Riscurile la care te expui dacă alegi să faci injecții cu acid hialuronic

Riscurile la care te expui dacă alegi să faci injecții cu acid hialuronic

Redactor Alexa Galgau

Știai că acidul hialuronic este o substanță care se găsește în mod natural în corpul uman? Cea mai mare concentrație de acid hialuronic se găsește în ochi și în încheieturi, iar cel folosit în scopuri medicinale este realizat în laborator. Acidul hialuronic poate fi administrat oral, pentru anumite afecțiuni, sau poate fi injectat, în special în cazul procedurilor estetice. Despre această substanță se spune că ar fi fântâna tinereții, însă nu există studii care să confirme că ar putea amâna efectele trecerii timpului asupra omului.

În afară de faptul că nu există dovezi ale eficienței sale, se pare că injectarea cu acid hialuronic presupune câteva riscuri care nu trebuie ignorate. Iată care sunt riscurile la care te expui dacă faci injecții cu acid hialuronic!

Injecții cu acid hialuronic: ce riscuri există

 Orice soluție rapidă și „miraculoasă” pentru întinerire ar trebui să te facă să îți pui semne de întrebare, pentru că nimic nu vine fără un preț, uneori unul mult prea mare.

Injecțiile cu acid hialuronic au fost folosite inițiale pentru a oferi o soluție pentru defecte fizice seriose, însă, în scurt timp, medicii esteticieni au înțeles că el poate fi utilizat și pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Substanța se așază între piele și țesuturile de sub aceasta, întinzând-o și dându-i un aspect mult mai tânăr. Pentru că ridurile reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale femeilor trecute de 35 de ani, injecțiile cu acid hialuronic au devenit rapid foarte populare, mai ales că această procedură este mult mai accesibilă decât altele.

Acidul hialuronic este diferit de botox. Acesta din urmă reduce ridurile prin paralizarea mușchilor, de unde și acea lipsă de mobilitate facială a celor care apelează la acest tratament. Poți să recunoști de la distanță o persoană care și-a făcut injecții cu botox, pentru că îi lipsesc naturalețea și expresivitatea. În schimb, acidul hialuronic conferă volum pielii și îi dă feței un aspect mai plin și mai tineresc. Acidul hialuronic are un efect temporar și este absorbit, în cele din urmă, de corp. Chiar dacă se spune că este o substanță naturală, care se găsește deja în corp, există indicii că ar putea avea diverse efecte negative asupra organismului.

Studiile din ultimii ani arată că tot mai mulți pacienți revin cu plângeri la medicii care le-au făcut injecții cu acid hialuronic sau cu alte substanțe de „umplere”, folosite pentru întinerire. Ca orice altă procedură, injectarea cu acid hialuronic implică anumite riscuri și efecte secundare. Dintre acestea, cele mai comune sunt:

  • dificultate în a mișca mușchii feței după procedură (deși nu este o senzație asemănătoare cu paralizia de după injecțiile cu botox);
  • durere musculară;
  • înroșirea sau inflamarea ușoară a zonei.

Au existat însă și câteva cazuri de reacții care ar putea să sperie pe oricine. Deși au fost puține la număr, ele au avut simptome teribile: senzația de arsură la nivelul feței, greață, diaree, dezorientare și chiar afectarea vederii. Unii specialiști sunt de părere că acidul hialuronic ar putea ajunge în organe prin intermediul sistemului circulator. Într-un caz deosebit de grav din Marea Britanie, unei femei i-a fost afectat sistemul nervos facial, iar doctorii nu au reușit să găsească altă explicație în afară de faptul că aceasta făcuse de curând injecții cu acid hialuronic. Într-un alt caz la fel de grav, o femeie și-a pierdut parțial vederea din cauza faptului că injecția i-a blocat o arteră care hrănea ochiul. Injecțiile cu acid hialuronic pun presiune pe vasele de sânge din porțiunile în care sunt făcute, ceea ce înseamnă că nu este exclus să le avarieze.

Deși sunt șanse mici să aibă loc adesea un asemenea efect secundar înfricoșător, toate substanțele care se injectează în scopul reîntinerii pielii vin „la pachet” cu un risc, sunt de părere medicii dermatologi. Iar riscurile cresc cu atât mai mult cu cât alegi să faci procedura într-un cabinet ieftin, la un doctor cu experiență îndoielnică. Chiar dacă substanțele temporare sunt mai puțin periculoase decât cele permanente, există totuși riscul ca substanțele injectate să migreze în alte părți ale corpului înainte de a fi absorbite, ceea ce poate fi periculos.

Așadar, dacă te tentează să îți faci injecții cu acid hialuronic, nu te oprește nimeni, însă trebuie să cântărești serios avantajele și dezavantajele și, foarte important, să mergi la o clinică prestigioasă, unde medicii știu exact ce fac. În caz contrar, te poți confrunta cu unele probleme care te vor afecta pe viață.

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta în funcție de emisiunile pe care le alegi din acest test

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.