar având și o textură lejeră, care nu încarcă pielea. De asemenea, uleiul de argan și cel de scualan sunt opțiuni extraordinare.

Uleiuri pentru ten normal. Ar părea că aici ai libertate completă de alegere, dar nu e chiar așa! Ai nevoie de uleiuri care să nu fie prea dense sau prea consistente și să nu încarce pielea. Uleiul de marula, cel de jojoba și cel de scualan vor face minuni.

Uleiuri pentru ten acneic. Femeile care se confruntă cu o explozie de coșuri tind să uite de hidratare, considerând că tenul nu mai are nevoie de așa ceva. Greșit! Dimpotrivă, pielea ta te atenționează că echilibrul de apă și ulei din piele a fost perturbat. Uleiul de jojoba și cel din arbore de ceai au și proprietăți antibacteriene, care le dovedesc eficacitatea în acest sens.

Uleiuri pentru ten gras. Alege neapărat uleiuri noncomedogenice, pentru că nu vrei să riști să dublezi neplăcerile producției amplificate de sebum cu porii blocați. Jojoba și arborele de ceai sunt opțiuni de top, dar și marula, scualanul și arganul.

Uleiuri pentru ten îmbătrânit. Am ajuns la capitolul care ne interesează cel mai tare: uleiurile cu potențial anti-age. Cele mai bune recomandări în acest sens sunt uleiul de argan, cel de trandafir, de floarea-soarelui, de migdale și de zmeură, produs din semințe. Completează cu o cremă cu specific anti-age și bucură-te de un ten superb!

Da, uleiurile sunt o soluție pentru tenul îmbătrânit, dar ține neapărat cont de recomandările noastre! Folosește întotdeauna produsul alături de o cremă hidratantă, iar tinerețea fără bătrânețe nu va mai fi un mit!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Ulei de marula: beneficii și mod de utilizare
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?
Incepe quiz
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.