Coșuri pe scalp: cauze, simptome și tratament

Coșuri pe scalp: cauze, simptome și tratament

Ionelia Olteanu

Coșurile reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă femeile, tocmai de aceea se încearcă foarte multe remedii pentru a scăpa de acestea. Indiferent de zonele de pe corp în care apar, coșurile sunt inestetice, dar și dureroase, ceea ce le face și mai dificil de suportat. Pielea scalpului este extrem de sensibilă, iar coșurile apărute în această zonă pot fi semne ale unor probleme grave.

În cazul în care afecțiunea rămâne netratată, se poate ajunge cu ușurință la pierderea părului sau la cicatrici permanente în zona afectată. Din fericire, apariția coșurilor pe scalp poate fi prevenită. Află în articol mai multe detalii despre cauze, simptome, dar și tratamente pe care să le folosești.

femeie

Cauze ale coșurilor pe scalp

La fel ca în cazul celorlalte părți ale corpului, scalpul are pori care secretă sebum. În momentul în care bacteriile aflate pe scalp se combină cu celulele moarte ale pielii și cu sebumul, porii se blochează, ducând la apariția coșurilor. Acest fenomen poate avea la bază mai mulți factori. De exemplu, o contribuție destul de mare o au pastilele cu hormoni, toxinele din mediu, dezechilibrul hormonal sau chiar stresul. În plus, coșurile apar și din cauza produselor pentru păr ce au în compoziție substanțe chimice nocive, iritante pentru pori.

De asemenea, dieta nesănătoasă, reacțiile alergice, igiena deficitară, traiul într-un mediu umed, poluarea și senzația permanentă de scărpinare la nivelul capului pot fi cauze ale apariției coșurilor. Se poate ajunge foarte ușor la infecții ale pielii, așa că este extrem de important să se recunoască orice tip de acnee și riscuri ale acestora pentru ca tratamentul să se administreze cât mai curând posibil.

Simptome ale coșurilor pe scalp

Deși coșurile de pe scalp nu pot fi observate din cauza faptului că acesta este acoperit, în cea mai mare parte, cu păr, ele pot provoca dureri și neplăceri, îngreunând considerabil îngrijirea podoabei capilare. De fapt, până și pieptănarea părului poate deveni o sarcină dureroasă.

Alte simptome mai includ inflamațiile și mâncărimea. Dacă sunt lăsate netratate, coșurile pot duce la foliculită, o infecție a foliculilor părului cauzată de bacterii, în special stafilococi. În plus, dacă nu este administrat un tratament cât mai curând posibil, se poate ajunge la pierderea părului.

Tratament și remedii naturale pentru coșuri pe scalp

În mod obișnuit, coșurile apărute pe scalp sunt mai dureroase decât cele apărute pe alte părți ale corpului și se curăță de la sine în termen de aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, ele pot fi mai greu de tratat, tocmai din cauza prezenței părului. Pentru a scăpa de această problemă enervantă și dureroasă, trebuie să ții cont de igiena adecvată, respectiv îngrijirea corectă a părului. Există, de asemenea, unele remedii naturale și sfaturi simple care pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

În cazul în care coșurile de pe scalp devin prea dureroase sau nu prezintă semne de vindecare, atunci se impune consultul unui dermatolog care să stabilească un diagnostic corect, dar și tratamentul potrivit. Uneori se poate impune prescrierea de antibiotice. Cu toate acestea, există câteva remedii naturale de care să ții cont și pe care să le folosești pentru a evita agravarea simptomelor.

remedii

Ulei din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este un remediu eficient pentru coșuri și alte probleme ale scalpului. Acesta acționează în mod eficient ca antiseptic, dezinfectând porii și uscând rapid acneea. Mai mult decât atât, omoară bacteriile ce determină apariția coșurilor, reduce roșeața și mâncărimea.

Poți alege oricare dintre aceste rețete drept remediu:

  • Se amestecă 5 picături de ulei din arbore de ceai în 2-3 linguri de ulei de măsline sau de cocos. Folosește compoziția pentru a masa scalpul și apoi clătește după 1-2 ore. Repetă acest procedeu o dată pe zi.
  • Adaugă ulei din arbore de ceai în șamponul cu care te speli de obicei. Folosește-l zilnic și asigură-te că șamponul va avea timp câteva minute să acționeze înainte de a clăti.
  • O altă opțiune este să pui 1-2 picături de ulei din arbore de ceai pe o dischetă de bumbac și să tamponezi ușor. Se repetă de două ori pe zi.

Turmeric

Turmericul este un alt ingredient natural care tratează coșurile de pe scalp. Curcumina este un compus care se găsește în turmeric și conține proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatoare puternice. Poate inhiba dezvoltarea bacteriilor P. Acnes, responsabile de apariția coșurilor. De asemenea, tumericul este eficient pentru reducerea durerii și prevenirea cicatricilor.

Oțet de mere

Oțetul de mere contribuie la combaterea coșurilor de pe scalp. Proprietățile sale antibacteriene și antiseptice ajută la curățarea foliculilor de păr de bacteriile și uleiul care provoacă ancee. În plus, acesta restabilește echilibrul natural al pH-ului scalpului pentru a preveni și alte erupții.

  • Se amestecă oțetul de mere cu o cantitate egală de apă călduță și se clătește părul spălat. Așteaptă între 5 și 7 minute, apoi clătește din nou părul cu apă curată. Repetă acest procedeu de fiecare dată când îți speli părul.
  • Adaugă o linguriță de oțet de mere la un pahar de apă caldă și bea-l de două ori pe zi.

otet de mere

Aloe vera

Un alt ingredient popular pentru reducerea și eliminarea coșurilor de pe scalp este aloe vera. Aceasta poate ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzează acneea, previne infecțiile, reduce inflamația și grăbește procesul de vindecare.

  • Taie o frunză de aloe și scoate lichidul. Aplică acest lichid pe zona afectată de două ori pe zi, timp de o săptămână.
  • Amestecă o jumătate de cană de lichid de aloe cu sucul de la o jumătate de lămâie. Aplică amestecul pe părul umed, acordând mai multă atenție zonei afectate. Așteaptă 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță. Fă acest lucru o dată pe zi, timp de câteva zile.

Coșurile pe scalp sunt inestetice și pot crea o senzație de disconfort, mai ales dacă nu sunt tratate la timp. Remediile naturale îți stau la dispoziție, așa că ai toate motivele să te tratezi chiar la tine acasă!

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.